Přes 100 milionů korun za kód, který změnil svět. Autor WWW Tim Berners-Lee vydražil prapůvod webu jako NFT

Filip HouskaFilip Houska

Tim Berners-Lee, britský počítačový vědec a tvůrce World Wide Webu

0Zobrazit komentáře

Když britský počítačový vědec Tim Berners-Lee na počátku 90. let napsal kód k takzvanému World Wide Webu neboli WWW, dost možná netušil, jak obrovskou věc stvořil. Dnešní „web“ je pro internet naprosto klíčovou záležitostí, a proto vyvolalo velkou vlnu zájmu, když Berners-Lee oznámil, že svůj originální a kompletní kód vydraží. A to se mu podařilo.

Spolu s aukční síní Sotheby’s vydražil 9,5 tisíce řádků obsahujících základy jazyka HTML, protokolu HTTP a identifikátoru URL, za 5 434 500 dolarů. V přepočtu tak jde o zhruba 116 milionů korun, které neznámý majitel za tento unikát zaplatil. Současně se stává jeho certifikovaným vlastníkem se zápisem na blockchainu, databázi určené zpravidla pro kryptoměnové transakce.

Prapůvod webu, který Tim Berners-Lee napsal mezi 3. říjnem 1990 a 24. srpnem 1991, byl totiž dražen jako NFT. Lépe řečeno nezaměnitelný digitální token, který majiteli zajišťuje certifikované vlastnictví se zápisem uloženým na blockchainu, díky němuž se stává jedinečným vlastníkem originálu, i když může na světě existovat tisíce kopií. Dražba kódu navíc měla i symbolický aspekt.

nft-www

Foto: Sotheby’s

Část původního kódu k World Wide Webu

Sotheby’s totiž věří, že zdrojový kód k World Wide Webu je „vůbec prvním ryze digitálním artefaktem, který kdy vznikl“. A patrně se v tomto neplete. Stačí se podívat do historie – první nástin komplexní sítě hypertextových dokumentů přišel už koncem 80. let, v roce 1990 pak Tim Berners-Lee začal poprvé mluvit o vytvoření „webu“ a rovnou ho popsal pro CERN.

Koncem téhož roku spustil spolu s kolegou Robertem Cailliauem první webový server na světě (info.cern.ch) i první webový prohlížeč. Po čtyřech letech pak založil sdružení World Wide Web Consortium (W3C), které na vývoj webu dohlíží. Postupem času se celá komplexní síť měnila a vyvíjela do podoby, jakou známe dnes.

Celá dražba pro Sotheby’s navíc znamenala hlubší vstup do trendu NFT, do kterého se poprvé pořádně ponořila s prodejem pixelovitých animovaných avatarů CryptoPunks, jež patří mezi „vlajkové lodě“ tohoto typu sběratelství. Právě proslulé kryptopunkáče mimo jiné dražila i tradiční aukční síň Christie’s, a to v květnu za více než 350 milionů korun.

Obecně pak trend NFT nabral velkých obrátek během letošního roku, kdy se o poprask postarali nejen zmínění CryptoPunks, ale také virtuální exkluzivní kolekce slavných hudebních interpretů typu Eminem nebo The Weeknd. Do NFT prostupují i Češi, například Jan Sládečko nebo společnost Automobilist.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym