Microsoft pokračuje ve spanilé jízdě. Zvýšil zisk na 16,5 miliardy dolarů a vychází mu sázka na cloud

Jiří SvobodaJiří Svoboda

satya-nadella-microsoft

Foto: Microsoft

Satya Nadella, výkonný ředitel Microsoftu

0Zobrazit komentáře

Microsoft si již dávno ustanovil pozici jedné z nejhodnotnějších firem světa a pravidelně svou sílu ukazuje ve čtvrtletních účetních závěrkách. Včera společnost pod taktovkou Satyi Nadelly vydala výsledky za druhý kvartál letošního roku, které opět svědčí o zlatých časech pro cloudové služby.

Tržby Microsoftu se meziročně zvýšily o 21 procent na 46,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba na bilion korun. V poměru k celkovým tržbám dobře vychází i čistý zisk, který se za uplynulé čtvrtletí zvýšil o 47 procent na 16,5 miliardy dolarů (téměř 360 miliard korun).

„Naše výsledky ukazují, že když dobře uspokojujeme potřeby zákazníků na velkých a rostoucích trzích, generujeme růst. To jsme viděli v našem komerčním cloudu a nových franšízách, které jsme vybudovali. Včetně her, jež v posledních třech letech překročily roční tržby 10 miliard dolarů,“ dodává šéf Microsoftu Satya Nadella.

Z cloudových služeb se stala doména, která je již nejvýdělečnější částí Microsoftu. Celá kategorie pod názvem Intelligent Cloud, pod kterou firma svá cloudová řešení zahrnuje, meziročně vyrostla o 30 procent na 17,4 miliardy dolarů. Tržby ze serverových produktů vzrostly o 34 procent a stejně tak rostla oblíbená cloudová služba Azure, dokonce o 51 procent.

Z Azure, který je hlavním konkurentem pro Amazon Web Services (AWS), se postupně stává korunní firemní produkt Microsoftu. O polovinu vyrostl meziročně také v letošním prvním kvartálu a v současné účetní závěrce je zmiňován jako tahoun nových příjmů, ale i zvýšených provozních nákladů.

Díky tomu, že lidé více přesedlali na home office a potřebovali příslušný software, se dařilo i balíčkům Microsoft Office. V této kategorii se v rámci komerčních licencí zvýšil obrat o 20 procent, v soukromých pak o 18 procent. Počet individuálních předplatitelů balíčku Microsoft 365 vzrostl na 51,9 milionu.

Jen mírně rostla třetí divize, shrnutá pod kategorií More Personal Computing – Microsoft v ní zaznamenal dokonce i ztráty. Třeba příjmy z obsahu a služeb na herním systému Xbox klesly o čtyři procenta, přičemž laptopů Surface se meziročně prodalo o 20 procent méně.

Microsoft se jednoduše v posledních měsících stává pro akcionáře zárukou konstantního růstu. Jeho akcie jen od začátku roku vzrostly na své hodnotě o 30 procent a celková tržní hodnota se tak posunula už na téměř 2,2 bilionu dolarů (47,8 bilionu korun). Podle agentury Reuters se tak někteří analytici začínají obávat, zda není tento etalon technologického průmyslu přehodnocený.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym