Masivní ochrana před záplavami. U dánské Kodaně vyroste umělý ostrov za více než 68 miliard korun

Filip HouskaFilip Houska

kodan-1

Foto: By & Havn

U dánské Kodaně bude postaven masivní ostrov

0Zobrazit komentáře

Umělé ostrovy nejsou ve světě ničím zcela výjimečným a především v okolí Dubaje je jich hned několik. Nemusí si však jít pouze o místa, na nichž jsou rozesety luxusní hotely a slouží jako lákadlo na turisty – jedním z příkladů, který svým způsobem ukazuje opak, je dánská Kodaň. Ta schválila výstavbu takového umělého ostrova, jenž bude chránit město před přírodními vlivy.

Nový, člověkem vytvořený ostrov v hlavním městě Dánska ponese název Lynetteholm a bude se rozkládat na ploše okolo 275 hektarů. Rozhodně tak nepůjde o žádný malý ostrůvek, nýbrž zázemí až pro 35 tisíc rodin s veškerou potřebnou infrastrukturou pro život včetně tunelového propojení s centrem Kodaně, kde pojede i metro.

Hlavní smysl chystaného ostrova ovšem není pouze v rozšíření obytné plochy města. Sloužit bude primárně jako ochrana před případnými budoucími záplavami, které by mohly nastat v důsledku zvyšování hladiny moře. Současně má fungovat také jako vlnolam v případě, že okolí zasáhnou silné bouře s tendencí rozvířit vodu a ohrozit obyvatele.

Právě bouře a zvyšování vodní hlady v okolí Kodaně jsou podle výpovědí lidí pro server BBC čím dál častější a na vině mají být klimatické změny. Nicméně ekologický aspekt celého projektu, jenž má být jedním z největších v historii Kodaně a vyjde v přepočtu na zhruba 68 miliard korun, je trnem v oku environmentálních aktivistů.

Po schválení výstavby se před dánským parlamentem sešli kritici projektu a demonstrovali nad dopady, které stavba něčeho tak ohromného přinese. Podle propočtů se totiž bude muset na místo navozit asi osmdesát milionů tun půdy ze stavebních projektů, což znamená zhruba 350 jízd plně naložených kamionů denně. Ohrožen má být i ekosystém Baltského moře.

Vládní představitelé ovšem iniciativu schválili, a tak se na ní postupně začne pracovat. Návrhy, o které se postarala studia Cowi, Arkitema a Tredje Natur, jsou již zčásti hotovy a připraveny k tomu, aby se jich chopila společnost By & Havn. Ta výstavbu povede a bude koordinovat svážení půdy z okolí města.

kodan-1

Foto: Arkitema

Umělý ostrov Lynetteholmen bude chránit i před povodněmi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym