Od úspěchu v CERN k vývoji chytrého domácího skleníku. Díky Plantee si doma vypěstujete i exotické rostliny

plantee4Story

Foto: Plantee

Valery Mezencev a Ondřej Zbytek, zakladatelé startupu Plantee Innovations

0Zobrazit komentáře

Ve svých 26 letech mají za sebou práci pro CERN a další zahraniční i české instituce, pro které stavěli velké mlžné komory. Po dokončení té největší na světě si Ondřej Zbytek a Valery Mezencev řekli dost a pustili se do zcela nové výzvy, kterou se stal projekt Plantee. V rámci něj vyvíjejí chytré skleníky, v nichž si bude možné v domácích podmínkách vypěstovat i exotické plodiny.

Mlžná komora rozhodně není zařízení, které je k vidění na každém rohu. „Jde o technologicky velmi komplexní stroj, který dokáže zviditelnit běžně neviditelné stopy radioaktivních částic. S nadsázkou je to mikroskop, který zvětšuje stomilionkrát,“ vysvětluje Ondřej Zbytek.

Ten se s mlžnou komorou setkal během studií na gymnáziu, a to navíc jen ve videu. Zkušenost to však byla natolik silná, že se rozhodl přístroj sloužící hlavně pro výuku, demonstraci a popularizaci částicové a jaderné fyziky vlastnoručně sestrojit, aniž by tušil, že zanedlouho po něm bude podobné zařízení chtít i samotný CERN.

Nabídka, která se neodmítá

Vyvinutý prototyp měl totiž možnost při své návštěvě Česka vidět i generální ředitel Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) Rolf-Dieter Heuer. Komora postavená středoškoláky ho zaujala natolik, že se rozhodl Ondřeje Zbytka a Valeryho Mezenceva oslovit, zda by nechtěli vyvinout mlžnou komoru pro nově připravovanou výstavu CERN Mikrokosmos v Ženevě.

A tak když měl Zbytek a Mezencev pár měsíců po maturitě, přistála jim do e-mailu poptávka, na kterou čeká celý svůj život nejeden inženýr. „Tím začalo první vyjednávání o ceně a provedení zakázky v našem životě, a to rovnou s CERN. Vše až do finálního odsouhlasení probíhalo pouze po e-mailech. Na závěr jsme si tam udělali výlet, abychom si vyzvedli originál podepsané objednávky, čímž jsme zakázku definitivně potvrdili,“ vzpomíná Zbytek.

plantee2

Foto: Plantee

Ondřej Zbytek (vpravo) sestrojil svou první mlžnou komoru ještě během studia na gymnáziu

Po úspěchu v CERN se začali objevovat další zájemci a tehdejší spolužáci ze střední školy se rozhodli ve výrobě mlžných komor pokračovat. Založili společnost Nuledo a získávali zakázky z různých koutů Evropy. Jejich mlžnou komoru tak dnes můžete vidět například v muzeu vědy CosmoCaixa v Barceloně či ve foyer hlavní budovy Fyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Ne všechny mlžné komory ale byly stejné. Pro klienty v Nuledu vyvíjeli nové modely přizpůsobené na míru, a to včetně nových funkcí, jako jsou zabudovaný kamerový systém nebo speciální interaktivní prvky umožňující ovlivňovat přítomnost dopadajícího záření v reálném čase. Těmito vlastnostmi značně předčili konkurenci, jež však nebyla nikterak veliká. Velké mlžné komory vyráběla na celém světě pouze jedna jediná společnost z Německa, která své produkty navíc příliš neinovovala.

I proto to bylo právě Nuledo, na koho se obrátilo Luxembourg Science Center, které potřebovalo pro svou hlavní expozici něco výjimečného. Zadáním se stala realizace největší mlžné komory na světě, což se Nuledu nakonec skutečně podařilo. Ovšem v momentě, kdy se vám podaří zkonstruovat největší mlžnou komoru světa a mezi vaše zákazníky patří i CERN, není příliš dalších met.

Nová výzva

Po více než pěti letech fungování Nuleda se proto jeho šéfové rozhodli, že instalace rekordní komory bude jejich poslední zakázkou a s výrobou již dále nebudou pokračovat. „Projekt mlžných komor byl pro nás už od střední školy opravdovou jízdou a zásadní životní zkušeností. V určitý moment jsem ale začal cítit, že přišel čas na změnu. Dodáním do CERN a postavením největší komory na světě jsme dosáhli našich hlavních milníků a spolu s Ondrou jsme se shodli, že se chceme pustit do úplně nové výzvy.” popisuje Mezencev.

Rozhodnutí se stalo vykročením do zcela nové podnikatelské etapy. Vzhledem k tomu, že je Zbytek vášnivým pěstitelem rostlin a nebojí se různých pokusů s náročnějšími rostlinami, rozhodl se zužitkovat zkušenosti nabrané s vývojem mlžných komor a začal přemýšlet nad chytrým domácím skleníkem. Na trhu totiž nenašel takové řešení, které by přesně odpovídalo jeho požadavkům.

„Ve volném čase se s oblibou věnuji pěstování rostlin a rád experimentuji. Vypěstovat některé náročnější rostliny doma je ale často až nemožné, jelikož jim musíte zajistit optimální environmentální podmínky a pak ještě vzorně uhlídat jejich pravidelnou údržbu. Dlouho jsem tak hledal produkt, který by tyto strasti efektivně vyřešil, ale marně,” vzpomíná Zbytek.

„Viděl jsem, že nejsem jediný, kdo má o takový výrobek zájem. A jelikož s vývojem hardwarového produktu prošpikovaného senzory a dalšími technologiemi máme bohaté zkušenosti, napadlo mě, že bychom takový chytrý domácí skleník mohli sami vyvinout a nabídnout ho i dalším zájemcům ve světě,” přibližuje, jak došlo k přesunu od částicové fyziky k pěstování rostlin.

plantee1

Foto: Plantee

Mlžná komora je zařízení sloužící ke sledování běžně neviditelné stopy radioaktivních částic

Ještě předtím však musel své nadšení přenést i na svého kolegu, který byl dle vlastních slov absolutním antitalentem v péči o rostliny a na začátku měl značné pochybnosti. Ovšem i pohled laika se nakonec hodil a pánové začali pracovat na vývoji řešení, které umožní v domácích podmínkách pěstovat rostliny i úplným začátečníkům.

„Nejprve jsem měl pochybnosti, zda bych byl přínosem u produktu pro pěstitelské nadšence, když sám jsem spíše opakem. Poté jsme si ale s Ondrou uvědomili, že když budou všechny parametry nastavitelné, tak toho mohou využít nejen zkušení pěstitelé pro experimentování všeho druhu, ale i úplní začátečníci, kteří si pouze vyberou požadovanou rostlinu a nechají se vést pokyny na displeji” říká Valery Mezencev.

Myšlenka propojení obou těchto skupin, těch více i méně zkušených, mě nadchla. Sám už se těším, až si s pomocí našeho chytrého skleníku něco vypěstuji. Takže si Plantee vlastně děláme i tak trochu pro sebe,” dodává s úsměvem spoluiniciátor nového projektu.

Pěstování budoucnosti

Na trhu lze aktuálně najít celé množství produktů, které umožňují pěstování rostlin přímo v interiéru. Mnohdy se jedná o řešení využívající moderní prvky hydroponie, jež nepracují se zeminou. Plantee však s klasickým půdním substrátem počítá, protože chce vytvořit prostor pro zasazení v podstatě jakéhokoliv semínka. To je další rozdíl odlišující Plantee od technologií na hydroponické bázi.

V nich lze většinou pěstovat jen nenáročné rostliny. Plantee chce ale přinést takový produkt, který by umožňoval hloubkovou regulaci celého fungování skleníku, díky čemuž v něm půjde vytvořit ideální mikroklima i pro pěstování náročných rostlin, jako jsou rajčata, jahody i exotické chilli papričky, aloe vera, šafrán, jedlé houby, ale dokonce třeba i růže či bonsaje.

plantee5

Foto: Plantee

Skleník je prozatím ve fázi konceptu, i tak ale již vypadá velmi zajímavě

„V Plantee si budete moci vypěstovat prakticky cokoliv, a to bez ohledu na roční období. Jediným omezením jsou vnitřní rozměry domácího skleníku,” upřesňuje Ondřej Zbytek. Zařízení by dokonce mělo být natolik sofistikované, že dokáže pomocí displeje provést pěstebním procesem i ty jedince, v jejichž silách je zabití kaktusu.

Nicméně Plantee chce dát prostor i zkušenějším pěstitelům. Ti mohou ladit veškeré environmentální podmínky pro růst rostlin a tím hledat optimální podmínky například pro maximalizaci velikosti jejich plodů. Záměrem Plantee je vybudovat okolo celého zařízení silnou komunitu nadšenců, kteří si mezi sebou budou zkušenosti předávat podobně, jako se to děje například u 3D tisku.

První investor

V dubnu minulého roku začali Ondřej Zbytek a Valery Mezencev z našetřených financí vyvíjet první proof-of-concept a pustili se také do hledání investora. Toho se nakonec podařilo najít v podobě výrobně-obchodního holdingu Agro CS. Díky investici, jejíž výše se vyšplhala do řádů vyšších jednotek milionů korun, tak na jaře letošního roku mohl vzniknout zcela nový startup jménem Plantee Innovations.

„Velmi si vážíme projevené důvěry společnosti Agro CS, které byl náš produkt oborově blízký a rozhodla se do nás v rané fázi investovat. Agro CS je dlouholetou českou špičkou v oblasti pěstitelských a zahrádkářských produktů a toto spojení pro nás znamená především nalezení dlouhodobého strategického partnera,” shodují se oba zakladatelé a doplňují, že kromě dokončení vývoje výrobku se zaměří také na přípravu předobjednávkové kampaně.

plantee6

Foto: Plantee

Mandarinka je příkladem náročné rostliny, kterou lze ve skleníku bez problému pěstovat

„Určitě si nechceme hrát na to, že náš produkt nakrmí hladové, poskytne domácnosti levnější potraviny nebo zlepší ovzduší. To je nesmysl. Pěstování rostlin zkrátka vidíme jako skvělé hobby, které u lidí rozvíjí pozitivní vlastnosti. Větším propojením s technologiemi nabízíme nové možnosti, jež by k pěstitelskému koníčku mohly přilákat nové zájemce. Plantee není malé zemědělské políčko pro denní obživu, je to spíše takové domácí akvárium pro radost. Jen s rostlinami místo rybiček,“ představuje vizi společnosti Mezencev.

První předobjednávky skleníku by mělo jít učinit již zanedlouho. Cena vyvíjeného řešení by se měla pohybovat v řádech nižších desítek tisíc korun. Plantee chce svůj produkt směřovat na majitele bytů, kteří sice nemají zahrádky, přesto mají silnou chuť pěstovat vlastní rostliny. Mimo praktičnost má skleník být i stylovým designovým doplňkem všech domácností, a to nejen těch českých.

Plantee má totiž v plánu své skleníky nabízet především ve světě, přičemž objem výroby bude startovat na 100 kusech měsíčně. „Po prvních dávkách se pak bude celý výrobní proces výrazně ladit a optimalizovat, aby byl škálovatelný na mnohonásobně vyšší měsíční objemy,“ uzavírá Ondřej Zbytek s tím, že by produkt měl jít na trh ještě letos.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym