Revolut loni i díky akciím či kryptoměnám utržil 7,8 miliardy a vyrostl na 15 milionů uživatelů. Dál však prohlubuje ztrátu

Peter BrejčákPeter Brejčák

revolut-card-top

Foto: Revolut

Platební karta Revolut

0Zobrazit komentáře

Britský fintechový startup Revolut pokračuje ve svém růstu. Počet jeho uživatelů loni dosáhl 14,5 milionu, což je o 45 procent více než v roce 2019, dalších půl milionu pak tvořili firemní zákazníci. Podobně rychle rostly také jeho tržby, a to o 57 procent na 261 milionů liber, podle aktuálního kurzu asi 7,8 miliardy korun.

Z dnes zveřejněných hospodářských výsledků za rok 2020 však zároveň vyplývá, že Revolut navzdory rostoucí bázi uživatelů i tržbám meziročně zaznamenal dvojnásobný nárůst ztráty na úroveň 207 milionů liber, tedy 6,2 miliardy korun, všímá si portál Sifted. Pro snadnější překlopení do černých čísel ostatně fintech nedávno oznámil zvyšování poplatků, které účtuje uživatelům.

Jak upozornil TechCrunch, v loňském roce Revolut na karetních poplatcích utržil celkově 95 milionů liber, čímž se staly nejdůležitějším zdrojem tržeb. Na zprostředkování směnných kurzů firma utržila 80 milionů, 75 milionů liber pak do firemní kasy přišlo na poplatcích za prémiové účty uživatelů. Zbylých 11 milionů tvořily další blíže nespecifikované příjmy.

Revolut, jenž byl loni během posledního investičního kola ve výši 580 milionů dolarů oceněn na 5,5 miliardy dolarů, přitom výrazně rostl v rámci oblasti obchodování s akciemi firem a kryptoměnami, což aktivně podporuje i na českém trhu. Jen na držení a růstu hodnoty kryptoměn fintech loni vydělal 39 milionů liber.

„Chceme pokračovat v investicích do růstu,“ cituje Bloomberg zakladatele a ředitele Revolutu Nikolaje Storonského s tím, že podle jeho slov chce společnost nabídku kryptoměn ještě více rozšířit, z čehož by měli profitovat také čeští uživatelé. Jejich počet se podle posledních dat pohyboval na úrovni kolem 200 tisíc.

V letošním roce pak Revolut očekává další růst, podle publikovaných dat o prvním čtvrtletí 2021 narostl počet jeho uživatelů na 15,5 milionu a meziročně došlo k navýšení tržeb o 130 procent. V dalších plánech má britský fintech pokračovat ve své transformaci na klasickou banku.

Tato proměna má uživatelům přinést například garanci jejich vkladů do výše 100 tisíc eur (asi 2,6 milionu korun). Letos firma už jako Revolut Bank vstoupila na několik trhů včetně Slovenska, čeští uživatelé si zatím ještě musí počkat.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym