Přes Investown do nájemních bytů proteklo za dva měsíce 20 milionů korun. Poptávka je obrovská, hlásí zakladatelé

Peter BrejčákPeter Brejčák

investown

Foto: Česká spořitelna

Spoluzakladatelé Investownu Alan Pock a Filip Suk

0Zobrazit komentáře

Když spoluzakladatelé Investownu Alan Pock Vyšín a Filip Suk v polovině letošního dubna otevírali tuto platformu, která drobným investorům umožňuje investovat do nemovitostí a následně z nich čerpat poměrové výnosy z nájmů, očekávali poměrně velký zájem. Cílem bylo mít za první měsíc tisíc uživatelů a proinvestované tři miliony korun.

„Byl to odvážný cíl, jenom jsme začínali,“ popisuje pro CzechCrunch Suk. Nakonec však oba ukazatele Investown překonal pětinásobně – jen za čtyři týdny se na platformu registrovalo pět tisíc uživatelů, kteří na ní proinvestovali 15 milionů korun, před dvěma týdny se pak podařilo překonat hranici 20 milionů korun.

„Z tohoto pohledu to bylo hodně pozitivní překvapení,“ usmívá se teď Pock, který z pozice ředitele firmy společně se svým týmem a investory musel rychle řešit škálování, a to jednak finančních prostředků, ale také samotných lidí, kteří se specializují na akvizice nemovitostí. Těch dobrých je totiž pomálu.

Pomocnou ruku startupu podal fond Seed Starter patřící pod Českou spořitelnu, jenž do něj investoval v září loňského roku. Investown tak v týdnech po ostrém spuštění získal desítky milionů korun, za které může nakupovat další nemovitosti a uspokojit tak poptávku investorů.

alan-filip_03-min

Foto: Investown

Spoluzakladatelé Investownu Filip Suk a Alan Pock Vyšín

Celý proces funguje tak, že firma využije právě peníze od banky, nemovitost nakoupí, tu pak pronajme a umožní do ní investovat investorům, kteří následně dostávají každý měsíc poměrovou část z nájmu. Liší se tak od platformy Roier, jež umožňuje investovat do bytových družstev, i od Upvestu, kde mohou uživatelé investovat přímo do developerských projektů.

Samotný Investown si na svůj provoz nechává deset procent nájmu, k tomu v případě předčasného ukončení investice uživatelům účtuje poplatek 0,9 procenta. Při dotazu, jestli by nebylo jednodušší investovat peníze banky a vydělávat přímo na nájmech, tedy bez zapojení drobných investorů, Pock vysvětluje, že v takovém případě by Investown nedosáhl na bankovní financování.

„Žádná banka začínající firmě nepůjčí sto procent hodnoty nemovitosti. Firmám nejčastěji půjčují maximálně 60 procent. To znamená, že minimálně 40 procent potřebujeme od uživatelů, aby se k financování mohla přidat banka,“ vysvětluje třicetiletý startupista.

Letos proinvestovat 150 milionů

Do hledání vhodných nemovitostí ke koupi se do velké míry zapojují algoritmy, které každou minutu prochází všechny právě nabízené nemovitosti na prodej v Česku, u nichž srovná tržní cenu podle katastru i s dalšími podobnými nemovitostmi v okolí a podle parametrů také výši nájmů. Na základě toho pak určuje, které z bytů by měly přinést nejvyšší potenciál zhodnocení.

Aktuálně po dvou měsících od otevření platformy Investown vlastní deset nemovitostí, což je dvojnásobek původního plánu, a od července chce stejný počet přikupovat každý měsíc. Do konce roku by se tak měla proinvestovaná částka pohybovat na úrovni 150 milionů korun.

„Poptávka uživatelů je obrovská a snažíme se ji uspokojit. V současném stavu je ale na trhu náročné najít něco, co stojí za to,“ říká Pock a jako perličku dokládá, že současně nejvýnosnější byt na platformě se nachází v Chomutově. „Ten vydělává úplně nejvíc,“ pokračuje šéf startupu, jenž vlastní byty také v Praze a chystá se na první transakce v Brně či Plzni, kde už rozšířil svůj tým.

Podle prvních plánů přitom mělo dojít k otevření platformy pro investory už na přelomu loňského a letošního roku, zakladatelé Investownu zdržení o několik měsíců vysvětlují opatrností. „Chtěli jsme mít stoprocentní jistotu, že všechny systémy budou bezpečné a správně propojené. Protože jde o finance lidí, vždy je lepší spuštění o něco zdržet a mít jistotu než to dělat naopak,“ popisuje Suk.

Další změnou oproti původním plánům je získání licence České národní banky. Startup chtěl původně žádat o licenci malého platebního styku, což však firmě umožňuje za rok protočit maximálně 960 milionů korun. Na tento limit by ale Investown narazil velmi rychle. Rozhodl se proto požádat o chystanou crowdfundingovou licenci, jež v listopadu začne platit v celé Evropské unii.

investown-app-screens-min

Foto: Investown

Chystaná aplikace Investown

V návaznosti na to by pak startup chtěl expandovat také do zahraničí, aby lidé měli možnost investovat do různých lokalit mezi zeměmi podle toho, jaké zhodnocení tam aktuálně nemovitostní trh nabízí. Jednou totiž může být výhodnější sever Itálie, jindy pak Bulharsko.

V rozšiřování za hranice přitom opět plánuje podat pomocnou ruku Seed Starter, respektive Česká spořitelna a její mateřská Erste Group, jež působí zejména v zemích střední a východní Evropy. Právě tímto směrem se chce Investown ubírat, protože podobně jako v tuzemsku tam lidé častěji preferují investice do věcí, které si mohou osahat, na rozdíl od západní Evropy, kde jsou běžnější investice například do akcií a dluhopisů.

„Je to hezká synergie. Česká spořitelna a Erste Group znají trh a my máme produkt, který na tomto trhu vyplňuje díru,“ říká ke vzájemné spolupráci Pock. Předtím, než dojde k zahraniční expanzi, však Investown bude nejdřív muset splnit několik základních cílů, jež si stanovil na českém trhu.

Přímý odkup nemovitostí

Konkrétně chce do konce roku v Česku proinvestovat 150 milionů korun a lidem z nájmů vyplácet 500 tisíc korun měsíčně (zatím dohromady vyplatil kolem 100 tisíc korun). Do zisku se pak firma plánuje překlopit až v horizontu několika let, když bude spravované portfolio dosahovat výše 750 milionů korun a obsahovat asi 150 až 200 bytů.

V mezičase pak Investown chystá několik produktových novinek. Na konci července by na základě zpětné vazby uživatelů mělo dojít ke spuštění mobilní aplikace pro iOS i Android, ve stejnou dobu pak chce představit i portál pro přímý odkup nemovitostí.

Startup zájemci nabídne částku na odkup, ten pak v případě zájmu může mít peníze do několika dnů. Podobnou službu ostatně nabízí například Bezrealitky, které takovým způsobem jen za tři měsíce proinvestovaly 200 milionů korun, nebo další startup Reas, jenž vyvíjí nemovitostní tržiště.

Rubriku Investice podporujíxtb_online-investing_logo_rgb-1jet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym