Tesla poprvé vydělala přes miliardu dolarů. Tentokrát je v zisku i po odečtení zelených kreditů či bitcoinu

Filip HouskaFilip Houska

tesla-musk-modely2

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a elektromobil Tesla Model Y

0Zobrazit komentáře

Když americká automobilka Tesla začátkem července ohlásila, že během druhého letošního čtvrtletí dodala přes rekordních 200 tisíc vozů, dalo se očekávat, že za stejné období oznámí i silné finanční výsledky. A to se také stalo. Firma pod vedením Elona Muska za uplynulý kvartál vůbec poprvé dosáhla na čtvrtletní zisk převyšující jednu miliardu dolarů, utržila téměř 12 miliard a předčila očekávání.

Poslední měsíce nebyly v automobilovém průmyslu nikterak příjemné. Kvůli pandemické situaci neměli výrobci aut dostatek čipů a dalšího potřebného materiálu, což se odráželo na všeobecně slabších prodejích. Tesla ale byla světlou výjimkou a přes tyto problémy dokázala velmi dobře fungovat. To potvrdila mimo jiné během prvního kvartálu, kdy dosáhla zisku 438 milionů dolarů.

Nyní svá černá čísla v porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku více než zdvojnásobuje a uvádí, že se její zisk vyhoupl na 1,14 miliardy dolarů (přes 24 miliard korun). Ve stejném období loňského roku se pohyboval na úrovni 104 milionů dolarů. Akcie Tesly pak na výsledky reagovaly umírněně. Po uzavření obchodování ale nějakou dobu přidávaly i přes tři procenta – nyní se jedna akcie obchoduje za 657 dolarů (14 300 korun).

tesla-model-y4

Foto: Tesla

Model Y se veze na vlně populárních SUV vozů

Co je možná ještě zásadnější než samotná suma, je fakt, že Tesla dosahuje zisku i po odečtení zelených kreditů a bitcoinu. Ty přitom byly pro ziskovost firmy ještě v prvním kvartálu stěžejní. Emisní kredity, respektive jejich prodeje ostatním automobilkám, které se za ně „vykupují“ v případě, že jejich flotily papírově nesplňují přísné emisní normy, se na aktuálním zisku Tesly podílely částkou 354 milionů dolarů.

Zbytek tvoří prodeje aut, především pak Modelů 3 a Y, a její energetický byznys. Bitcoin se do zisku vůbec nepropsal – Tesla na něm dokonce 23 milionů dolarů, tedy půl miliardy korun, prodělala. Právě bitcoin, nejhodnotnější kryptoměna současnosti s cenou okolo 37 tisíc dolarů, je s Teslou v posledních měsících často spojován.

Protože je Elon Musk fanouškem digitálních měn, jeho automobilka začala tu nejpopulárnější v březnu přijímat jako platidlo. Poté ji údajně kvůli energetické náročnosti přijímat přestala, přičemž nyní o opětovném akceptování znovu uvažuje. Netřeba dodávat, že tím výrazně hýbe s její cenou. Aktuálně firma vlastní bitcoiny za 1,3 miliardy dolarů (28 miliard korun).

Na výsledky hospodaření uplynulého čtvrtletí však bitcoin neměl nijak zvlášť zásadní vliv a Tesla za rekordní zisk a tržby 11,9 miliardy dolarů (259 miliard korun) může děkovat zejména prodejům svých elektrických aut, kterých se dodalo přes 200 tisíc. Tradičně nejžádanějšími byly Model 3 a Model Y se 199 360 dodanými vozy. Modelů S a X bylo dodáno 1 890 kusů.

Vzhledem k tomu, že Tesla nekonkretizuje prodeje jednotlivých elektromobilů, je složitější předpovídat, jak velký podíl měl na úspěchu automobilky zmíněný Model Y. Ten se začátkem tohoto měsíce začal prodávat také v Česku a Tesla jej vyrábí v továrně v čínské Šanghaji. Do budoucna pak bude zajímavé sledovat, jak celkové číslo prodejů ovlivní příchod nové, extrémně rychlé verze Modelu S s přízviskem Plaid.

Elon Musk během ohlašování výsledků mimo jiné zmínil i několik zajímavých informací týkajících se sítě nabíjecích stanic Supercharger, jež se mají otevřít všem elektromobilistům bez výjimky. Řidiči si budou muset stáhnout aplikaci Tesly, přes kterou se připojí a za dobití zaplatí, přičemž ti, kdo budou mít auta s pomalejším dobíjením, budou platit o něco více.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym