Nový Apple Store v Římě připomíná muzeum. Největší evropský obchod firmy je plný mramoru, umění a historie

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

apple-via-del-corso-apple-store-italy-rome-8

Foto: Apple

Genius Bar Apple Via Del Corso s ručně zdobeným stropem

0Zobrazit komentáře

Prodejny Apple Store už od svého vzniku v roce 2001 nejsou jen místy, kde lze výrobky firmy koupit. Samy o sobě jsou produkty Applu, stejně jako iPhone nebo Mac mají i obchody představovat hodnoty firmy, vyzdvihovat její nejlepší vlastnosti, zkrátka co nejlépe reprezentovat značku a říkat zákazníkům, že si vybrali správně. Proto také bývají na velmi prestižních místech a oplývají minimalistickým, avšak zároveň opulentním designem. Nový Apple Store v Římě toto vše pozvedává na novou úroveň.

Samotné produkty cupertinské společnosti, úhledně vystavené na ikonických dřevěných stolech, jsou v Apple Via del Corso totiž tím zdaleka nejméně zajímavým. Nový obchod, pojmenovaný po ulici, v níž se nachází, představuje jak novou retailovou základnu firmy v Římě, tak výsledek rozsáhlého restaurátorského projektu historické budovy Palazzo Marignoli.

Stavba z konce 19. století se nachází v historickém centru hlavního města Itálie, nedaleko slavné fontány di Trevi nebo Španělských schodů. Po většinu její existence zde sídlila věhlasná kavárna Caffé Aragno, která fungovala jako místo setkávání novinářů, politiků, spisovatelů a umělců. Ačkoliv bylo Caffé Aragno významnou částí Říma první poloviny 20. století, v posledních dekádách jeho sídlo sloužilo hlavně fast foodu a rychle ztrácelo svůj status.

apple-via-del-corso-apple-store-italy-rome-12

Foto: Apple

Apple samozřejmě kromě interiérů renovoval i fasádu Palazzo Marignoli

Apple se v tomto kontextu z paláce Marignoli rozhodl nejen vytvořit designovou prodejnu, ale navrátit slavnému stavení někdejší lesk s mnoha odkazy na kulturní a uměleckou historii Říma. Výsledná podoba obchodu kombinuje moderní technologie a minimalismus velkých otevřených prostor se styly renesance a baroka. Když jím návštěvníci procházejí, mohou si připadat jako v krásném muzeu, kde si jen místo suvenýru mohou koupit iPhone.

Tento dojem je zřejmý hned při vstupu do budovy, jejíž příslušnost Applu naznačují malé plakety kolem vchodu, pár svítících jablek ve velkých oknech a samozřejmě stoly s produkty za nimi. Spíš než ony ale zaujmou samotné místnosti s vysokými stropy, lemované monumentálním kararským mramorem. Leštěný šedobílý kámen pokrývá také většinu podlahy.

Zde se konečně dostáváme k nejnovějším iPhonům, iMacům a mnoha dalším zařízením, které svým umístěním do rozsáhlého prostoru jako by decentně upozorňovaly na to, že jsme v Římě roku 2021, ne 1890. Pro přímý kontrast stačí od stolů s telefony a počítači vzhlédnout ke stropu, kde jsou dlouho schovaná renovovaná díla Fabia Cipolly a Ettore Balleriniho z počátku 20. století. Na stěně hned pod nimi jsou zase na zlaté ploše vyrytá graffiti Afro Basaldelly z roku 1950.

Historické odkazy ale neznamenají jen použití charakteristických materiálů nebo rozmístění restaurovaných dobových uměleckých děl. Z dávno minulé doby do současnosti se vrátilo i mnoho prvků architektury nebo kdysi prosklený světlík, nově imitovaný sadou LED světel napodobujících vzhled nebe nad Římem. Na nádvoří ve svém centru renovovaná stavba dokonce odkazuje na zapomenutý klášter z 16. století, který na jejím místě kdysi stál.

Další prvky dechberoucího obchodu Apple Via del Corso, které dalece přesahující funkci i luxusní prodejny, jsou k nalezení ve druhém patře. Tam se dostaneme po velkolepém mramorovém schodišti z konce 19. století, jež je obklopené krásně zdobenými stěnami a stropy.

Shora si z vnitřní terasy můžeme ještě jednou prohlédnout nádvoří se stromy kafrovníku nebo zamířit do bývalého tanečního sálu. Nyní je z něj fórum pro akce Today at Apple, kde budou probíhat workshopy na mnoho různých témat od designu přes umění až po programování.

apple-via-del-corso-apple-store-italy-rome-4

Foto: Apple

Vnitřní nádvoří budovy odkazuje na klášter, který zde kdysi stál

Vedlejší místnost je pak určená hlavně zákaznické podpoře neboli Genius Baru. V něm na sebe opět spíš než vystavené iPhony na stolech okamžitě strhne pozornost bohatě a ručně zdobený strop. Jelikož bylo pro Apple spolupracující s místními historiky důležité co nejvěrněji obnovit jeho původní podobu, práce na něm zabraly prý tisíce hodin.

Design Apple Storů hrál vždy obrovskou roli a firma při jejich vytváření renovovala už několik historických budov. Pařížský Apple Champs-Élysées, londýnský Regent Street nebo Carnegie Library v americkém Washingtonu tak jasně ukázaly, že společnost pod vedením Tima Cooka k místům, kde chce prodávat produkty, přistupuje s velkou úctou. To, co nyní předvedla v Římě, ale její snahu se přirozeně začlenit do místního života dovádí možná vůbec nejdále.

Via del Corso je tak sedmnáctým Apple Storem v Itálii a největším v Evropě, zároveň však představuje místo, které chce být důležitou součástí římského centra podobně jako kdysi Caffé Aragno. Jak poznamenává web MacStories, nová italská prodejna je skvělým ztělesněním oblíbené mantry Cookovy firmy, podle níž chce existovat na křižovatce moderní technologie a ideálů středověkého sedmera svobodných umění.

apple-via-del-corso-apple-store-italy-rome-1

Foto: Apple

Velké mramorové schodiště

apple-via-del-corso-apple-store-italy-rome-2

Foto: Apple

Dlouhé chodby lemují velká okna, která dovnitř pouštějí slunce

Diskuze (0)

Novinka

Anonym