Český kreativec Yemi A.D. má šanci letět do vesmíru. Hlásí se o místo v umělecké misi japonského miliardáře

Jiří SvobodaJiří Svoboda

yemi2

Foto: Archiv Yemi A.D.

Kreativec a choreograf Yemi A.D.

0Zobrazit komentáře

Prvním tuzemským vesmírným turistou by se mohl stát český kreativec s nigerijskými kořeny a multidisciplinární umělec Yemi Akinyemi Dele, známý jako Yemi A.D. Objevuje se totiž ve výběru projektu dearMoon, v jehož rámci se osm umělců z celého světa vydá na cestu kolem Měsíce v raketě společnosti SpaceX Elona Muska.

Jedná se o iniciativu japonského miliardáře Júsaky Maezawy, který je zakladatel jednoho z největších japonských e-shopů Zozotown i vášnivý milovník rozličných forem umění. Svůj záměr financovat let kolem Měsíce pro sebe i umělce oznámil už téměř před třemi roky a vyzval, aby se lidé do projektu přihlašovali.

V pátek vydal pětačtyřicetiletý Maezawa video (ke zhlédnutí níže), v němž dává nahlédnout na některé z přihlášených. Mezi zhruba dvacítkou vybraných umělců je právě i Yemi A.D. V krátkém úryvku popisuje část svého příběhu, kdy se jako choreograf prosadil v Hollywoodu a zároveň tvořil projekty pro znevýhodněné děti v Indii, Indonésii nebo Nigérii.

Z dostupných informací nelze říct, jestli je video přímou ukázkou užšího výběru potenciálních astronautů, ani jakým způsobem bude vybrána finální osmička. Jisté však je, že už takto Yemi A.D. zaujal, protože jeden z nejbohatších Japonců vybíral z více než milionu přihlášených z 249 států a území světa.

„Do dearMoon jsem se hlásil s projektem, který podrobně popisuje, co budu dělat před případným letem, během něho i po něm. Zatím nemohu prozrazovat detaily, ale součástí je třeba i cesta kolem světa. Roli budou hrát také ostatní účastníci letu a naše Moonshot Platform, jakožto komunitní vehikl, který má velký mezinárodní dopad,“ vysvětlil Yemi A.D. pro CzechCrunch.

Júsaku Maezawa, jehož jmění americký magazín Forbes odhaduje na 1,9 miliardy dolarů, už dříve řekl, že posuzoval přihlášky především na základě dvou kritérií: snahy spolupráce i s ostatními členy posádky a jakýmsi vyšším dobrem – činnosti zúčastněných umělců by měly při cestě do vesmíru získat nový rozměr a následně pomoci velké skupině lidí zpět na Zemi.

„Júsaku chce, abychom po návratu vytvořili něco, co třeba v důsledku povede ke konci válek a vymýcení násilí, nebo navede debatu o klimatické změně novým směrem. Jsem rád, že můžu prozatím reprezentovat Českou republiku a Nigérii alespoň ve zveřejněném videu,“ popisuje smysl celé expedice Yemi A.D., který se tak zařadil do velmi exkluzivní skupiny talentovaných umělců.

Ve videu se objevuje také například Avery Singer, americká výtvarná umělkyně zaměřující se na tvorbu obrazů za pomoci digitálních technologií, světoznámý hudebník a DJ Steve Aoki nebo Merritt Moore, americká baletka a kvantová fyzička v jedné osobě.

yemi_dearmoon

Foto: dearMoon

Yemi A.D. jako kandidát na člena posádky v projektu dearMoon

V další fázi proběhne finální výběr osmi uchazečů. SpaceX počítá, že start turistické mise proběhne v roce 2023 a celkově má trvat trvat šest dní. Kromě japonského mecenáše a vybraných hostů bude na palubě i nezbytný technický personál sestávající z několika pilotů a mechaniků, celá posádka by tak měla mít zhruba dvanáct členů.

Podle Elona Muska by mise dearMoon zároveň znamenala, že lidé se dostanou dále od Země než kdykoliv v historii, jak uvedl v jednom z letošních videí. Okružní let kolem Měsíce bude také první komerční misí, kdy by se lidstvo vydalo mimo orbit Země. Pravděpodobně půjde také o jednu z prvních misí nové rakety SpaceX, nazvané Starship. Testování prototypů už několik let probíhá na kosmodromu v Texasu.

Jste umělec či umělkyně, který/která se přihlásil(a) do projektu dearMoon? Budeme rádi, když s námi budete sdílet svůj příběh. Napište na jiri@czechcrunch.cz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym