V Age of Empires si poprvé zahrajete za Čechy. Do slavné strategie přitáhne hejtman Žižka s husity a vozovou hradbou

Michal MančařMichal Mančař

aoe-zizka

Foto: Microsoft

Do Age of Empires II zamíří česká vojska pod velením Jana Žižky

0Zobrazit komentáře

Některé videohry dějiny ukazují, jiné svým úspěchem historii přímo tvoří. A pak tu jsou výjimečná díla jako série Age of Empires od Microsoftu, která dokázala oboje. U hráčů i kritiků sklízí úspěch už téměř čtvrt století a na podzim vyjde její čtvrtý díl, výraznou podporu však stále má i nejpopulárnější titul Age of Empires II. Ten se i dvaadvacet let po vydání těší velkému zájmu komunity i péči vývojářů. Nejnovějším důkazem je chystané rozšíření nazvané Dawn of the Dukes, které do hry přidá vůbec poprvé hratelný národ Čechů.

Středověká strategická hra Age of Empires II z hráčů v roce 1999 udělala virtuální vojevůdce a počítačové panovníky, kteří v reálném čase ovládají svá vojska, staví hrady i města a pokouší se porazit své protivníky. Nestárnoucí vzpomínky hráčů na zábavnou formou prezentovanou historii pak po dvaceti letech přivedl zpět k životu remaster Definitive Edition, který hře nasadil pohlednější grafický kabát a současně ještě vypiloval její hratelnost.

Úspěch a obliba Age of Empires II: Definitive Edition dokonce vedly k tomu, že tento herní veterán se dočkal rozšíření Lords of the West, které do hry přidalo další hratelné národy a příběhové kampaně. Jak už ale název Páni západu napovídá, země Koruny české mezi nimi chyběly. V nově ohlášeném přídavku Dawn of the Dukes, tedy Úsvit knížat, se ale Češi poprvé v dějinách série Age of Empires ujmou hlavní role.

aoe2-dawn-dukes-vozova-hradba

Foto: Microsoft

Husité v AoE II. Vrcholek věže na spodním okraji zase nápadně připomíná Prašnou bránu…

Příznivci bílého lva na červeném poli se ve snaze hrát za Čechy doposud museli spokojit buď s historicky blízkou německou civilizací, nebo s generickým národem Slovanů. Ten však svým herním pojetím i grafickým zpracováním připomínal spíš polské nebo ruské středověké státy. Slabou útěchou pak mohl být český komparz v kampaních hraných za Fridricha Barbarossu nebo Čingischána, kde se české království objevilo v roli počítačem řízeného protivníka.

Nyní však na bojiště vytáhnou česká vojska pod velením snad nejslavnějšího z tuzemských vojevůdců. V kampani pro jednoho hráče si hráči navléknou brnění, popadnou palcát a přetáhnou pásku přes oko v roli neporaženého hejtmana Jana Žižky. Jak kromě dějepisných knih připomínají i oficiální stránky hry, ten nejprve sloužil coby žoldnéř, ale pak vyslyšel reformní kázání Jana Husa a stal se neohroženým vůdcem husitů.

Z vojska sedláků Žižka vykoval boží bojovníky, kteří dali železným pánům Svaté říše římské co proto. V české kampani datadisku Dawn of the Dukes tak budou hráči úspěšně odrážet křížové výpravy za zvuku palby husitských houfnic a s vojsky chráněnými po zuby ozbrojenou vozovou hradbou. Právě účinnější dělostřelectvo a bojový vůz – autory popisovaný jako „smrtící předchůdce tanku – jsou totiž unikátní jednotky, kterými se ve hře může pyšnit český národ.

Žižkův příběh má být plnohodnotnou kampaní včetně (zřejmě pouze anglického) doprovodného voiceoveru, stejně tak i Češi budou plnokrevnou hratelnou frakcí se svými herními specifiky. O houfnici a vozech už zmínka byla, bližší pohled na dosud uvolněné obrázky pak odhalí hrad, který nápadně připomíná Karlštejn. Kromě něj se pak ze spodního okraje jednoho ze screenshotů tyčí vrchol věže, která je přinejmenším velmi podobná pražské Prašné bráně.

aoe2-dawn-dukes-karlstejn

Foto: Microsoft

V Dawn of the Dukes nechybí ani hrady inspirované Karlštejnem

Spolu s Čechy mohou mít radost i naši severní sousedé, svého herního zastoupení a kampaně se totiž nově dočkají i Poláci, kteří si připomenou vládu proslulé, později dokonce svatořečené královny Hedviky. Nové rozšíření představí také dějiny ve hře již existujících Litevců, jejich nová kampaň ukáže líté boje s katolickým Řádem německých rytířů i proti nájezdníkům mongolské Zlaté hordy.

Dawn of the Dukes vyjde v srpnu letošního roku a coby dodatek pro Age of Empires II vyžaduje původní hru. Cenu vydavatel Xbox Game Studios, herní divize Microsoftu, ještě nezveřejnil, předchozí přídavek Lords of the West nicméně stojí 9,99 eur, tedy přibližně 250 korun. Pro ty fanoušky, kteří se už teď těší na blížící se Age of Empires IV, navíc existuje další možnost získání nového datadisku. Při předobjednání čtvrtého dílu dostanete Dawn of the Dukes zdarma.

Samotné Age of Empires IV se pak připomnělo na letošním online festivalu E3 novým trailerem a odhalením podzimního termínu vydání. Českým hráčům jistě neuniklo zvolené datum 28. října, tedy Den vzniku samostatného československého státu. To je v případě Age of Empires IV prozatím jediné a přinejlepším velmi vratké spojení s českými dějinami, nicméně třeba po vzoru svého nestárnoucího předchůdce i do čtvrtého dílu časem za zvuku husitských chorálů napochodují vojska hejtmana Žižky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym