Nový moderní kampus za téměř 8 miliard. Univerzita Karlova chystá největší výstavbu za 100 let

Vizualizace budovy Biocentrum nového kampusu Univerzity Karlovy

0Zobrazit komentáře

O tom, že by si Univerzita Karlova (UK) zasloužila další nový kampus, se debatuje už dlouhé roky. Až teď ale přichází finální rozhodnutí. Pro největší českou univerzitu vyroste v centru Prahy nové moderní zázemí navržené ateliérem Znamení čtyř za bezmála osm miliard korun, kde najdou vše potřebné především vědečtí pracovníci.

Nová výstavba na Albertově, jejíž územní povolení schválili představitelé UK v čele s rektorem Tomášem Zimou a vládou, představuje největší projekt univerzity za posledních 100 let. Prim budou hrát dvě moderní oddělené budovy (Biocentrum a Globcentrum), které poslouží jako vědecká pracoviště Matematicko-fyzikální, Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty.

Biocentrum se bude soustředit na lidské zdraví včetně studia civilizačních a infekčních chorob, výzkum nanomateriálů, moderní biotechnologie a biodiverzitu. Globcentrum má pro změnu pozorovat globální změny v klimatu, ovzduší i v přírodě a studovat vliv člověka na přírodu kolem něj.

uk

Foto: Univerzita Karlova

Pohled na nový univerzitní kampus na Albertově

Prioritou je vybudování Biocentra, které podle propočtů na základě cen z roku 2020 vyjde na 3,3 miliardy korun, teprve o něco později bude zahájena výstavba Globcentra za 2,3 miliardy. Po připočtení nákladů na vybavení a revitalizaci okolí se cena může vyšplhat až na 7,8 miliardy korun – a to není vyloučeno, že vzhledem k růstu cen stavebních materiálů nebude konečná částka ještě vyšší.

Na financování takto rozsáhlého projektu se bude podílet několik institucí. Jelikož se na důležitosti výstavby areálu shodli představitelé UK se zástupci vlády, je jasná masivní podpora ze strany státu. Kampus tak bude financován ze státního rozpočtu, Národního plánu obnovy i Národního investičního plánu. Očekává se, že část potřebných peněz pokryjí i dotace z Evropské unie, vlastní zdroje univerzity a nízkoúrokové komerční úvěry.

Zajímavé je, že podle původních propočtů měl nový kampus vyjít na 2,7 miliardy a od roku 2022 již měla fungovat obě zmiňovaná centra. Situaci bohužel komplikovalo i to, že se kampus bude nacházet na území památkově chráněné rezervace UNESCO a jakékoliv zásahy do ní nejsou jednoduché a nesmí působit rušivě vzhledem k okolní architektuře.

Samotné stavební povolení by mělo přijít nejpozději do listopadu a předpokládá se, že výstavba na Albertově bude dokončena do konce roku 2025. Plně v provozu by areál mohl být začátkem roku 2026, kdy podle plánů poskytne práci zhruba dvanácti stovkám lidí.

Globcentrum Univerzity Karlovy

Diskuze (0)

Novinka

Anonym