Investiční startup Fondee přilákal přes tři tisíce uživatelů a získal novou licenci ČNB. Umožní expanzi do zahraničí

Peter BrejčákPeter Brejčák

fondee

Foto: Fondee

Eva a Jan Hlavsovi, spoluzakladatelé startupu Fondee

0Zobrazit komentáře

Manželé Eva a Jan Hlavsovi před lety opustili vysoká patra londýnského City, kde jim pod rukama procházely transakce za miliardy liber, a vrátili se zpátky do České republiky s misí vybudovat jednoduchou platformu pro investice do fondů, akcií a dluhopisů. S fintechovým startupem Fondee na trh oficiálně vstoupili začátkem loňského roku a teď spolu s překročením hranice tří tisíc uživatelů ohlašují další velký milník.

Od České národní banky Fondee obdrželo licenci obchodníka s cennými papíry, což platformě umožňuje rozšířit nabízená aktiva k investování, navýšit nabídku současných portfolií burzovně obchodovaných fondů (ETF) a zároveň tato portfolia aktivně manažovat nebo vytvářet nová.

V rámci licence navíc Fondee, které loni v listopadu získalo investici 10 milionů korun od J&T Banky, získává i právo takzvaného EU passportu, což startupu umožní jednodušeji expandovat do zahraničí. Fondee přitom od ČNB dostalo před několika měsíci pokutu ve výši 150 tisíc korun za překračování své licence. S pokutou sice firma nesouhlasí, ale klíčové pro její další rozvoj je, že nová licence veškeré překážky vyřeší.

„Získání licence této úrovně je pro nás obrovský úspěch a zároveň velký příslib do budoucnosti. Detailní revize všech procesů firmy a současně navýšení základního kapitálu, které bylo jednou z podmínek obdržení licence, nám nyní umožní zatraktivnit portfolia a expandovat za hranice,“ říká Jan Hlavsa.

„Již dnes podrobně procházíme pro Fondee dostupné trhy v regionu střední a východní Evropy a v horizontu jednoho roku se plánujeme vydat do zahraničí,“ doplňuje Hlavsa. Aktuální objem peněz více než tří tisícovek uživatelů, které má Fondee ve správě, ani dosahované tržby pro CzechCrunch odmítla firma komentovat.

„Za poslední rok se nám podařilo signifikantně rozšířit naši klientskou základnu, která se rozrostla z 530 klientů ke konci června 2020 na více než 3 200 klientů k dnešnímu dni. Tržby jako firma nezveřejňujeme, ale narostly ještě rychleji spolu se zvyšujícím se množstvím aktiv ve správě na klienta,“ komentuje Hlavsa.

Pražský startup se v návaznosti na získání licence neplánuje rozšiřovat jen do zahraničí, ale také produktově. Nyní má možnost rozšířit spektrum nabízených portfolií a aktivně je spravovat. Na základě předešlé licence Fondee nemělo možnost aktivně měnit portfolia v průběhu investování, teď tak může lépe reagovat na aktuální dění na světových trzích.

„Přínos pocítí zejména naši klienti. Můžeme totiž stavět zcela nová portfolia a nejsme omezeni pouze na ETF. Doposud jsme disponovali jen pasivními portfolii a předávali příkazy, nyní ovšem můžeme aktiva, včetně akcií, vybírat a příkazy sami vykonávat,“ doplňuje Eva Hlavsová s tím, že licence byla aktivována k 19. červenci a Fondee tím uzavřelo proces trvající více než půl roku.

fondee0

Foto: Fondee

Jan a Eva Hlavsovi, spoluzakladatelé startupu Fondee

Samotné Fondee funguje jako online služba, jejímž cílem je naučit konzervativní Čechy pravidelně investovat do akcií a dluhopisů, a to bez poradců nebo zbytečně vysokých poplatků. Investovat umožňuje od jednoho tisíce korun, klient si k tomu jen zvolí míru rizika, s jakou mají být jeho prostředky investovány. Uživatel platí 1,05 procenta z investované částky ročně (0,9 % jde Fondee a 0,15 % jednotlivým ETF) bez vstupního nebo výstupního poplatku.

„Jsme přesvědčeni, že způsob správy portfolia nesouvisí s tím, pro jakého investora by ta či ona platforma měla být určena. Ve Fondee máme i poměrně hodně zkušených investorů, kterým se ale líbí naše jednoduchost a příznivá poplatková struktura. Takže Fondee je opravdu pro všechny, kteří hledají jednoduchou službu pro pravidelné investování,“ popisuje Hlavsová.

V posledních letech se ve stejné oblasti snaží prorazit několik dalších hráčů. Podle publikovaných dat je v tuzemsku největší aplikace Portu od společnosti Wood & Company, jež překonala hranici 40 tisíc uživatelů a 2,5 miliardy korun ve správě. Další konkurence v podobě Indigo od Patrie pak v únoru hlásila pět tisíc uživatelů.

„Nechceme říkat, že Fondee má být jediným místem, kde by měli lidé investovat. Sami věříme v diverzifikaci investic, tudíž i my s manželkou máme vlastní akciová portfolia. Věříme ovšem, že služby typu Fondee mohou být základním kamenem investiční strategie všech,“ dodává Hlavsa. A nemusí jít pouze o konzervativní strategie. Hlavsa zmiňuje, že nejodvážnější, tedy plně akciové, portfolio u Fondee v roce 2020 vydělalo klientům 11,5 % při ročním poplatku 0,9 %.

Rubriku Investice podporujíxtb-retinajet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym