Rimac přebírá Bugatti, Air Bank blokuje kryptoburzy a Jeff Bezos končí jako CEO. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

be-ri

Foto: Amazon / Rimac

0Zobrazit komentáře

Je tady nedělní večer a tradiční rekapitulace článků za uplynulý týden, během kterého se toho opět mnoho událo. Začít můžeme například velkým převzetím ikonické značky Bugatti dravou chorvatskou automobilkou Rimac. A navázat můžeme rovnou zprávou o odchodu Jeffa Bezose z pozice CEO Amazonu, kterého nahradil zkušený Andy Jassy.

V Česku silně rezonovalo rozhodnutí Air Bank, respektive její korespondenční banky o znemožnění posílání peněz na kryptoměnové burzy, což řadu klientů (lépe řečeno fanoušků kryptoměn) pobouřilo a zvažují přechod ke konkurenci. V neposlední řadě jsme se Šimonem Čapkem, Romanem Meliškou a Martinem Peleškou věnovali budoucnosti dopravy.

Ostatní články za uplynulé dny najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledujte i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

?‍? České Enehano pomáhá až v Austrálii: Automatizace a digitalizace nemusí znít zrovna jako sexy obor, český startup Enehano na něm však postavil úspěšný byznys. Za loňský rok vyrostl o polovinu na 70 milionů korun a firemní procesy spravuje až ve Švédsku i Austrálii.

?? Scott.Weber se dál rozpíná v Praze: Tuzemská společnost Scott.Weber potvrzuje svou pozici největšího poskytovatele flexibilních pracovních prostor v Praze. Od končícího Business Linku kupuje moderní coworking v Holešovicích a má jich tak už dohromady osm.

?️ Slovenský AirCar má za sebou další let: Sestrojit létající automobil byl jeho životní sen. Nyní Štefan Klein dokázal, že i ty nejbláznivější sny lze naplnit – se svým AirCarem uskutečnil let mezi nitranským a bratislavským letištěm a demonstroval, jak daleko ve vývoji jeho firma je.

? Kryptoměny se dostaly i do UFC: Kryptoměny pronikají už i do oktagonů, respektive mezi profesionální zápasníky. Platforma Crypto.com se za 175 milionů dolarů stává globálním sponzorem slavné organizace smíšených bojových umění UFC.

? Přes miliardu na pomoc po tornádu: Když obce na jižní Moravě poničilo tornádo, Češi ukázali svou velkou štědrost. A potvrzují ji i nadále – jen na platformě Darujme.cz se vybralo už přes 200 milionů korun, přičemž celkově byla na pomoc poslána více než miliarda.

? Český exoskelet, který staví ochrnuté na nohy: Postavit ochrnuté na nohy? Díky českému vynálezu to může být poměrně dostupná věc. Startup Mebster totiž vyvíjí unikátní exoskelet, který učí lidi znovu chodit.

? Iron Man jako zombie v seriálu Marvelu a nový horor od Netflixu: Pokud vás někdy napadlo, jak by Iron Man vypadal jako zombie, nový seriál Marvelu má odpověď. My k němu v novém CC Watch přidáváme i další zajímavé trailery, novinky z natáčení Netflixu v Praze a tipy ke sledování.

***

Budoucnost ikonické značky Bugatti mají v rukou chorvatský Rimac a Porsche. Přijdou i první elektrické modely

bugatti-rimac-boxed

Foto: Porsche

Bugatti Chiron a elektrický Rimac Nevera

Chorvat Mate Rimac poutá se svými elektrickými supersporty velkou pozornost a nově získává klenot v podobě ikonické značky Bugatti. Její budoucnost bude určovat společně s Porsche.

***

Air Bank znemožnila posílat peníze na kryptoměnové burzy a klienti se bouří. Nedává to smysl, říkají odborníci

airbank-bitcoin

Foto: Air Bank/CzechCrunch

Z Air Bank si už peníze na kryptoburzu nepošlete

Takovou banku už nemůžeme mít rádi, říkají někteří fanoušci bitcoinu s odkazem na známý slogan Air Bank. Ta totiž začala zakazovat převody peněz na kryptoměnové burzy, což se jim nelíbí a přemýšlí o odchodu ke konkurenci.

***

Jeff Bezos dnes po 27 letech končí ve vedení Amazonu. Podívejte se, jak šel čas s nejbohatším mužem planety

jeff-bezos-amazon-crop

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

Průkopník nakupování na internetu, dobyvatel vesmíru i nejbohatší osobnost světa. Ohlédněte se s námi za životním dobrodružstvím Jeffa Bezose, který dnes po 27 letech odchází z čela Amazonu.

***

Partner newsletteru:
Časopis ARCHITECT+ vydal další ročník ankety s výběrem Top 100 českých architektonických ateliérů, kterou CzechCrunch coby hlavní mediální partner podporuje. Celý žebříček a vydání časopisu je možné zakoupit zde.

top100foto-copy

***

Bitcoin snížil po zásahu proti čínským těžařům obtížnost své těžby. Je teď snažší a výdělečnější

bitcoin-mining

Foto: Dmitry Demidko/Unsplash

Bitcoin se těží díky výkonným strojům

Čína svým zásahem proti těžařům ochromila velkou část celé bitcoinové sítě, která se však rychle přizpůsobila. Výsledkem je, že těžba populární kryptoměny je teď mnohem dostupnější a výdělečnější.

***

Tekutá ocel, noční můry a drogové tripy. Připomeňte si vznik a význam kultovního Terminátora 2, který slaví 30. výročí

terminator-2-judgement-day-james-cameron-2

Foto: Tri-Star Pictures

Arnold Schwarzenegger jako Terminátor

Terminátor 2: Den zúčtování oslavil 30 let a dodnes platí za jeden z nejlepších akčních filmů vůbec. Jak vlastně legendární snímek Jamese Camerona s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli vznikl a proč je pořád relevantní?

***

Další auta se do měst už nevejdou. Budoucnost je ve sdílených, říká Šimon Čapek z carsharingu GreenGo

greengo

Foto: CzechCrunch

Šimon Čapek na konferenci CzechCrunch Onlajn

Statistiky potvrzují, že auta, která lidé vlastní, 96 procent času stojí a nejezdí se s nimi. I proto Šimon Čapek z carsharingu GreenGo věří, že budoucnost je v těch sdílených. A ideálně elektrických.

***

Expando dalo lidem ve firmě podíl 10 procent. Zakladatel Adam Kurzok popisuje, proč zvolil formu svěřenského fondu

adam-kurzok

Foto: Expando

Adam Kurzok, zakladatel startupu Expando, který pomáhá e-shopům se zahraniční expanzí

Stále více českých firem ve snaze motivovat a udržet klíčové lidi zavádí tzv. zaměstnanecké akcie. Jedním z příkladů je startup Expando, jehož zakladatel Adam Kurzok v komentáři popisuje zkušenosti s netradiční formou odměňování.

***

Firmy více digitalizují, díky tomu rosteme i my, říká šéf Abra Software, která poprvé utržila přes 300 milionů korun

jar-rasa

Foto: Abra Software

Jaroslav Řasa, zakladatel společnosti Abra Software

Digitalizaci řeší už téměř každá firma, což je skvělý výchozí bod i pro společnost Abra Software, která díky nabízeným systémům pro řízení podnikových zdrojů loni vůbec poprvé utržila přes 300 milionů.

***

Začínali v Přerově, dnes Geetoo dodává cloud do celé Evropy. Bez risku bychom na 600 milionů nevyrostli, říká jeho šéf

vladimir-kvas-geetoo_1x

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Vladimír Kvaš, spoluzakladatel a šéf společnosti Geetoo

I přes několik počátečních nezdarů se česká cloudová firma Geetoo dostala do celé Evropy. Nyní v tržbách točí stovky milionů, ovšem její šéf Vladimir Kvaš v rozhovoru připomíná, že kdyby neriskovali, zůstali by pořád malou firmou v Přerově.

***

Netflix ukázal velký trailer na druhou řadu svého fantasy hitu. Nový Zaklínač dorazí ještě letos

zaklinac

Foto: Jay Maidment/Netflix

Henry Cavill v seriálu Zaklínač od Netflixu

Mocný Geralt z Rivie se na obrazovky vrátí již koncem letošního roku. Netflix vydal velký trailer na druhou řadu fantasy hitu Zaklínač, která bude oproti první velmi odlišná.

***

Budoucností je práce v kancelářích, coworkingu i doma. Je zpátečnické se vracet ke starým pořádkům, míní Capexus

capexus

Foto: Capexus

Erika Bohatá, Apolena Weissová a Martin Židek z architektonického studia Capexus

Typické kanceláře už nebudou sloužit stejným účelům jako dřív. Architekti ze společnosti Capexus věří, že ideální cestou je propojení tradičních pracovišť s coworkingy a domácím prostředím.

***

Svět vidí už jen elektromobilitu. Česko by se mělo soustředit na výrobu baterek, říká průkopník Jaromír Marušinec

marusinec2

Foto: VUT

Jaromír Marušinec patří v Česku mezi průkopníky elektromobility

Byl jedním z prvních, kdo v Česku jezdil elektrickým autem. Dnes Jaromír Marušinec tvrdí, že elektromobilitu už nejde zastavit, a tak by se mělo přidat i Česko, třeba výrobou baterií, aby se z nás nestal skanzen.

***

Máme přes tisíc sezení měsíčně, říká šéf Terap.io. Česká online psychoterapie narostla na 4 tisíce klientů

terapio

Foto: Terap.io

Jan Sasínek, Olga Kunertová a Chádí El-Moussawi, zakladatelé Terap.io

Jít na psychoterapii není nic špatného a více lidí ji využívá i díky online službám, jako je Terap.io. Český startup měsíčně zprostředkuje přes tisíc sezení a brzy se plánuje vydat za hranice.

***

Města by měla sloužit primárně lidem, ne autům. Kde to pochopí, zvýší kvalitu života, říká expert Roman Meliška

meliska-cco

Foto: CzechCrunch

Roman Meliška na konferenci CzechCrunch Onlajn

„Města by měla sloužit primárně lidem, ne autům. Kde to pochopí, zvýší kvalitu života svých občanů,” říká expert na mikromobilitu Roman Meliška a jako dobrý příklad zmiňuje Paříž, jejíž starostka s takovým smýšlením několikrát vyhrála volby.

***

Tichý společník městských nomádů. BMW uvede na trh futuristický elektrický skútr s dojezdem 130 kilometrů

bmw-ce-04-1

Foto: BMW

Elektrický skútr BMW CE 04

Futuristický design, elektrický motor a dojezd až 130 kilometrů na nabití. BMW pokračuje v elektrifikaci své flotily a chystá moderní skútr, který se vyplatí nejen ve městech.

***

Tesla v Česku začala oficiálně prodávat svůj Model Y. Cena začíná na více než 1,7 milionu korun

tesla-model-y1

Foto: Tesla

Tesla Model Y, která je od dnešního dne k dispozici také na českém trhu

Model Y je po Modelu 3 druhým nejprodávanějším vozem Tesly. A nyní oficiálně zamířil i do České republiky, kde se začíná prodávat od 1,7 milionu korun.

***

Extrémně úsporné, přesto pekelně svižné. Francouzské plavidlo Lili je úkaz servírující budoucnost lodní dopravy

a2a-lili5

Foto: A2V

Díky svému tvaru dochází pod plavidlem ke vztlaku což mu umožňuje plout rychleji a úsporněji

Extrémně rychlé lodě jsou většinou také extrémně nenasytné. Neplatí to však o plavidlu z dílny francouzské společnosti A2V, která stvořila ultramoderní plavidlo schopné nad hladinou téměř letět.

***

V Amazonu vybudoval obří cloudový byznys, teď povede celou firmu. Kdo je Andy Jassy, nástupce Jeffa Bezose?

andy-jassy-1080p

Foto: Amazon/CzechCrunch

Andy Jassy, výkonný ředitel Amazonu

Víte, kdo je Andy Jassy? Představujeme nového šéfa Amazonu, který je jedním z nejbližších kolegů Jeffa Bezose, vybudoval obří cloudovou divizi AWS a spoluvlastní hokejový klub. Teď má ale před sebou největší výzvu své kariéry.

***

Nintendo představilo novou herní konzoli Switch. Má větší OLED displej, lepší stojánek i bílé ovladače

nintendo-switch-oled

Foto: Nintendo

Nové Nintendo Switch přichází s větším OLED displejem

Nintendo představilo nový model své populární herní konzole Nintendo Switch. Má větší OLED displej, lépe nastavitelný stojánek i bílé ovladače a zahrajete si na ni všechny stávající hry.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym