Ochranu rodinných rozpočtů od Patron GO využilo už osm tisíc lidí. Nyní český finanční antivirus nabírá 15 milionů

Peter BrejčákPeter Brejčák

patak-vrsecky-2

Foto: Patron GO

Jiří Paták a Lukáš Vršecký, spoluzakladatelé startupu Patron GO

0Zobrazit komentáře

Jiří Paták založil a osm let vedl portál ChytrýHonza.cz, který srovnává finanční produkty. Lukáš Vršecký v minulosti vybudoval věrnostní platformu Rondo.cz. Oba podnikatelé se ale poslední roky věnují společnému byznysu – „finančnímu antiviru“ Patron GO, se kterým chtějí pomáhat lidem chránit zdraví rodinných rozpočtů. Od investorů teď na další rozvoj získávají 15 milionů korun.

O své službě poprvé dalo podnikatelské duo vědět v souvislosti s loňskou investicí ve výši 14 milionů korun, produkt pak pro běžné uživatele spustilo v polovině letošního dubna. Od té doby se do Patron GO zaregistrovalo 8 300 uživatelů, u kterých algoritmy identifikovaly 7 800 „finančních virů“, tedy předražených plateb například za energie nebo pojištění a zhruba třetinu z nich uživatelé aktivně řeší, což odpovídá míře aktivního využití aplikace.

„Pandemie akcelerovala neochotu lidí chodit na pobočky a osobně řešit nastavení služeb. Online srovnávače zase mnohdy vyžadují vyplnění sáhodlouhých formulářů. Jedna instituce, která by uměla vše vyřešit na jednom místě, navíc zatím neexistovala. To se ale s příchodem aplikace Patron GO na trh změnilo,“ popisuje Lukáš Vršecký, ředitel startupu.

„Finanční antivirus Patron GO otevírá úplně novou úroveň správy financí. Staví na hluboké znalosti trhu, byznysových dat a pokročilém transakčním mapování. Vše probíhá jednoduše a na jednom místě přímo v mobilu,“ doplňuje svého kolegu Jiří Paták s tím, že do konce roku aplikace cílí na úroveň 20 až 25 tisíc uživatelů.

patrongo

Foto: Patron/CzechCrunch

Mobilní aplikace Patron GO

Aplikace funguje na základě pasivního náhledu do bankovního účtu, v němž algoritmy následně hledají předražené nebo nebezpečné transakce jako rychlé půjčky. Identifikované platby označí jako viry, majitele účtu na ně upozorní a v případě zájmu dokáže nabídnout řešení.

U jednodušších služeb stačí pár kliknutí, v případě složitějších operací (typicky u pojištění) je pak majitel účtu propojen na specialistu přímo v aplikaci. Ten mu musí nabídnout srovnatelnou a levnější službu, nebo stejně drahou, ale rozsahem výhodnější alternativu.

„Patron není placen z provizí, ale z platby specialisty za přístup ke klientům. Je to malý, ale zásadní rozdíl. Kontrolujeme, že tito specialisté jsou nezávislí a pracují s více partnery na trhu. Patron ale nemůže zasahovat do toho, od kterého partnera klientovi produkt sjednají. Pokud odborník dodrží pravidla platformy a uživatel ušetří, je Patron spokojen,“ uvedl Paták pro CzechCrunch při spouštění služby.

Důvěru ve startup teď opět projevili také investoři. Celkem patnáct milionů korun má firmě pomoct akcelerovat aktivity na českém trhu a zároveň vývoj dalších  funkcionalit, zejména v oblasti gamifikace, jež je podle svých tvůrců pro uživatelskou přívětivost a retenci zásadní.

Investice se účastnila skupina P&J Capital Petra Jiříčka, která v minulosti investovala například do startupu VRgineers nebo mapového startupu Mapotic. Zapojil i andělský investor Ory Weihs, Izraelec žijící v Praze, jenž svou firmu dovedl na londýnskou burzu, byl jedním z prvních investorů ve startupu Mews a aktuálně se věnuje budování dalšího projektu Odeon. Jen minulý týden pro něj získal financování ve výši 50 milionů korun.

kijonkova-simona1080

Přečtěte si takéZásilkovna bude sama doručovat až domů, vybudovala kvůli tomu 135 depZásilkovna bude sama doručovat až domů, vybudovala kvůli tomu 135 dep. Nelze se spoléhat jen na externí partnery, hlásí

„Již nějakou dobu se věnuji oblasti osobních financí a vidím, že se mnoho lidí rozhoduje chybně, protože nemají přístup ke správným nástrojům a relevantním datům. Patron GO jim v tomto směru nabízí cennou službu, která může oslovit nejen lokální, ale i globální uživatele. Mým cílem je vést projekt k budoucí expanzi za hranice České republiky, nejprve však musíme prokázat naše schopnosti na tuzemském trhu,“ říká Weihs.

„Věříme v potenciál finančních technologií postavených na otevřeném bankovnictví. Patron GO je unikátním pojetím tohoto principu. Ve spojení se zkušenými zakladateli, jakými jsou Jiří a Lukáš, je společnost na správné cestě uspět nejen v Česku, ale i v zahraničí,“ dodává Jaroslav Ton ze společnosti P&J Capital.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym