Avast jedná o svém prodeji, JRC mění majitele a Revolut šestinásobně zvyšuje svou hodnotu. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

av-re

Foto: Avast / Revolut

0Zobrazit komentáře

Je tady nedělní večer, se kterým již tradičně přichází rekapitulace článků za minulý týden. Začít nemůžeme ničím jiným než velkou transakcí, která se rýsuje na světovém trhu s antivirovým softwarem. Českého giganta Avast totiž chce koupit americká společnost NortonLifeLock za částku, jež by se mohla vyšplhat na více než 170 miliard korun.

V Česku na úvod ještě zůstaneme, akorát se přesuneme do herního segmentu. Známou síť prodejen s videohrami JRC totiž koupila skupina Smarty, pod níž spadá iWant, prodejce zboží od Applu nebo obchod s elektronikou Smarty.cz. Velký úspěch si mimo jiné připisuje Revolut, který nabral další velkou investici a šestinásobně zvýšil svou hodnotu.

Ostatní články za uplynulé dny najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledujte i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

Yemi A.D. má šanci letět do vesmíru: Prvním českým vesmírným turistou by se mohl stát kreativec Yemi A.D. Hlásí se totiž o místo v umělecké misi japonského miliardáře, kterého zaujal svými plány, a pokud bude mít štěstí, dostane se mezi osm vyvolených na cestě kolem Měsíce.

? Happy Game od Amanity dorazí na podzim: Usekávání králičích hlav se odkládá. Hra Happy Game od českého studia Amanita Design, která je noční můrou všech milovníků pohody, bude nakonec k mání až na podzim. Těšit se ale mohou jen ti otrlejší.

? Akcelerátor Josefa Průši podpořil první projekty: Josefu Průšovi rychle roste jeho vlastní byznys s 3D tiskárnami a stále víc podporuje také další nadějné projekty. Nově sází na cyklosedadla na míru nebo robotické kurýry, kterým poskytne kapitál i know-how.

? Xzone hlásí rekordní výsledky: Když se loni kvůli pandemii zavíral svět, mnoho lidí si sedlo doma ke svým počítačům a konzolím a bavili se hraním videoher. Vydělal na tom i obchod Xzone, který hlásí rekordní výsledky.

? Barbora Chalupová chystá další dokument: Do českých kin se chystá dokument Zákon lásky, který sleduje českou debatu o stejnopohlavním manželství„Nejsme zatím schopni tato témata veřejně otevírat, a tak raději mlčíme,“ říká režisérka Barbora Chalupová a chce to pomoct změnit.

? United Airlines kupují další elektrostroje: United Airlines míří do budoucnosti. Po nadzvukových letounech a strojích schopných kolmého vzletu i přistání nyní oznamují nákup stovky švédských elektrických letounů.

? Mistrovské dílo animovaného fantasy nebo nový Zaklínač: Bizarní thriller Rubber o vraždící pneumatice bude dost možná nejdivnější film, jaký jste kdy viděli. Zveme vás k němu v novém newsletteru CC Watch, kde připomínáme i nového Zaklínače s Dexterem.

***

Avast jedná o svém prodeji. Cena českého antivirového giganta by se mohla vyšplhat na více než 170 miliard korun

avast-office-praha-hq-min

Foto: Avast

Pražské sídlo Avastu

V antivirovém světě se schyluje k historickému českému obchodu. Avast jedná o svém prodeji a jeho cena by se mohla vyšplhat na více než 170 miliard korun.

***

Z 5 na 33 miliard dolarů. Revolut nabírá další velkou investici a šestinásobně zvyšuje svou hodnotu

revolut-storonsky-yatsenko

Foto: Revolut

Spoluzakladatelé Revolutu Vlad Jacenko a Nikolaj Storonskij

Ještě nedávno činila hodnota Revolutu „jen“ 5 miliard dolarů. Po nabrání další velké investice se ale závratně zvýšila a teď je z něj opět jeden z nejhodnotnějších startupů Evropy.

***

Smarty utržil přes dvě miliardy korun a do svého elektronického království přikupuje herní obchody JRC

jrc2

Foto: JRC

Síť prodejen JRC patřící skupině Smarty

Elektronické království Smarty loni Petr Syrůček dovedl k tržbám přes dvě miliardy korun. Teď přikupuje největší český řetězec herních obchodů JRC a chce zaútočit na retail.

***

Kanceláře budoucnosti:
Jak se promění kanceláře v následujících letech? A jak to ovlivní vaši práci v nich? Bude trendem home office, oddělené pracovní prostory, open space nebo budeme pracovat z coworkingů? Nad tím jsme se spojili s předními firmami a přinášíme přehled toho, jak se segment kanceláří vyvine. Připomeňte si speciál Kanceláře budoucnosti.

kancl-special

***

Bydlení pod povrchem má své výhody. Martin Pribila se svým Krtkodomem spojuje tradici s inovativními postupy

krtkodom4

Foto: Krtkodom

Vizualizace jednoho z domů projektu Krtkodom

Žít v obklopení zemské masy může působit zpátečnicky. Martin Pribila však zjistil, že život po vzoru krtků může přinést řadu benefitů i zajímavou architekturu, a tak si postavil Krtkodom.

***

Cestování soukromými letadly se stává stále dostupnější alternativou, říká Martin Feč z Charter Advisory

martin_fec_cc_onlajn

Foto: CzechCrunch

Martin Feč z Charter Advisory na CzechCrunch Onlajnu

Někteří letečtí přepravci měli i ve složitém posledním roce plné ruce práce. Martin Feč z Charter Advisory popisuje, jak rychle roste zájem o soukromé lety, které se stávají stále dostupnější alternativou

***

Nadefinujeme nové obaly pro potraviny, hlásí tvůrce Vratných lahví. Českému startupu věří Rohlík i Sklizeno

vratne-lahve

Foto: Vratné lahve

Zakladatel a šéf Vratných lahví Marek Lukesle

Věří jim Rohlík, Sklizeno i Zásilkovna. Marek Lukesle se svými Vratnými lahvemi udává směr, kterým se budou zálohované obaly v budoucnosti ubírat, a už teď pracuje na technologii, která by měla jejich využití ještě více rozšířit.

***

Bitva o bleskové doručování potravin. V Česku je začne vozit i Bolt a postaví se Woltu s Dáme jídlo

bolt-food

Foto: Bolt

Kurýr rozvozové služby Bolt Food

Dosud v Česku válčili především na poli rozvozu obědů z restaurací. Teď u nás chtějí Bolt, Wolt i Dáme jídlo začít bleskově doručovat potraviny a konkurovat třeba tradičním večerkám.

***

Black Widow má příjmy jako mimo pandemii, velká část je ale z internetu. Filmový průmysl stojí na rozcestí

black-widow

Foto: Falcon

Scarlett Johansson ve filmu Black Widow

Superhrdinský film Black Widow je podle očekávání velký hit, který svými příjmy dosahuje i na blockbustery před pandemií. Pro kina ovšem jeho premiéra představuje poměrně složitou budoucnost.

***

Umělá inteligence potřebuje kvůli rizikům regulaci. Evropská unie ale zatím netuší, co AI vlastně je, říká expert Jan Romportl

romportl

Foto: Archiv JR

Jan Romportl, přední český expert na umělou inteligenci

Ovládne nás jednou umělá inteligence, která se vymkne kontrole? Přední český expert Jan Romportl ve svém velkém komentáři vysvětluje, proč je třeba umělou inteligenci regulovat. Podle něj může být stejně riziková jako třeba konstrukce nových forem života.

***

Konec aut se spalovacím motorem? Evropská komise chce od roku 2035 zakázat jejich prodej

enyaq-nabijecka

Foto: Škoda

V Evropě by se mohly od roku 2035 prodávat pouze elektromobily

Evropská komise představila radikální plán, jak zmírnit zhoršování klimatu. Od roku 2035 by chtěla zakázat prodej nových aut se spalovacími motory.

***

Oceňovaný český design v dalších koutech světa. Egoé vyrostlo na 70 milionů a míří i do Ameriky

egoe3

Foto: Egoé

Egoé se chystá na velkou expanzi po Evropě i Severní Americe

Český design boduje nejen na prestižních soutěžích, ale také v zahraničí. Bílovické studio Egoé zažilo se svými kempingovými vestavbami i lyžemi úspěšný rok a míří do dalších zemí Evropy a také za oceán.

***

Nejekologičtější je nic nevyrábět, říká šéf e-shopu Econea. Udržitelní musíme být i v byznysu, míříme na 120 milionů

pavel-econea2a

Foto: Econea

Pavel Milan Černý, spoluzakladatel e-shopu Econea

Vydělával slušné peníze, ale pak se mu přeskládaly priority. Pavel Milan Černý v otevřeném rozhovoru popisuje, jak těžké je prodávat eko produkty, aby to dávalo smysl i byznysově. Jeho e-shopu Econea se to daří a letos míří na 120 milionů.

***

Mall Group, Foot Locker, Metro i Sparta. Patrik Tkáč dá společné investice s Danielem Křetínským pod jednu střechu

kretinsky-tkac

Foto: EPH/J&T/CzechCrunch

Česko-slovenský investiční tandem Daniel Křetínský a Patrik Tkáč

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč rozjeli v posledních letech velké investiční tažení a slovenský miliardář teď dává všechny společné projekty pod jednu střechu. Nechybí Mall Group, Foot Locker, Metro ani fotbalová Sparta.

***

Topíte.cz získává další miliony od polských investorů. Poprvé vstoupí do zahraničí a plánuje vyrůst o 500 procent

topite-cz-helcl-naprstek-sveda

Foto: Topíte.cz

Zakladatelé Woltairu (dříve Topíte.cz) Jiří Švéda, Daniel Helcl a Karel Náprstek

Dělat tradiční řemeslo moderně se evidentně vyplácí. Český startup Topíte.cz nabírá další miliony od investorů, chystá se do Polska a plánuje vyrůst o dalších 500 procent.

***

Dřevěné motýlky přidusil covid. Tak český výrobce doplňků BeWooden spustil e-shop s legínami a opět míří na 65 milionů

ctirad-sara

Foto: BeWooden

Ctirad Sára, zakladatel značky BeWooden

Beskydská značka BeWooden si udělala jméno svými dřevěnými motýlky. Když ale přišel covid, přestaly se prodávat, a tak Ctirad Sára zavelel k otevření nového e-shopu s legínami, který firmu zachránil.

***

Češi hlídají kondici plodin už na třech kontinentech. CleverFarm umí změnit v úrodné i suché pole v Africe

adam-zloty-a-ondra-tomas

Foto: CleverFarm

Adam Zlotý a Ondřej Tomas, zakladatelé CleverFarm

Díky snímkům ze satelitů pomáhá český CleverFarm proměňovat i africkou poušť na úrodnou půdu. Působí už na třech kontinentech, díky čemuž loni vyrostl o 85 procent na téměř 16 milionů a umístil se v našem žebříčku Udržitelný byznys roku.

***

Bicykly jedou. Jaroslav Beck a Robert Kyncl posílají přes 10 milionů do českého projektu Outfindo

beck-kyncl2

Foto: CzechCrunch

Jaroslav Beck a Robert Kyncl společně investují v rámci JARO Capital

Bicykly se prodávají jako na běžícím páse a sází na ně také Jaroslav Beck a Robert Kyncl. Spoluzakladatel Beat Saberu a obchodní ředitel YouTube proto posílají přes 10 milionů do nového českého projektu Outfindo, za kterým stojí Jan Matějů.

***

Plastové lahve nové generace. L’Oréal, Nestlé i Pepsi si je nechaly vyvinout z PETu recyklovaného pomocí enzymů

perrier

Foto: Carbios

Nové lahve pro L´Oréal, Nestlé, PepsiCo a Suntory

Když se recyklují PET lahve, zpravidla se rozemelou na drobné vločky. Giganti typu Nestlé, L’Oréal nebo PepsiCo si však nechali vyvinout takovou technologii, díky níž se plast rozloží s pomocí enzymů z mikroorganismů.

***

Do českého startupu Aptien posílá desítky milionů J&T Ventures. Jeho nástroj pomáhá s firemní agendou

david-melichar-aptien

Foto: Aptien

David Melichar, zakladatel a ředitel startupu Aptien

Na současné vlně zájmu o nástroje pro firemní spolupráci se veze i startup Aptien Labs a jeho šéf David Melichar. Potenciálu firmy na globálním trhu věří i investoři z J&T Ventures, kteří do něj posílají desítky milionů korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym