PlayStation 5 překonal hranici 10 milionů kusů a je nejrychleji se prodávající konzolí od Sony

Filip HouskaFilip Houska

ps5-1

Foto: Sony

Herní konzole PlayStation 5

0Zobrazit komentáře

Ani po zhruba tři čtvrtě roce od uvedení není dostupnost herní konzole PlayStation 5 kdovíjak slavná, Sony ovšem i tak může slavit. Pokořilo totiž hranici v podobě deseti milionů prodaných kusů PS5, a to dokonce za kratší čas než u předchozí generace s přídomkem 4. PlayStation 5 tak v pomyslné síni slávy japonského giganta zaujímá post nejrychleji se prodávající konzole, kterou Sony kdy udělalo.

Na desetimilionový milník dosáhl PlayStation 5 za osm měsíců od vstupu na globální trh, který proběhl 12. listopadu. Neměl to ale vůbec jednoduché – herní konzole nové generace se začala distribuovat v měsících, kdy byl takřka celý svět ochromen pandemií koronaviru. A protože kvůli covidu trpěl i průmysl, nestíhaly se dodávat potřebné čipy, což byl hlavní důvod, proč je PS5 stále složité koupit.

„Postavili jsme více PlayStationů rychleji než kdykoli předtím, což mě těší. Na druhou stranu nám ale ještě nějakou dobu potrvá, než budeme schopni uspokojit veškerou poptávku,“ říká pro agenturu Reuters Jim Ryan, šéf herní a zábavní divize Sony, a dává za vinu právě celosvětový nedostatek čipů, který zpomaluje i automobilový průmysl (snad vyjma Tesly, která má za sebou rekordní čtvrtletí).

PlayStation 5 na hranici deseti milionu prodaných kusů navíc dosáhl zhruba o měsíc rychleji než jeho předchůdce v podobě PlayStationu 4, který patří stále mezi vysoce oblíbené herní stroje a od roku 2013, kdy byl uveden na trh, pokořil milník 100 milionů prodaných modelů. K úspěšnému startu PS5 mohly pomoci ostatně i exkluzivní hry, které na něj vychází.

Za zmínku stojí například superhrdinský Spider-Man: Miles Morales s více než 6,5 miliony prodaných kopií, titul Ratchet & Clank: Rift Apart, kterého se od minulého měsíce prodalo na více než 1,1 milionu kopií, nebo střílečka Returnal – její prodeje od dubna překročily hranici 560 tisíc kopií.

Sony dále předpokládá, že poptávka po PlayStationech 5 bude pokračovat, ačkoli zmírňování koronavirových restrikcí umožňuje lidem trávit více volného času mimo domov. Firma ovšem i tak předpovídá, že v nynějším finančním roce, který začal v dubnu, prodá minimálně 14,8 milionu těchto konzolí.

Vedle herního stroje od Sony se daří také jeho úhlavní konkurenci – Xboxům od Microsoftu. Generace Series X a Series S jsou podle šéfa firmy Satyi Nadelly, který Microsoft dovedl k dalšímu úspěšnému čtvrtletí, nejrychleji prodávanými konzolemi značky Xbox. Microsoft ovšem údaje o přesném počtu prodaných přístrojů nezveřejňuje.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym