Bezrealitky i realitky pod jednou střechou. Marek Rosenbaum staví miliardovou skupinu zabývající se bydlením

Peter BrejčákPeter Brejčák

rosenbaum

Foto: EHS

Marek Rosenbaum, majitel skupiny European Housing Services

0Zobrazit komentáře

Na českém realitním trhu pomalu vzniká nová miliardová skupina. Marek Rosenbaum před rokem vykoupil všechny podílníky v portálu Bezrealitky.cz a postupně přikupuje další navazující služby, v letošním únoru za desítky milionů korun získal polovinu realitní kanceláře Maxima. Padesátiletý investor teď svoje aktivity spojuje do samostatné skupiny European Housing Services (EHS), do níž kromě dvou zmiňovaných firem spadá i Český nemovitostní trust a nově i služba Tvůj Správce.

Hlavním cílem EHS je podle vyjádření vytvořit největší a nejkomplexnější integrovanou realitní službu v Česku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku a posléze v Evropě, čehož chce skupina dosáhnout budováním portfolia dalších služeb, jež se vzájemně budou doplňovat v poskytování realitního servisu. Do roka chce EHS v konsolidovaném obratu překonat hranici jedné miliardy korun a do pěti let rozšířit svoje služby do pěti evropských zemí.

Samotné Bezrealitky přitom v loňském roce zprostředkovaly pronájem 47 tisíc nemovitostí a prodej dalších 6 775 o celkové hodnotě 32 miliard korun. Díky tomu meziročně vyrostly o čtvrtinu a dosáhly tržeb na úrovni 50 milionů korun, zisk pak navýšily o třetinu na téměř 20 milionů. Maxima Reality zase v minulém roce zprostředkovaly transakce za dvě miliardy korun a společnost utržila 71 milionů.

„Spojujeme realitní projekty, které prokázaly, že mohou fungovat ve vzájemných synergiích. Spojujeme také zkušené manažery, kteří mají mnohaletou zkušenost s českým i evropským trhem a totožnou osobní misi – hledat cesty, jak dělat bydlení dostupnější, a zajistit otevřený realitní trh pro majitele nemovitostí i zájemce o bydlení,“ vysvětluje Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky a nově celé skupiny EHS.

bzr-ehs-hendrik-meyer

Foto: Bezrealitky

Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.cz a nově vzniklé skupiny European Housing Services

„Porosteme na tom, co umíme skvěle. Díky velmi vysokému zásahu a vlastní efektivitě, která mimo jiné vyplývá právě ze vzájemné spolupráce mezi členy skupiny, si můžeme dovolit růst na nízkomaržových projektech a umíme profitovat na detailech. To nám zároveň dává možnost velice rychle reagovat na aktuální trendy,“ pokračuje Meyer.

K Bezrealitkám a Maximě se do skupiny nově zařadí také Český nemovitostní trust, který investuje do nákupu nemovitostí, jež následně rekonstruuje a prodává. Tímto způsobem za poslední měsíce služba, jež původně fungovala pod hlavičkou Bezrealitek, proinvestovala zhruba 250 milionů korun. Hodnota prodaných nemovitostí se aktuálně pohybuje na 50 milionech korun.

Nejnovější přírůstek ve skupině pak tvoří služba Tvůj Správce, v níž EHS získalo padesátiprocentní podíl. Podle informací CzechCrunche se transakce pohybovala na úrovni jednotek milionů korun. Platforma se zaměřuje na správu bytů a garantované platby nájemného, od svého vzniku v roce 2017 zprostředkovala více než 1 500 pronájmů a aktuálně spravuje portfolio 500 bytů v Praze a okolí.

Podobnou službu Nájem ostatně od roku 2019 poskytují i Bezrealitky, v rámci skupiny má dojít k využívání synergii. Tvůj Správce se chce v řádu několika měsíců stát jedničkou na trhu v Praze a později také v celé republice. Konkurencí na trhu je pak například brněnský Ideální nájemce.

„V posledním roce jsme byli schopni stoprocentně dostát svým závazkům i při změnách spojených s koronavirem a následnými restriktivními opatřeními. Role nájemního bydlení v následujících letech ještě výrazně posílí a my budeme pod křídly EHS přinášet odpovědi na nové výzvy, které tyto změny přinesou,“ říká Michal Rambousek, ředitel služby Tvůj Správce.

Nejnovější akvizicí růst EHS nekončí, ještě letos by se měla rozšířit o další nové členy, podle Meyera totiž nemá smysl, aby ve skupině stavěli projekty na zelené louce, a raději se chce vydat cestou investic do realitních firem.

„Kupujeme nejen firmy, ale i vize, kterým umožníme díky našemu dosahu a kapitálu rychle vyrůst. Do konce roku se budeme snažit rozšířit EHS o realitní projekty, které cílí na prémiovou klientelu, zajistí financování nebo se zaměří na zlepšení prezentace nabízených nemovitostí,“ zakončuje Meyer.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym