Ostravský Perfect-Air chce nabízet nejlepší data o kvalitě ovzduší. Investoři teď do startupu vložili 20 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

perfect-air

Foto: Perfect-Air

Martin Malčík, zakladatel Perfect-Air

0Zobrazit komentáře

Platforma, která dokáže poskytovat data o kvalitě ovzduší, a to rovnou ta nejpřesnější na světě. Tento ambiciózní cíl si stanovil ostravský startup Perfect-Air, který se zabývá tzv. hyperlokálním měřením znečištění ovzduší, a v následování mise mu pomáhají také investoři. Po akcelerátoru Soulmates Ventures teď získává 20procentní podíl WCA Holding s tím, že valuace firmy se zvýšila na 110 milionů korun. Investice se tak pohybovala na úrovni 20 milionů korun.

„Za půl roku jsme Perfect-Air posunuli o výrazný kus vpřed. Už nejde o pouhý hardware, tedy měřicí stanici hyperlokálního znečištění, ale o sofistikovaný komplexní systém, kdy jsou data kalibrována pomocí pokročilých matematických modelů na základě informací z více zdrojů,“ vysvětluje zakladatel společnosti Martin Malčík, který na projektu začal pracovat již před třemi lety.

Startupu se podařilo vybudovat systém pracující s daty z různých dostupných zdrojů. Kombinuje tak hydrometeorologická data jako sílu a směr větru, teplotu, tlak, vlhkost, ale také data z družic, informace o dopravě či geografické údaje. V současnosti pak Perfect-Air pracuje na napojení vrstev s informacemi o dalších látkách obsažených v ovzduší, pylech nebo požárech.

„Nad tím vším funguje chytrý algoritmus, který má schopnosti učení. Vlastní hardware využíváme ke kalibraci dat získaných z nejrůznějších zdrojů. Cílem je vytvořit platformu, která dokáže poskytovat nejpřesnější digitální data o kvalitě ovzduší na světě,“ popisuje Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva fondu Soulmates Ventures, jenž Perfect-Air podpořil financemi i tříměsíční akcelerací a díky novému kolu teď hlásí desetinásobné zhodnocení své investice.

matous-polak

Foto: WCA Holding

Matouš Polák z WCA Holding

„Investice do pokročilého systému Perfect-Air pomáhá diverzifikovat naše portfolio a také naplňuje náš příklon k udržitelným projektům. Znečištění ovzduší je v posledních letech velké téma, o Ostravsku to pak platí dvojnásob. Ambice projektu však dalece překračují zdejší region a největší výzvou pro následující měsíce bude škálování produktu za hranice České republiky. Právě k tomu jsou finanční prostředky naší společnosti určeny,“ komentuje Matouš Polák z WCA Holding.

Nápad na založení Perfect-Air podle Martina Malčíka nevznikl najednou, ale postupně na základě potřeby získat informace o kvalitě okolního prostředí, a to z různých úhlů pohledů – technického, datového, softwarového, logistického a v neposlední řadě finančního a obchodního. Se spolupracovníky tak vyvinul současnou podobu měřicí stanice a tímto směrem plánuje i další technický a uživatelský vývoj.

Rodilý Ostravan Malčík přitom v oblasti působí už řadu let. Doktorský titul získal v oboru aplikované matematiky a docentský titul pak v aplikované informatice, jeho odborným zájmem je však výzkum a vývoj zejména v oblastech zaměřených na rozvoj člověka a udržitelnou planetu, a to v kontextu s využíváním informačních technologií a umělé inteligence.

„Nejsem typický akademik, láká mne zkoumané oblasti dotahovat do realizační fáze. Založil jsem a kultivuji několik projektů v oblasti aplikovaného výzkumu ve fázi prototypů, jež mají možnost přejít do fáze startupu, popřípadě do úspěšného výrobního podniku. Všechny projekty mají své zákazníky a naše inovativní produkty se daří uvádět na nejširší trh,“ popisuje.

Martin Malčík zároveň v rámci svých aktivit spolupracuje se zahraničními výzkumnými pracovišti od Floridy přes Velkou Británii po Chorvatsko. Technologie Perfect-Air je však využívána například školami, obcemi, městy i výzkumnými týmy, které potřebují hyperlokálně zmapovat určitou oblast ohledně stavu ovzduší. Aktuálně startup spouští mapu kvality vzduchu na webu a brzy i v mobilní aplikaci nebo jako widget v telefonu.

adam-hamrozi-min

Foto: Perfect-Air

Adam Hamrozi, project owner startupu Perfect-Air

„Mít hyperlokální data o stavu ovzduší bude pro nadcházející roky klíčová záležitost nejen pro naše zdraví, ale zejména pro chytrá zařízení, která se díky nám stanou opravdu chytrými. Díky našim datům a technologii dokážete například daleko efektivněji připravit dům na to, abyste v něm měli skutečně ‚perfect air‘ – neboli dokonalý vzduch za každého stavu ovzduší,“ popisuje Adam Hamrozi, product owner Perfect-Air.

Aktuálně plynou tržby startupu z prodeje stanic, kterých se zatím prodalo přibližně sto kusů, svoje obchodní zaměření pak směřuje do oblasti průmyslu a chytrých měst. A i když zatím své aktivity rozvíjí zejména na českém a slovenském trhu, kvalitu ovzduší dokáže Perfect-Air už teď zobrazit po celé Evropě a spěje k tomu, aby se stal světovou platformou.

„Naše expanze bude pokračovat v rámci regionu střední a východní Evropy a následně na další kontinenty. Již dnes máme algoritmus, který dokáže kalibrovat data z několika zdrojů včetně družic a ta poté algoritmicky zobrazovat v naší mapě. Zároveň také pracujeme na umělé inteligenci, která sofistikovaným způsobem dokáže vytvářet předpověď ovzduší na následující dny nebo při nečekaném vývoji ji velice efektivně upravit,“ dodává Hamrozi.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym