Salvador je první zemí světa, která schválila bitcoin jako zákonné platidlo. Cena vyrostla na 35 tisíc dolarů

Filip HouskaFilip Houska

Nayib Bukele, prezident státu Salvador, který schválil bitcoin jako zákonné platidlo

0Zobrazit komentáře

O tom, zda je bitcoin měnou budoucnosti, se debatuje už dlouhé roky. I přes své velké výkyvy v posledních dnech a týdnech je s cenou 35 tisíc dolarů za minci (730 tisíc korun) stále nejhodnotnější kryptoměnou a mnozí ho považují za „moderní zlato“, uchovatele hodnoty. Malý středoamerický stát Salvador ovšem bitcoinu věří natolik, že z něj udělal své zákonné platidlo. Jde o první zemi na světě, která se k něčemu takovému rozhodla.

Návrh prezidenta Nayiba Bukeleho ležel na stolech tamních poslanců už pár dní. Až dnes v noci středoevropského času byl však parlamentem oficiálně přijat. Pro zavedení bitcoinu coby zákonné měny hlasovalo 62 z 84 poslanců a bylo rozhodnuto, že zákon vstoupí v platnost za devadesát dní od schválení. Platit ale bude i nadále možné americkým dolarem. Prezident Bukele si pak od tohoto rozhodnutí slibuje několik pro zemi důležitých výhod.

„Zavedení bitcoinu jako zákonného platidla přinese naší zemi finanční začlenění, investice, turistiku, inovaci a ekonomický rozvoj,“ napsal Bukele na svém Twitteru krátce před hlasováním v parlamentu, který ovládá jeho strana Gran Alianza por la Unidad Nacional (Velká aliance pro národní jednotu) a její spojenci. Přijetí nejpopulárnější kryptoměny současnosti by navíc mělo občanům Salvadoru žijícím v zahraničí usnadnit posílání plateb do vlasti.

Podle Bukeleho, který je prezidentem malého státu ve Střední Americe od roku 2019, by mělo jít až o šest miliard dolarů remitencí ročně. Dále má bitcoin pro tisíce lidí v Salvadoru zpřístupnit začlenění do „legální ekonomiky“, čímž Bukele odkazuje na fakt, že až 70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno. Zavedení kryptoměny se zkratkou BTC by to díky své povaze mělo změnit.

Pro Salvador tak jde nepochybně o velkou věc, kterou přijal i přes skutečnost, že se může odrazit na programu pomoci, o němž země jedná s Mezinárodním měnovým fondem a který přesahuje jednu miliardu dolarů. Stát dokonce umožní získat trvalé občanství každému, kdo v zemi investuje alespoň tři bitcoiny. Globální trh ale na tuto novinku reaguje poměrně chladně.

„Slabší reakce trhu na tak potenciálně přelomový krok pramení z globální atmosféry, která nyní kryptoměny obestírá. Tu určují zejména vlády a centrální banky klíčových ekonomik, jako jsou USA nebo Čína. Ty v současné době podnikají kroky směřující spíše k potlačení než podpoře kryptoměn,“ píše ekonom Lukáš Kovanda a dodává, že Salvador zdaleka nemá takovou sílu jako třeba Elon Musk, který dokáže s vývojem kryptoměn zatočit i pouhými tweety.

Bitcoin v posledních týdnech nezažívá dobré období. Hlavním spouštěčem pro pokles ceny bitcoinu bylo rozhodnutí americké automobilky Tesla, jež oznámila, že kryptoměnu z důvodu ekologické náročnosti přestává přijímat coby platidlo a nadále již další mince nebude nakupovat. Svou roli sehrály i čínské regulace. Nyní se bitcoin trochu oklepal, za 24 hodin zpevnil o zhruba tři procenta a dosáhl hodnoty 35 tisíc dolarů, stále je však daleko od ceny 63 tisíc dolarů, na níž byl v polovině dubna.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym