Bitcoin zaznamenal nejrychlejší růst za poslední týdny. Po propadu atakoval hranici 40 tisíc dolarů

bitcoin

Foto: AronPW/Unsplash

Bitcoin je stále nejhodnotnější kryptoměnou současnosti

0Zobrazit komentáře

Bitcoin si za poslední týdny dělá, co se mu zlíbí, a to navzdory mnohým analytikům předpovídajícím pád. Klesající trend v posledních dnech zvrátil Elon Musk, který oznámil, že by Tesla mohla znovu začít akceptovat bitcoin. K němu se přidala rovněž pozitivní vyjádření Jacka Dorseyho a navíc se v neděli objevila spekulace, že bitcoin by mohl začít přijímat také Amazon. Cena nejznámější kryptoměny v důsledku toho zaznamenala největší růst za několik týdnů.

Bitcoin v noci na pondělí těsně atakoval hranici 40 tisíc dolarů, když se jedna mince obchodovala za 39 544 dolarů (přes 860 tisíc korun). Za posledních 24 hodin tedy zaznamenal nárůst až o téměř 12 procent a poprvé od 16. června se podíval za hranici 39 tisíc dolarů. Spolu s ním posílilo i ethereum, které dle dat CoinMarketCap připsalo zhruba 6 procent a jeho cena se vyšplhala přes 2 300 dolarů, tedy lehce přes 50 tisíc korun.

Ještě minulý týden přitom hodnota bitcoinu klesla pod 30 tisíc dolarů a za 24 hodin tehdy trh s kryptoměnami umazal téměř 100 miliard dolarů. Aktuální nárůst ceny kryptoměn však vedl ke zvýšení hodnoty celého kryptotrhu o zhruba 114 miliard dolarů. O více než šest procent posílil také například Ripple a další kryptoměny.

Podle mnohých expertů za růstem bitcoinu stojí především nedávná vyjádření vlivných podnikatelů. V první řadě Elona Muska, který naznačil, že se těžba nejznámější kryptoměny stává čím dál více ekologickou. Jakmile bude těžba z většinové části poháněná energií z obnovitelných zdrojů, Tesla podle něj znovu začne akceptovat bitcoin, s čímž přestala právě kvůli ekologické náročnosti. Navíc uvedl, že bitcoin vlastní i jeho vesmírná společnost SpaceX.

Cenu mohly ovlivnit také výroky Jacka Dorseyho, jenž oznámil, že bitcoin má být velmi důležitou součástí budoucnosti Twitteru coby jedné z nejpoužívanějších sociálních sítí. Právě zakladatel Twitteru a startupu Square, který do kryptoměn taktéž investuje, se společně s Elonem Muskem a Cathie Woodovou ze společnosti Ark Invest sešel minulý týden na kryptoměnové konferenci nazvané B Word, kde mluvil také o svých plánech na novou decentralizovanou sociální síť, v níž by bitcoin měl hrát důležitou roli.

Mimo to se navíc v neděli objevila v londýnském deníku City A.M. spekulace o tom, že Amazon se chystá do konce roku umožnit platbu v bitcoinech a zároveň přemýšlí o vlastních tokenech, které by rád uvedl v roce 2022. Deník se odkazuje na nejmenovaný zdroj přímo z firmy, samotná společnost však zatím nic takového nepotvrdila, nicméně i podobné spekulace mohou mít na vývoj ceny kryptoměn vliv.

Aktualizace 27. 7. 15.00.: Amazon v reakci na výše zmíněné spekulace popřel, že by se chystal začít kryptoměny akceptovat. „Bez ohledu na náš zájem o tuto oblast není spekulace ohledně našich konkrétních plánů pro kryptoměny pravdivá,“ uvedla firma.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym