Izraelský startup chce pěstovat steaky v bioreaktorech klidně i na Marsu. Nabral na to další více než dvě miliardy

Vypěstovaný steak od Aleph Farms má být téměř k nerozeznání od hovězího masa

Foto: Aleph Farms

I když si mnozí uvědomují negativní environmentální nebo etické aspekty konzumace masa, vzdát se ho prostě není jednoduché. Čím dál více startupů a firem se nám ale snaží prodat ideu, že můžeme, respektive brzy budeme moci, maso jíst, a přitom se chlubit takřka nulovou uhlíkovou stopou našeho oběda. Řešením mají být rostlinné nebo ještě lépe laboratorní náhražky zvířecích produktů. Izraelský startup Aleph Farms na jejich vývoj získal dalších 105 milionů dolarů.

Už od roku 2017, kdy byl založen, se Aleph Farms specializuje na kultivaci masa v bioreaktorech, do nichž se vloží malý objem buněk odebraných z živého zvířete a ty pak díky speciální výživě vyrostou třeba do steaku. Jelikož startup nedávno úspěšně vytvořil prototyp jednoho takového rib eye steaku, spustil druhé kolo financování, kde od mnoha gastronomických i investičních firem z celého světa získal v přepočtu více než 2,2 miliardy korun.

Aleph Farms se díky tomu v ohledu přitahování investic staly druhým nejúspěšnějším ze všech projektů, které v laboratoři pěstují maso ke konzumaci. První místo se 186 miliony dolarů v rámci financování Series loni získali američtí Memphis Meats, což podle mnohých znamenalo zlomový bod v daném segmentu. Jak navíc dodává Bloomberg, aktuální zpráva z Aleph Farms znamená, že celkový objem investic do laboratorního masa za rok 2021 už teď překročil rekordní loňský rok.

Minimálně investoři tak na tomto poli očekávají velké věci, i když je stále spíše v raných začátcích. Kultivace masa v bioreaktoru už v základu představuje složitý proces analýzy buněčné struktury množených tkání, fungování samotných buněk, chemických procesů jejich růstu a podobně. Na konci je navíc jenom beztvará šedá hmota, masu sice blízká na molekulární úrovni, ale na talíři by ji asi nikdo nechtěl.

aleph

Vypěstovaný rib eye steak od Aleph Farms

Foto: Aleph Farms

Nejjednodušší je nabídnout ji v mleté formě, to ovšem uspokojí pouze malou část strávníků. Aleph Farms se proto od svého začátku soustředí na vytváření steaků nerozeznatelných od těch přímo ze zvířete. Porcí vysokého roštěnce, pro kterou nemusela zemřít kráva, se pochlubilo letos v únoru. Celé kouzlo se skrývá ve speciálně vyvinuté metodě 3D tisku buněk ve vrstvách, díky níž lze zajistit správnou strukturu výsledné „flákoty“.

„Připravujeme se na to, že v roce 2022 na trh uvedeme náš první produkt – tenký hovězí steak,“ řekl serveru NoCamels spoluzakladatel a ředitel Aleph Farms Didier Toubia. „Dodatečný kapitál od špičkových partnerů s bezkonkurenčními zkušenostmi a odbornými znalostmi nás výrazně přibližuje naší vizi poskytovat bezpečný a bezpodmínečný přístup ke kvalitní výživě komukoli, kdykoli a kdekoli,“ dodal.

Konkrétně mají získané investice Izraelcům pomoci jak v pokračování současného vývoje, tak ve vytváření jiných druhů steaků i masa z různých zvířat, o což se snaží i konkurenční Future Meat Technologies. Byť je se skotem spojena největší ekologická zátěž, spolu s etickou stránkou je výrazná také u dalšího dobytka či kuřat. Hlavně ale peníze pomohou v expanzi produkce a do budoucna také na další trhy mimo ten domácí.

Právě to v současnosti představuje zdaleka největší výzvu pro laboratorní maso. Nevíme totiž, jak ho vyrábět dostatek při dostatečně nízké ceně. „Vytisknutý“ rib eye steak, o němž jsme psali v únoru, byl jen důkazem konceptu, který ukazuje pouze technickou proveditelnost a k verzi vhodné pro uvedení na trh má velice daleko.

Bylo by vůbec možné ho ve velkém měřítku, v týdny trvajícím procesu 3D tisku pěstovat a zajistit přitom cenu blízkou zvířecímu produktu? To dnes dost možná neví ani v Aleph Farms.

aleph-farms-space-biofarm-laboratory-meat-bioreactor

Biofarma na maso na jiné planetě podle Aleph Farms

Foto: Aleph Farms

Moment, kdy laboratorní maso dosáhne ceny toho zvířecího, je podle ředitele startupu asi pět let daleko od plánovaného vstupu na trh. Do té doby bude nejspíš výsadou jen určité části společnosti. Paralelně se samotným vývojem bude navíc třeba přesvědčit samotné konzumenty i zákonodárce, že steak z bioreaktoru na trhu má své místo.

Aleph Farms nedávno navázal spolupráci s firmami v Japonsku a Brazílii, díky čemuž bude moci svoje produkty nabídnout i tam. Zvlášť zajímavá je brazilská dohoda s gastronomickou firmou BRF, pro níž jsou zvířecí produkty jedny z hlavních. Rýsuje se zde cesta částečného přechodu masového průmyslu na alternativy.

Izraelský startup má dokonce ambice steaky vyrábět na základnách na jiných planetách, například na Marsu, a už v roce 2019 se podařilo několik porcí vypěstovat na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Získávat maso z laboratoří místo živých zvířat na polích a ve velkochovech se dnes nicméně snaží dle dostupných údajů kolem sedmdesáti startupů po celém světě.

Ačkoliv všechny mají k produktu pro běžné lidi poměrně daleko, zájem rychle roste už nyní a odráží vývoj trhu s rostlinným masem, které získává na popularitě u zákazníků. Podle některých odhadů mají do roku 2040 šanci získat třetinu celého masového trhu, v té době odhadovaného na 1,8 bilionu dolarů. Není divu, že investice přibývají. A veškeré důležité dění v této oblasti můžete sledovat i na CzechCrunch.cz.

Student filozofie a filmových studií, fanoušek vědy, umění a moderních technologií.