Amazon znovu potvrdil svou sílu v cloudu. I přes růst tržeb o 27 procent ale nesplnil očekávání

Jiří SvobodaJiří Svoboda

andy-jassy-1080p

Foto: Amazon/CzechCrunch

Andy Jassy, výkonný ředitel Amazonu

0Zobrazit komentáře

Posledním členem velké technologické pětky, který po Googlu, Applu, Microsoftu a Facebooku tento týden představil své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí, byl Amazon. Jedna z největších společností světa s aktuální tržní kapitalizací 1,82 bilionu dolarů (39,1 bilionu korun) sice dále rostla, ale zůstala za očekáváními analytiků. Celkově se tak může pochlubit spíš smíšenými výsledky.

Čtvrtletní obrat Amazonu stoupl meziročně na 113,8 miliardy dolarů (2,4 bilionu korun). To sice znamená nárůst bezmála o 27 procent, nicméně je to menší růst než na očekávaných 115 miliard. Je to zároveň ale už třetí kvartál v řadě, kdy společnost překonala právě stomiliardovou hranici. Jedná se také o první zveřejněné čtvrtletní výsledky, při nichž už stojí v čele Amazonu Andy Jassy. Ten nedávno nahradil v pozici CEO samotného zakladatele Jeffa Bezose.

Zatímco v posledním, dubnovém reportu se mohla společnost ještě pod Bezosem pochlubit meziročním trojnásobným zvýšením zisku, tentokrát se meziročně navýšil o polovinu z 5,2 miliardy na 7,8 miliardy dolarů (ze 112 na 168 miliard korun).

Finanční ředitel Amazonu Brian Olsavsky na hovoru s investory řekl, že výsledky přičítá pokulhávajícímu meziročnímu srovnání. Bylo to totiž právě toto čtvrtletí v minulém roce, kdy tržby stoupaly vlivem pandemie oproti předloňskému roku 2019 o 35 až 45 procent. Na aktuální oznámení pak trh reagoval poměrně neúprosně, v prodlouženém obchodování spadly akcie Amazonu zhruba o sedm procent.

dokumentu lze ale vyčíst i řadu pozitivních trendů. Jak upozornila agentura Bloomberg, lépe než podle dřívějších předpokladů dopadly reklamní byznys Amazonu a cloudová divize Amazon Web Services (AWS). Právě AWS se stává vedle klasické e-commerce čím dál tím více stěžejní částí koncernu – vybudoval ji ostatně právě Andy Jassy, který dnes vede celý Amazon.

Jeho prodeje vzrostly meziročně o 37 procent z 10,8 na 14,8 miliardy dolarů (318 miliard korun) a dosáhl tak více než čtyřmiliardového provozního zisku. Pro srovnání, do cloudu ve velkém investuje také Microsoft. Jeho řešení s názvem Azure je velkým tahounem příjmů, a jak společnost oznámila tento týden, Azure sám o sobě vyrostl meziročně dokonce o 51 procent. Divize zvaná Intelligent Cloud, do níž Azure v rámci Microsoftu patří, dosáhla na čtvrtletní tržby 17,4 miliardy dolarů (374 miliard korun).

amazon-dobroviz-2

Foto: Amazon

Distribuční centrum Amazonu v české Dobrovízi

Ačkoliv vyhlídky pro cloudové služby Amazonu jsou do budoucna slibné, to stejné nejde říct o společnosti jako celku. Na této frontě převládá naopak nejistota: v aktuální zprávě Amazon tvrdí, že ve třetím kvartálu bude provozní zisk mezi 2,5 až 6 miliardami dolarů. To je poměrně velký rozptyl a jeho zpřesnění ještě bude záležet na řadě faktorů.

Amazon dává také velký důraz na svůj sociální dopad. Nadále bude navyšovat počet zaměstnanců, celkově meziročně půjde o jejich 51% nárůst. Jen ve Velké Británii jich má být více než deset tisíc. Zároveň překvalifikuje až pět tisíc pracovníků. Dále vyjmenovává doslova desítky různých iniciativ v oblasti podpory menšin, bydlení, záchraně klimatu nebo obchodníků třetích stran.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym