Mrakodrap inspirovaný plachetnicí. Aston Martin v Miami staví luxusní obytný dům s penthousem za 50 milionů dolarů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

aston-martin-residences-miami-1

Foto: Aston Martin Residences

Mrakodrap Aston Martin Residences v Miami

0Zobrazit komentáře

Aston Martin znamená britskou hrdost, atraktivní sportovní auta, skvělý design a v neposlední řadě luxus. Hlavně na druhé dva body se zaměřuje nový projekt značky, obří plachetnice z oceli a skla na pobřeží amerického města Miami. Samozřejmě nejde o skutečnou loď, ale o mrakodrap navržený podle lodních tvarů na počest svého umístění. Obyvatelé nejvyšších pater Aston Martin Residences ostatně z oken uvidí panorama s Atlantským oceánem jako z vraního hnízda lodi.

Mezi lidi s tímto výhledem se samozřejmě zařadí jen hrstka vyvolených, kteří si mohou podobné bydlení dovolit. Ten nejvyšší luxus je pro budovu, vznikající na jednom z posledních volných míst v centru Miami, naprosto stěžejní. Aston Martin se zde snaží svou kulturní prestiž, od 60. let spojenou třeba i s Jamesem Bondem, převést do stylu života na exkluzivním místě.

Vše pochopitelně začíná samotným designem, stojícím na pomezí architektury a umění. Britská značka na projektu spolupracuje s developery G&G Business Developments a architektonickým studiem s mnoha zkušenostmi z luxusních staveb. Podobně jako jiné automobilky budující obytné mrakodrapy jako Porsche nebo Bentley, také Aston Martin chce svoji budovu ozvláštnit, ale nespojovat ji uměle s automobily.

aston-martin-residences-miami-2

Foto: Aston Martin Residences

Ložnice jednoho z penthousů

Proto architektura místo aut napodobuje prvky cestování po moři tvarem odkazujícím k plachtění, celopodlažními okny a terasami zase k luxusním jachtám. Vedle samotné estetiky budova v Miami, městě s třetím nejvyšším panoramatem v celých Spojených státech, zaujme také výškou. 66patrový mrakodrap má po svém dokončení dosahovat 249 metrů, což mu zajistí status nejvyšší výhradně obytné stavby na jih od New Yorku.

Specifický pro značku automobilů pak má být zážitek z bydlení. „Dostanete to samé, jako když sedíte v Aston Martinu DB11 na dlouhé cestě – pocit zapojení a komfortu,“ vysvětluje šéf designu značky Marek Reichman. Auta jako DB11 podle něj kombinují výkon a pohodlí, díky nimž je skvělé v nich trávit mnoho času. Bydlení britské automobilky chce nabídnout podobnou zkušenost.

Všech 391 zdejších rezidencích, od velkých jednopokojových bytů až po třípatrový penthouse, si ze světa aut přece jen vezmou i konkrétní prvky. Jelikož Reichman a jeho tým měli na starosti schvalování kompletního designu interiérů, najdeme zde typické barvy i materiály Aston Martinu. Na míru tak byly vyrobeny třeba kožená poutka a detailně řemeslně zpracované kliky dveří, ale také nábytek s šedými a černými akcenty z uhlíkových vláken.

Co se týče vybavení budovy, obyvatelé budou mít k dispozici dvoupatrové fitcentrum s výhledem na oceán, spinning studio, tělocvičnu pro box, virtuální golf, uměleckou galerii, dvě kina, plně vybavené lázně, kosmetický salón a kadeřnictví. Jelikož jsou AM Residences na břehu oceánu, rezidenti dostanou také exkluzivní přístup k přístavu pro jachty.

Ty vůbec nejnáročnější (a nejbohatší) ale zaujmou vrchní patra stavby, kde se bude nacházet sedm penthousů. Dohromady nesou označení „signature collection“ a Aston Martin nyní spolu se spuštěním prodeje zveřejnil první fotografie jejich interiérů. Zatímco standardní ceny z většiny už vyprodaných bytů v AM Residences se pohybují mezi 600 tisíci a 8,5 milionu dolarů (od 13 do 185 milionů korun), kolekce penthousů začíná na 16,4 milionech a pokračuje až na 25 milionů dolarů, tedy přes půl miliardy korun.

aston-martin-residences-miami-6

Foto: Aston Martin Residences

Jídelna v penthousu Aston Martin Residences

Tyto ceny zahrnují rezidence o rozloze mezi 800 a 1 000 metrů čtverečních, samozřejmostí jsou velké terasy a soukromé bazény. Samotným vrcholem pak bude už zmíněný třípatrový penthouse, jehož interiér nabídne prostor o rozloze 1 800 metrů čtverečních. K tomu patří dalších 680 metrů čtverečních venkovních prostor s terasami a bazénem. To vše zájemce vyjde na 50 milionů dolarů neboli miliardu korun, což představuje jedno z nejdražších bydlení v Miami.

Jelikož nakonec přece jen mluvíme o Aston Martinu, nesmí chybět ani samotná auta. Jedno tedy dostane každý kupec penthousu ze signature kolekce. „Kolekci rezidencí doplňují na míru vytvořené modely Aston Martin DB11 nebo DBX, které pro naše majitele dále rozšíří životní styl Aston Martinu,“ popisuje ředitel developera G&G Germán Coto.

Aston Martin Residences byly poprvé ohlášeny už před lety jako první luxusní budova značky, od té doby ale firma odhalila i další podobné projekty. Loni v listopadu to byl luxusní obytný mrakodrap na Manhattanu v New Yorku, v říjnu dokonce soukromé venkovské sídlo za 7, 7 milionu dolarů. Budova na pobřeží Miami má být plně dokončena koncem příštího roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym