Warren Buffett poslal na charitu další čtyři miliardy dolarů. Zároveň oznámil odstoupení z rady nadace Gatesových

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett

0Zobrazit komentáře

Další rok znamená další miliardový dar na charitu ze strany amerického investora a filantropa Warrena Buffetta. Jeden z nejbohatších lidí na planetě se už od roku 2006 pravidelně vzdává částí z podílu ve firmě Berkshire Hathaway, hlavního zdroje jeho jmění. Letos tato část odpovídá částce 4,1 miliardy dolarů (87 miliard korun), které putují do pěti různých nadací. U té největší, Nadace Billa a Melindy Gatesových, se přitom vzdává pozice správce.

Sám říká, že jde vlastně jen o formalitu, protože na fungování nadace se už aktivně nepodílel. „Roky jsem byl správcem, a to navíc neaktivním, pouze u jednoho z recipientů mých darů, Nadace Billa a Melindy Gatesových,“ zmiňuje Buffett. Stejně tak nic nenasvědčuje tomu, že by odešel kvůli rozvodu Gatesových. Kromě postu správce nadace se vzdal i místa v představenstvech všech firem kromě Berkshire Hathaway, kde je generálním ředitelem. Současnému vedení nadace Gatesových prý věří a je zcela v souhlasu s jeho cíli.

Co se týče čtyřmiliardového daru, jeho hlavní část putuje opět právě tam. Kromě nadace Gatesových míří peníze do Susan Thompson Buffett Foundation, Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation a NoVo Foundation, kde se přerozdělují dalším organizacím. Ty se zabývají například léčbou AIDS, bojem s chorobami v zemích třetího světa, rozšiřováním vzdělání, plánováním rodiny, sociální spravedlností a podobně.

bill-melinda-gates-3

Foto: GatesNotes

Hlavní část z Buffetova daru putuje do Nadace Billa a Melindy Gatesových

Nejnovější dar pro Buffetta představuje výrazný milník – vzdal se teď totiž už poloviny akcií Berkshire, které vlastnil v roce 2006. „Tehdy jsem se zavázal rozdělit všechny své akcie Berkshire, tedy přes 99 % mého jmění, na dobročinné účely,“ řekl Buffett. O patnáct let později splnil půlku ze svého slibu. V roce 2010 také spolu s Billem a Melindou Gatesovými spustil The Giving Pledge, kampaň přesvědčující bohaté ke vzdávání se velké části svého majetku.

Celkově už od roku 2006 dal Buffett na charitu 41 miliard dolarů, což z něj kumulativně činí jednoho z nejštědřejších filantropů vůbec. Přesto je zároveň stále v desítce nejbohatších lidí na světě, aktuálně dokonce o příčku výše než loni touto dobou. Jeho zbývající akcie Berkshire mají hodnotu kolem 100 miliard dolarů. Na druhou stranu, pokud by se žádného podílu v konglomerátu nevzdal, soupeřil by dnes s Jeffem Bezosem o pozici nejbohatšího člověka na světě.

Berkshire Hathaway pod jeho vedením navíc v poslední době ignorovalo několik velkých příležitostí, například investici do Tesly. Buffett s výjimkou Applu do technologických firem investuje nerad, z velké části tedy minul jejich loňský růst. Akcie Berkshire proto po pádu na začátku pandemie loni silně kolísaly a nedařilo se jim vrátit na hodnoty před pandemií. Na počátku letošního roku ovšem nastal výraznější zlom a hodnota Berkshire do dnešního dne vyrostla asi o 20 %.

Obecně platí, že Buffett, přezdívaný jako Věštec z Omahy, bohatne mnohem rychleji, než se majetku vzdává. Před deseti lety mělo jeho jmění hodnotu kolem 47 miliard dolarů. V souvislosti s tím jsme už dříve zmiňovali typickou reakci na filantropii, která má bohatým hlavně umožňovat úlevy na daních.

Podle Buffeta jsou úlevy pro něj zanedbatelné, a hlavní motivací je prý skutečně pomoci přerozdělovat bohatství ve společnosti. Přesto, jak popsal nedávný článek v magazínu ProPublica, on a mnoho dalších na daních platí velice málo. Místo toho dává přednost právě filantropii. Podle některých názorů je jeho dobročinnost na první pohled chvályhodná, na druhý je to nebezpečná cesta k plutokracii, kdy bohatí sami rozhodují, co se změní.

„Tím nejjednodušším, co můžete udělat, je rozdat peníze, které vám ani vaší rodině nikdy k ničemu nebudou,“ řekl Buffett v souvislosti s letošním darem. „V průběhu mnoha dekád jsem nahromadil téměř nepochopitelnou sumu prostě díky tomu, co rád dělám,“ pokračoval s poznámkou, že zatímco společnost má pro jeho peníze využití, on sám ne. Proto se jich miliardář, jenž loni v srpnu oslavil 90. narozeniny, postupně zbavuje.

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

Jednoho z největších filantropů ale v poslední době zastiňuje MacKenzie Scottová, které při rozvodu se šéfem Amazonu Jeffem Bezosem připadly akcie Amazonu v hodnotě několik desítek miliard dolarů. Loni souhrn jejích darů Buffetta překonal, letos z jejího konta na dobročinné účely putovalo zatím 2,7 miliardy. Sám Buffett ale za největší filantropy označuje ty, kteří se něčeho ve prospěch jiných skutečně vzdávají.

„Hrdiny filantropie jsou hlavně ti, kteří věnují svou lásku a čas, aby přímo pomohli druhým – a třeba k tomu přidají peněžní dar, kvůli němuž se musí vzdát nákupu něčeho smysluplného pro vlastní potřebu,“ konstatoval miliardář a vyzval k většímu uznání pro miliony lidí, kteří něco podobného činí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym