Univerzita v Portsmouthu spouští bakalářský program zaměřený na esport. Bude cílit na výchovu nových trenérů

Filip HouskaFilip Houska

esport

Foto: Amy Kontras/Red Bull Content Pool

Výuka esportu se dostává i na univerzity

0Zobrazit komentáře

Speciální herní domy, ve kterých esportoví hráči trénují, regenerují a učí se novým dovednostem, nejsou v dnešní době na globálním trhu ničím novým. V Česku například vyniká gamingové zázemí za 30 milionů korun pro tým Sampi, za nímž stojí fotbalista Jakub Jankto. Vedle nich ale postupně vznikají i legitimní vysokoškolské esportové obory. A právě jeden takový nově spouští univerzita v anglickém Portsmouthu.

University of Portsmouth se spojila s mezinárodní federací esportových trenérů (IFoEC) a představuje speciální bakalářský studijní program, který je zaměřený na koučování a výkon v esportu. Nepůjde však o učení se hraní her, nýbrž pochopení principů navázaných na trenérské role a chování hráčů.

To je důvod, proč budou součástí i předměty zaměřené na psychologii, strategický vývoj, projektové inovace, osobnostní rozvoj a podobně. Vše s důrazem na rostoucí esportový trh, který podle výpočtů agentury Statista do tří let dosáhnout hodnoty přes 1,6 miliardy dolarů (přes 33 miliard korun). Zahrnuty však budou i obecnější kurzy, které se profesionálního hraní tolik nedotýkají.

„Doufám, že jednoho dne tady bude generací dětí, která vyplní své přihlášky ke studiu esportových oborů s cílem získat špičkové vzdělávání a mít reálné kariérní vyhlídky v této branži,“ zmiňuje Neyas „Raizins“ Guruswamy, profesionální hráč titulu League of Legends, který je zároveň i trenérem a nový studijní program univerzity v Portsmouthu podporuje.

Vzdělávací program Esports Coaching and Performace bude zahájen v září tohoto roku s tím, že výuka bude probíhat online. Potrvá tři roky, přičemž studenti si následně budou moci zvolit i dodatečný rok k tomu, aby své nasbírané znalosti a zkušenosti aplikovali v praxi.

Absolventi by pak měli získat nejen ucelený přehled o esportu jako takovém, ale také se naučit vše potřebné k tomu, aby se mohli uplatnit na pozicích trenéra profesionálních hráčů videoher, manažera esportových organizací, sportovního psychologa se specializací v esportu či týmového manažera.

Právě příchod podobných typů kurzů jen potvrzuje, že se esport stává čím dál zásadnějším tématem a prosakuje i do mainstreamu. Nový program od University of Portsmouth navíc není jediným – obdobné zaměření nabízí i například univerzita v anglickém Staffordshiru a řada lekcí je dostupná i volně na internetu.

Ani česká scéna není v oblasti profesionálního hraní pozadu a vnímají ji i investoři. V únoru například Karel Janeček poslal desítky milionů korun do týmu Entropiq Martina Kabrhela a koncem května investoval miliardář Petr Dědek do týmu Eclot. Své místo má zde i český startup Oddin, který zase predikuje výsledky esportových utkání.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym