V Malawi vyrostla první vytištěná škola na světě. Ukazuje, kde všude může 3D tisk nalézt své uplatnění

stazeny-soubor-6

Foto: CDC Group

V Malawi vyrostla první škola vytvořená pomocí 3D tisku

0Zobrazit komentáře

Někteří o technologii 3D tisku ve službách stavebního průmyslu nechtějí ani slyšet, jiní v něm vidí budoucnost celého oboru. Pokud by své uplatnění nenašla ve stavebnictví vyspělých zemí, možná se tak stane v zemích třetího světa. Právě tam 3D tisk představuje dostupnou alternativu pro stavbu veřejných budov a potvrzuje to první vytištěná škola na světě v africkém Malawi.

Že je 3D tisk nadějí pro sociálně vyloučené oblasti a jejich obyvatele, ukázalo již několik projektů, mezi kterými vyčnívá vytištěná čtvrť pro sociálně slabé rodiny v Mexiku. Podobným směrem se vydává i projekt 14Trees, za kterým stojí britská CDC Group a nadnárodní stavební firma LafargeHolcim.

Tyto společnosti v Malawi, které leží ve vnitrozemí jihovýchodní části Afriky, vybudovali pomocí 3D tisku školu, která je prvním objektem svého druhu na světě. Malawi s více než 18 miliony obyvatel patří mezi nejchudší státy kontinentu. Důvodem jsou nejen komplikované geografické podmínky, ale také nízká vzdělanost místních obyvatel, což chce nově vybudovaná škola pomoci řešit.

stazeny-soubor-7

Foto: CDC Group

Výuka může probíhat jak ve vnitřních prostorách školy, tak i venku

Podobně jako u jiných staveb tohoto typu byla i k vybudování této školy využita velká rámová tiskárna, která se postarala o stavbu obvodových stěn domu. Zbytek prací, jako je instalace střechy, oken, dveří a dalších prvků, byl proveden tradiční cestou. Využití tiskárny dokáže ušetřit náklady na výstavbu, čas a také ekologickou stopu.

Developerská společnost CDC Group dokonce tvrdí, že je ekologická zátěž způsobená stavbou až poloviční oproti klasické výstavbě. Tyto poznatky navíc nevycházejí pouze z výstavby školy, projekt 14Trees totiž zahrnuje i tisk několika budov nabízejících cenově dostupné bydlení.

Právě nedostatek bytů patří spolu s nedostupným vzděláváním k výrazným problémům v zemi. UNICEF odhaduje, že v Malawi chybí přibližně 36 tisíc školních tříd, jejichž výstavba by za současných podmínek trvala přibližně 70 let. Zástupci projektu 14Trees však věří, že 3D tisk by mohl tuto dobu zkrátit na 10 let.

Tisk základní konstrukce školy probíhal ve městě Salima, které se nachází přibližně půl hodiny jízdy automobilem od jezera Malawi. Pokud by byla budována tradičními postupy, trvalo by její dokončení několik dní. V tomto případě ovšem byla vytištěna za 18 hodin. Ze Salimy se škola přesunula do oblasti Yambe, kde došlo 21. června k prvnímu zvonění oznamujícímu zahájení výuky.

ezgif-com-gif-maker

Foto: CDC Group

Celá oblast by potřebovala nejméně 50 dalších podobných škol

„S novou budovou máme v Yambe už 13 škol, ale abychom mohli poskytovat dostatečné vzdělávání, potřebujeme ještě čtyři další, jako okres pak dokonce 50 dalších. Nová budova na mě udělala velký dojem. Její odolnost a design poskytují prostor a zázemí, které žáci dříve neměli. Výuka a učení nyní mohou probíhat ve třídě i mimo ni,“ řekla na adresu projektu Juliana Kuphanga Chikandila, poradkyně pro vzdělávání v Malawi.

14Trees chce na svůj projekt v Malawi navázat dalšími iniciativami v Keni a Zimbabwe. Další školu chce postavit také na Madagaskaru, kde by měla vyrůst ještě v průběhu tohoto roku. Prozatím se jedná spíše o demonstrační projekty, které jasně ukazují potenciál 3D tisku i na místech, kde bychom jej nečekali.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym