Nejdražší hra na světě. Italský instalatér Mario přeskočil dva dny trvající rekord Zeldy, vydražil se za 34 milionů

Michal MančařMichal Mančař

Nejdražší hra světa – Super Mario 64 pro konzoli Nintendo 64

0Zobrazit komentáře

Když se v dubnu prodala cartridge 36 let staré hry Super Mario Bros. za více než 14 milionů korun, byl to důkaz nestárnoucího odkazu titulu od Nintenda i možná až těžko pochopitelné sběratelské mánie. Vždyť skákačka s podsaditým instalatérem Mariem v hlavní roli znásobila do té doby platný rekord nejdražší videohry historie rovnou čtyřikrát. Jenže stačilo čtvrt roku, aby se částka označující nejcennější hru na světě posunula hned dvakrát během tří dnů. A dokonce na více než dvojnásobnou hodnotu.

Rekordní cenu prvního titulu série Super Mario nejprve překonala další doslova legendární hra od Nintenda. The Legend of Zelda je skutečně kultovní spíš u japonsky a anglicky mluvících hráčů, nicméně dala vzniknout veleúspěšné značce fantasy dobrodružství, kterých od vydání prvního dílu v roce 1986 vyšlo v různých podobách ještě šestadvacet. A to na všech zařízeních Nintenda od Game Boye až po současný Switch.

Desítky milionů prodaných kopií za tři a půl dekády existence Zeldy však strčil do kapsy prodej nedávný. Aukční síň Heritage Auctions totiž v pátek vydražila cartridge s původní hrou pro konzoli Nintendo Entertainment System za 870 tisíc dolarů, tedy přes 18,8 milionu korun. Jenže na pozici nejdražší videohry v dějinách se The Legend of Zelda ohřála jen dva dny.

O superrychlé pokoření nového rekordu se ještě v neděli opět postaral italský instalatér, a to za téměř dvojnásobnou částku oproti Zeldě. Za hru Super Mario 64 zájemce (taktéž při dražbě přes Heritage Auctions) zaplatil dechberoucí sumu 1,56 milionu dolarů. Cenovku ve výši přibližně 33,8 milionu korun nicméně získala hra stejně ikonická, jako byl nedávno vydražený praotec slavného rodu Super Mario Bros.

Super Mario 64 byl totiž po vydání na konzoli Nintendo 64 roce 1996 prvním dílem série, který se z dvojrozměrného zobrazení podíval do 3D světa. A stejně jako jeho o jedenáct let starší předchůdce byl vlajkovým titulem, jenž vystřelil popularitu své konzole vzhůru a určil směr, kterým se plošinové skákačky následující roky ubíraly. Fenomenální úspěch podtrhlo bezmála 12 milionů prodaných kusů a prvenství v žebříčku nejprodávanějších her na Nintendo 64.

Zapečetěná kopie The Legend of Zelda, první ze série slavných fantasy her

Kromě kultovního statusu Super Mario 64 dosáhl na historickou hodnotu i díky naprosto prvotřídnímu stavu samotné cartridge zapečetěné v ochranném obalu. Na škále Wata, jež označuje fyzický stav sběratelských videoher, získal zcela mimořádných 9,8 bodu z deseti. Desítka by přitom znamenala prakticky zbrusu novou kopii.

„Co vůbec říct, abychom vše vystihli tak dokonale, jak si to tato hra zaslouží? Její význam a postavení v herní historii jsou naprosto jedinečné. A stav této kopie je přímo dechberoucí,“ říká výstižně popis hry na Heritage Auctions. Pro srovnání, zmiňovaná Zelda dosáhla na devět a předchozí Mario na 9,6 bodu.

Do závratných výšin však nelétají pouze ceny za samotné videohry. Začátkem loňského roku se například do dražby dostala unikátní konzole Nintendo PlayStation. Ta vznikla v 90. letech během ojedinělé a velmi rychle ukončené spolupráci gigantů Nintenda a Sony. Bez nadsázky jedinečný kus videoherní historie se vydražil za osm milionů korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym