Cena bitcoinu se propadla pod 30 tisíc dolarů. Kryptoměnový trh umazal za 24 hodin téměř 100 miliard

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bitcoin

Foto: AronPW/Unsplash

Fiktivní mince kryptoměny bitcoin

0Zobrazit komentáře

Psala se polovina dubna, když byla cena jednoho bitcoinu na rekordním maximu. Tehdy se nejpopulárnější kryptoměna obchodovala za více než 63 tisíc dolarů, tedy přes 1,3 milionu korun. Kryptoměnový svět se však vyznačuje svou vysokou volatilitou a bitcoin není žádnou výjimkou. Přetočíme-li totiž čas o tři měsíce dopředu, tedy do dnešních dnů, zjistíme, že se cena bitcoinu stihla propadnout až pod hranici 30 tisíc dolarů. Nakoupit jeden BTC lze nyní za méně než 650 tisíc korun.

Bitcoin s sebou při svém propadu vzal i další kryptoměnové tokeny a podle dat portálu CoinMarketCap umazal celý kryptoměnový trh během posledních 24 hodin zhruba 98 miliard dolarů. Bitcoin se propadl o 6 procent, Ethereum o téměř 9 procent a Ripple o necelých 10 procent. Za pádem ceny bitcoinu nyní podle analytiků stojí i velký výprodej na globálních akciových trzích.

„Na světových trzích došlo k rozsáhlému výprodeji, riziková aktiva obecně klesají,“ cituje magazín CNBC Annabelle Huangovou, partnerku společnosti Amber Group poskytující finanční služby v oblasti kryptoměn. Podle ní existují obavy o kvalitu a sílu hospodářského oživení. „V kombinaci s nedávným oslabením bitcoinu to poslalo trh s kryptoměnami dále dolů,“ dodává Huangová.

Od dubnových historických maxim odepsal bitcoin už více než padesát procent. Pod 30 tisíc dolarů se dostal naposledy před měsícem, načež se držel zhruba mezi 31 a 35 tisíci dolary. Globální kapitálové trhy jsou aktuálně v nejistotě i kvůli přibývajícím případům nových mutací koronaviru v různých oblastech světa, což může ovlivnit to, jak rychle bude pokračovat ekonomické oživení.

„Na trzích obecně panuje slabší euforie než na jaře, kdy se sázelo na rychlé ekonomické zotavení po pandemii, doprovázené nadále extrémně expanzivní měnovou politikou světově významných centrálních bank. Investoři během jara započítávali do cen kryptoměn a kryptoaktiv růst inflačních očekávání. Nelze ovšem vyloučit, že to se svým optimismem stran post-covidového otevírání ekonomiky, které právě mělo citelně inflaci zrychlit, poněkud přepálili,“ míní ekonom Lukáš Kovanda.

Dlouhodobě ceně bitcoinu nepomáhá ani přístup Čínské lidové republiky, která se snaží kryptoměny omezovat a v červnu ve velkém zasáhla proti místním těžařům. I proto je aktuálně bitcoin snazší a výdělečnější těžit. Důležitý bude dál jak vývoj v Číně, tak i dalších zemích, které o možných regulacích kryptoměn debatují. Naopak ve středoamerickém Salvadoru by se měl stát bitcoin od září oficiálním platidlem.

Právě kvůli většímu zájmu regulátorů po celém světě někteří analytici odhadují, že by mohla cena bitcoinu v dohledné době ještě více klesat. „Obecně jsme svědky většího zaměření regulačních orgánů na kryptoměny a bitcoin,“ uvedl Vijay Ayyar z kryptoměnové burzy Luno. Podle něj by se mohla cena bitcoinu dostat až k hranici 22 až 24 tisíc dolarů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym