Dotyk bez obav. Česká antimikrobiální fólie chce poskytnout jistotu čistoty při používání dotykových displejů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

fortes-lotus-folie-displej-vosicky-1Story

Foto: Fortes Interactive

Spoluzakladatel Fortes Interactive Libor Vošický

0Zobrazit komentáře

Ve většině světa koronavirová pandemie spíše polevuje a také v Česku probíhá větší rozvolňování. Ovlivněni tím, čím jsme právě prošli, a s respektem k možnosti příští pandemie se ale vrátíme do nového světa. Bude v něm mít místo třeba jiné fungování práce v kancelářích, ale také naše každodenní interakce s okolním světem. Každý povrch, kterého se dotýkáme, je místem života bezpočtu bakterií, často i virů. Budoucnost je tak možná pokrytá antibakteriálními povrchy a fóliemi.

Jednu takovou vytváří i brněnská firma Fortes Interactive. Ačkoliv s tímto záměrem patří k zástupu dalších se stejnými cíli pokrývat potenciální místa přenosu nebezpečných mikrobů antibakteriální fólií, má trochu specifičtější perspektivu. Hlavní součástí jejího byznysu je totiž navrhování a výroba dotykových obrazovek na míru. Fortes Interactive tak například dodává velké infopanely, displeje samoobslužných pokladen nebo bankomatů.

Ve všech případech jde o obrazovky, s nimiž denně přijde do styku nespočet lidí a kterých je zároveň nutné se dotýkat. Interaktivnější veřejný prostor s sebou jednoduše přinesl také sníženou míru hygieny – například na displejích na letištích se podle informací Fortesu objevuje i 1500krát více bakterií než na záchodovém prkénku. Máme přitom větší tendenci ho před použitím pravidelně čistit.

Hygiena v každém případě byla velkou otázkou už před pandemií, ta ale celý problém vynesla do středu pozornosti a rychle se začala objevovat řešení, jak zajistit čistotu povrchů, kterých se často dotýkáme. Jelikož neustále je utírat není udržitelné a v mnoha případech takřka nemožné, otevřel se prostor pro různé typy automatického čištění nebo speciální ošetření povrchů.

fortes-lotus-folie-displej-vosicky-3

Foto: Fortes Interactive

Fortes Interactive má bohaté zkušenosti s výrobou velkých dotykových panelů

Před časem jsme například psali o liberecké firmě 3DK, která používá zvláštní dlouhotrvající postřik a ultrafialové lampy. Tato technika, přenesená částečně ze způsobů dezinfikování chirurgických nástrojů, se díky spolehlivé aplikaci i pokrytí velkých ploch měla původně objevit v jihokorejském metru dlouho před pandemií. Nápad použít ji například v supermarketech v Česku tak paradoxně přišel až později.

Obavy z dotyku a samočistící rostliny

Také fólie od Fortesu začala vznikat zcela bez souvislosti s covidem, zkrátka obecně za účelem zlepšení hygieny. „Když jsme v roce 2018 na soutěži vystavovali náš dotykový stůl, všimli jsme si, že někteří návštěvníci na něj pouze koukali, aniž by přímo vyzkoušeli ovládání,“ popisuje pro CzechCrunch spoluzakladatel Fortesu Libor Vošický. Ukázalo se, že jim to přišlo nehygienické. Logickou reakcí tak byl nápad vytvořit postřik nebo fólii, která by zajistila neustálou hygienickou čistotu povrchu displeje.

„Časem ten nápad v rámci dalšího rozvoje firmy trochu zapadl, na popud pandemie jsme se k němu ale vrátili. Obávali jsme se, že by lidé mohli veřejné dotykové obrazovky přestat používat úplně,“ říká Vošický. Na vlastní, přesně řečeno antimikrobiální, fólii začali intenzivněji pracovat v březnu loňského roku a nyní vstupují do fáze testování v reálných podmínkách.

Produkt, který se už v testovacích verzích objevil například v prodejnách KFC, Albertu či dokonce České pošty, se jmenuje Lotus. Jeho tvůrci vysvětlují, že název od známé stejnojmenné rostliny převzali kvůli zvláštnímu povrchu jejích listů. Ty jsou extrémně hydrofobní, tedy odpuzující vodu, a někdy proto označované za samočistící.

Fólie Lotus není primárně hydrofobní, ale antimikrobiální. Jak už zaznělo, Fortes Interactive s ní nevynalézá kolo a vstupuje na již poměrně rozsáhlý trh různých řešení pro nepřetržitou dezinfekci povrchů. Zvláštní perspektiva firmy vyrábějící hlavně dotykové obrazovky ale znamená, že Lotus je právě takovým zařízením co nejlépe přizpůsobený. Oproti velké části konkurence by tak měl nabídnout například lepší průhlednost, což je při použití na displejích pochopitelně zásadní.

fortes-lotus-folie-displej-2-min

Foto: Fortes Interactive

Aplikace antimikrobiální fólie v KFC

„V antimikrobiálních fóliích se typicky používá velké množství kovů, které snižují jejich průhlednost a zároveň zamezují použití s kapacitními dotykovými technologiemi,“ vysvětluje Vošický. Nejčastěji se ve fóliích objevuje stříbro, přirozeně vylučující ionty. Ty při kontaktu s bakteriemi ničí membrány jejich buněk, zastavují jejich množení a v důsledku je tak zabíjí.

Pro lidi nebo zvířata jde samozřejmě o neškodný proces, uvolňující se ionty ale vytváří slabý elektrický náboj, který může narušit správné fungování kapacitních displejů. Ačkoliv se na velkých dotykových obrazovkách ve veřejných prostorách používá IR technologie, kapacitní je hned v jejím závěsu, a tak má fólie Fortesu široké pole využití. Ačkoliv tuzemská firma kvůli ochraně know-how zatím nechce zmínit detaily fungování svého řešení, nemělo by obsahovat tolik kovů, takže nabídne i lepší transparentnost.

„Náš produkt je primárně zaměřen na dotykové technologie, kde je důraz na vysokou kvalitu obrazu (průhlednost) a bezchybný dotyk,“ říká spoluzakladatel Fortesu. Jelikož si takovým přístupem ve firmě výrazně omezili možnost vycházet z jiných antimikrobiálních fólií, museli s vývojem začít opravdu na začátku. „Začali jsme de facto od nuly s tím, že jsme stavěli na předchozích zkušenostech celého výzkumného týmu,“ poznamenává Vošický.

Zmíněný výzkumný tým vznikl ve spolupráci s brněnským VUT, s nímž Fortes udržoval kontakt už skrze jiné vývojové projekty. Chemická fakulta technické univerzity pomohla shromáždit soubor expertů z několika různých oblastí. Spolupráce tak probíhala i s Centrem polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a firmami zaměřujícími se na speciální lepidla nebo organickou chemii.

Ryze český tým vědců a inženýrů nakonec shromáždil dostatečné know-how na to, aby v horizontu několika měsíců světlo světa spatřila nultá generace Lotusu. Zásadní u ní bylo například zajistit, aby aktivní látky jednak správně reagovaly na světlo a jednak fungovaly v mechanicky dostatečně odolném materiálu. Nultá generace Lotusu přitom zahrnuje právě jen samotný antimikrobiální povlak, který se teprve musí vytisknout na vhodnou fólii.

Neviditelná ochrana je pro dotykové panely zásadní

Její hledání je právě v plném proudu. První generace, tedy fólie s natištěnou antimikrobiální vrstvou, z výroby sjela před několika týdny a testuje se v ostrém provozu. Samotná ochrana proti mikrooganismům je prý dostatečně trvanlivá na to, aby svou funkci plnila minimálně rok. Splňuje přitom normu ČSN ISO 22196:2011 na účinnost proti bakteriím Staphylococcus aureus nebo Escherichia coli.

fortes-lotus-folie-displej-vosicky-2-min

Foto: Fortes Interactive

Fólie Lotus má zajistit dokonalou průhlednost a bezproblémové dotykové ovládání

Řečeno srozumitelněji, byť s koronavirem mohou zacházet jen specializovaná pracoviště, fólie Lotus by měla eliminovat většinu nežádoucích mikroorganismů, které se na povrchy ve veřejném prostoru realisticky dostanou. Co se týče odolnosti vůči mechanickému poškození, bude záležet na vybrané fólii. Běžné opotřebení jako poškrábání by každopádně účinnost Lotusu nijak narušit nemělo, jelikož bakterie zabíjí chemická reakce látek v povlaku s přirozeným či umělým světlem.

Testování spolehlivosti reakce probíhá na všech místech, kde se objevují dotykové displeje. Ty jsou pro Fortes primární a fólii firmy pak bude možné koupit samostatně nebo rovnou spolu s displejem. „Samočistící technologii ale můžeme tisknout na relativně široké portfolio fólií, od ultratenkých po tlusté,“ dodává Vošický s tím, že do budoucna se plánuje aplikace na mnoho různých povrchů jako kliky, rukojeti, stoly a podobně.

Kdy přesně to bude, zatím neříká. Fortes ostatně nezveřejňuje ani bližší rozvrh, kdy by se na trhu měla objevit verze Lotusu čistě pro obrazovky. Na jednu stranu se chce ptát, jestli se to vůbec stihne před definitivním překonáním pandemie, na druhou stranu je lepší nespěchat na úkor kvality finálního výsledku. Pokud současné testy proběhnou dokonale, může se vyrábět, v opačném případě zkrátka bude třeba nedostatky dotáhnout.

fortes-lotus-folie-displej-1-min

Foto: Fortes Interactive

Odebírání vzorků pro testování

Na opačné straně Česka mezitím liberecké 3DK Technologies už testují vhodnost jejich řešení s postřikem a UV lampami u konkrétních zájemců. O spolupráci s nimi projevily zájem bankovní společnosti, malo- i velkoobchodní prodejci a vydávají se už za hranice do ski areálů na Slovensku. Ačkoliv konkrétní provedení se u jejich produktu Zer0 liší, princip i využití na dotykových obrazovkách je jim společné. V obou případech jde navíc o výsledky českého vývoje.

Tento fakt by mohl být v následujících měsících i letech významný, ať už z hlediska demonstrace vyspělosti tuzemského vývoje, nebo také menší závislosti na mezinárodních firmách. Je velice zajímavé sledovat, jak nadnárodní restaurační nebo retailové řetězce projevují zájem o výrobky malých českých firem, které se navíc do oblasti dezinfekce povrchů pustily takřka od nuly.

I když pandemie, zdá se, konečně výrazněji polevuje, její následky si poneseme ještě dlouho – z hlediska obezřetnosti snad ideálně napořád. Samozřejmě není potřeba být paranoidní, ale postkoronavirový svět snad bude na možnost další pandemie myslet více než dříve. Úplně jednoduché věci jako antimikrobiální fólie nebo ošetřené povrchy s UV lampami mu přitom dovolí se neobávat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym