Slovenská herní scéna na vzestupu. Loni vyrostla o téměř 30 procent a dosáhla rekordního obratu přes 70 milionů eur

Filip HouskaFilip Houska

bratislava

Foto: Martin Katler/Unsplash

Úspěch slovenského herního průmyslu táhla Bratislava a okolí

0Zobrazit komentáře

Z hlediska vývoje her nepatří Slovensko mezi světové velmoci, i tak se ale našim sousedům minulý rok v oblasti herního průmyslu vydařil. Podle údajů asociace Slovak Game Developers Association (SGDA) se segment slovenského gamingu loni zvýšil o 29 procent a dohromady se tvůrci postarali o obrat 72,2 milionu eur. Úspěch táhla hlavně vývojářská studia z okolí Bratislavy.

Utržená suma, která v přepočtu činí zhruba 1,86 miliardy korun, je pro slovenský herní průmysl rekordní a pokud se srovná s předloňským rokem, jde o nárůst o zhruba 21 milionů eur. V podrobných statistikách od SGDA je navíc patrné, že hlavní zásluhu má na tomto skóre prvních 10 procent největších herních firem z celkových 63, které se na celkovém obratu podílely částkou 60,2 milionu eur.

Rekordní rok pro slovenský herní trh navíc přišel v době, kdy celý svět ochromila pandemie koronaviru, kvůli které trávilo mnoho lidí čas doma, což hraní videoher mohlo napomoci. Podle dotazníku měla pandemická situace (a s ní mnohdy spojená práce z domova) pro 20 procent vývojářských firem na Slovensku dokonce pozitivní finanční efekt, přičemž přes polovinu ze všech nijak zvlášť neovlivnila.

trainstation

Foto: Pixel Federation

Trainstation 2 od Pixel Federation

Tradičně se nejvíce dařilo bratislavskému studiu Pixel Federation, které tvoří zpravidla „free-to-play“ tituly jako Diggy’s Adventure nebo sérii Trainstation. Ta za rok 2020 utržila 47,6 milionu eur, čímž pokořila předpokládaný plán o 8,6 milionu eur, a meziročně vyrostla o 120 procent. Dařilo se také společnosti PowerPlay, která je známá pro sportovní webové hry.

V první desítce nejúspěšnějších slovenských herních studií se umístily i SuperScale, Inlogic Software a Blue Brain Games, přičemž dohromady měly všechny vývojářské firmy loni vydat šestadvacet nových titulů s tím, že se podílí na dalších 147 projektech s jinými podniky. Co se zaměstnanosti týče, na Slovensku má působit až 870 profesionálních tvůrců.

Češi vedou

V souvislosti s těmito čísly, na které můžete nahlédnout v infografice níže, se nabízí i srovnání s českým herním trhem. Ten Slováky – podle očekávání – výrazně předčil, a to snad ve všech ohledech. Tuzemské vývojářské společnosti, kterých je 118, za loňský rok utržily rekordních 5,3 miliardy korun, vydaly 58 nových titulů, pracují na dalších 182 a dohromady zaměstnávají 2 074 lidí.

Oba trhy se nicméně shodují na tom, že by si zasloužily větší podporu ze strany státu. Konkrétně ze slovenské herní scény vyplývá, že až 81 procent by od státu ocenilo granty na výzkum a vývoj. Podpora by se mohla projevit také z hlediska daňových úlev, lepší edukaci a zajištění financí na výstavy či konference.

***

Kompletní infografika od Slovak Game Developers Association (SGDA):

1

Foto: SGDA

Slovenský herní průmysl v roce 2021 (1/3)

2

Foto: SGDA

Slovenský herní průmysl v roce 2021 (2/3)

3

Foto: SGDA

Slovenský herní průmysl v roce 2021 (3/3)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym