Oxford Circus už nebude oázou ruchu. Centrum Londýna se stane zelenější a vyjde vstříc chodcům

oxford-circus-1

Foto: Westminster City Council

Nová podoba Oxford Circus v Londýně

0Zobrazit komentáře

Oxford Circus patří dlouhodobě mezi nejrušnější ulice v Londýně a kromě rozličných dopravních prostředků jsou tam na denním pořádku i hluk a nepořádek. To vše se má do konce roku ale změnit. Westminsterská Městská rada ve spolu s firmou Crown Estate oznámila záměr vybudovat nejprve okolo Oxford Circus zóny pro pěší a později i vylepšit kvalitu ovzduší výraznějším osázením veřejných prostor zelení.

Pěší zóna na křižovatce s Regent Street by měla mít podobu dvou samostatných půlkruhových náměstí oddělených silnicí s omezeným provozem s tím, že se dokončí během letošního roku. Předcházet jí ale bude půlroční zkušební doba, během níž bude uzavřena ani ne kilometrová oblast od Oxford Circus po Great Portland Street. Pokud tyto uzávěry nepřinesou žádné komplikace, budou v nezměněné podobě zakomponovány do finální fáze projektu.

V průběhu zkušební doby naplánované od června do listopadu mají místní obyvatelé, provozovatelé taxi služeb či majitelé kanceláří možnost poskytnout zpětnou vazbu, na níž bude při zpracování finálního plánu brán ohled. Konečná podoba celého náměstí tedy zatím není pevně stanovena a rozhodne o ní soutěž pořádaná Královským institutem britských architektů. Na rekonstrukci Oxford Circus vyčlenila Městská rada 150 milionů liber (bezmála 4,5 miliardy korun).

oxford-circus-2

Foto: Westminster City Council

Nový Oxford Circus bude lépe uzpůsoben chodcům

O rekonstrukci jedné z nejpopulárnějších nákupních ulic se mluví od 80. let, ale opravdovým hybným motorem byla až změna návyků spojená s pandemií koronaviru. Mnoho lidí totiž začalo více vyhledávat pobyt v parcích, požadovat více zeleně v centrech měst a také roste počet lidí jezdících hlavně na kole. I tyto tendence tedy mají být zakomponovány do finální podoby náměstí, které se Londýňané dočkají snad již na jaře roku 2022.

„Oxford Circus čelí permanentnímu přetížení lidmi i dopravními prostředky, což není udržitelné a vyžaduje to změnu. Vzhledem k pandemii a plánované výstavbě nové linky metra se objevila potřeba a příležitost toto místo přebudovat,“ říká vedoucí westminsterské městské rady Rachael Robathan s tím, že rekonstrukce by mohla zlepšit bezpečnost i přístupnost celého náměstí a také vytvořit ikonické místo v srdci Londýna.

Plánovaná rekonstrukce v centru Londýna je tak po udržitelné čtvrti v Bangkoku a zeleném ostrově v New Yorku dalším příkladem toho, jak se velká města na kvalitu ovzduší i udržitelnost zaměřují. Zásadní krok v této oblasti podnikla také Paříž, jejíž radní navrhují omezit vjezd automobilů do centra města. Tyto regulace začnou s největší pravděpodobností platit již od roku 2022.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym