Nová hra ze světa Avataru, pokračování S.T.A.L.K.E.R. a minilednička Xbox. Velcí hráči vzali letošní konferenci E3 útokem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

xbox-avatar

Foto: Microsoft/Ubisoft

Minilednička po vzoru Xboxu a nová hra na motivy Avataru

0Zobrazit komentáře

Zatímco loni pandemie zastihla tradiční herní konference nepřipravené a jedna z největších, E3, vůbec neproběhla, letos se vrací alespoň online. A herní vydavatelé jako Microsoft, Square Enix nebo Ubisoft už stihli ukázat velké věci. Poprvé jsme například viděli více z nové hry s tematikou Avataru, vesmírného RPG Starfield nebo pokračování S.T.A.L.K.E.R. Mezi zvučné novinky se ale vetřela i lednička po vzoru Xboxu.

Při pohledu na ledničku je možné se pozastavit nad tím, jestli není náhodou 1. dubna. Microsoft to ale myslí (téměř) zcela vážně. Vše začalo už v roce 2019, kdy firma představila konzoli Xbox Series X a internet okamžitě zaplavily memy přirovnávající její vzhled k ledničce. A Microsoft vtipně reagoval – vytvořil velkou ledničku vypadající přesně jako nová herní konzole.

Několik kusů pak daroval celebritám i výherci soutěže, do oběhu se nicméně zvláštní zařízení nedostalo. Počátkem dubna (den po aprílu) ovšem na Twitteru probíhala anketa o to, jestli má nejlepší tweety Xbox nebo Skittles. Šéf marketingu Xboxu Aaron Greenberg slíbil, že pokud jeho zaměstnavatel vyhraje, pošle na trh miniledničku ve tvaru malé černé konzole. A vyhrál.

Na herní konferenci E3 tak Microsoft po vzoru Xboxu Series X představil „nejvýkonnější miniledničku na světě“, malý černý hranol se svítícím logem a samozřejmě zelenou září uvnitř. „Ano, toto je skutečné,“ stojí ve velkolepé, ironické reklamě na spotřebič. S nevyhnutelným sloganem Xbox and Chill ho Microsoft uvede na trh v průběhu těchto prázdnin.

Zpět ale ke hrám. O největší překvapení se postaral Ubisoft, když po letech nejasného vývoje ukázal trailer na novou hru Avatar: Frontiers of Pandora. Ačkoliv se v něm moc neobjevují skutečné záběry z hraní, dává představu o premise či atmosféře. Hlavně ovšem ukazuje nová zákoutí Pandory, která by díky vyspělému grafickému enginu Snowdrop mohla vypadat velice blízko filmu.

Avatar se tehdy stal jedním z nejvýznamnějších audiovizuálních děl počátku 21. století a dodnes drží titul nejvýdělečnějšího filmu všech dob, jeho děj ale mnohé moc nenadchl. Paralelně s ním vyšla i hra James Cameron’s Avatar: The Game, která ovšem působila jako nepříliš propracovaný, nedostatečný doplněk zážitku z kina. Trailer na Avatar: Frontiers of Pandora naproti tomu vypadá, jako by se hráči mohli přímo vydat do světa na plátně.

Jeho vizuální zpracování je dechberoucí a formát počítačové či konzolové hry může do detailu promyšlenému světu Jamese Camerona vtisknout snad ještě bohatší život než film. Hráči se v těle bojovníka Na’vi budou muset utkat s lidskými vojáky i prozkoumávat zákoutí mimozemského světa. Podle všeho by přitom měla mít zcela autonomní příběh oproti pokračování filmu, který má vyjít v prosinci příštího roku. Nová hra pak přijde někdy koncem letoška.

Další zprávy z Ubisoftu zahrnovaly nové trailery a informace k už známým titulům. Například Far Cry 6, o němž jsme psali i dříve, ukázal další scénu se zloduchem Antónem Castillou. Dozvěděli jsme se také o plánovaném přídavku hry, v němž půjde hrát za antagonisty ze třetího, čtvrtého a pátého dílu hry. Rainbow Six Extraction pak dostalo první ukázku hratelnosti, přídavek Watch Dogs: Legion – Bloodline zase nový trailer. Nakonec je třeba zmínit překvapivé odhalení pokračování Mario + Rabbids s podtitulem Sparks of Hope.

O jednu z největších zpráv letošního ročníku herní konference E3 se postaral i Microsoft s Bethesdou, když představili teaser a detaily k velkému vesmírnému RPG Starfield. To představuje první novou značku slavného studia za pětadvacet let, ale také slibuje příchod nové generace her ve svém žánru. Šéf Bethesdy Todd Howard Starfield rovnou označil jako „Skyrim ve vesmíru“.

Hra se odehrává v 300 let vzdálené budoucnosti a hrdinou je člen organizace Constellation, která prozkoumává vesmír. Při svých dobrodružstvích, kladoucích důraz na realismus, se bude hlavně setkávat s lidmi z jiných frakcí a objevovat nová prostředí nebo organismy. Jestli se objeví i inteligentní mimozemský život, zatím nevíme. Starfield má na velké herní platformy 11. listopadu 2022.

Půl roku předtím, přesně 28. dubna, dorazí očekávaný S.T.A.L.K.E.R. 2, který ukázal první trailer přímo z hraní. Podobně jako rok stará upoutávka se vrací do mnoha lokací i stylu předchozích dílů, ale s nejmodernější, imerzivní grafikou. Něco podobného ironicky platí i pro Halo Infinite, které bylo o rok posunuto kvůli problémům s vizuály. Nový trailer, oznamující dostupnost o letošních Vánocích, tuto stránku notně vylepšuje.

Dále se ve jménu úchvatné grafiky nese pokračování oblíbené závodní série Forza Horizon 5 plánované na 9. listopad. Ta se vydává do rozmanitého Mexika a nabídne rozsáhlé pláže, džungli, malebná města či vulkány. Vývojáři se přitom chlubí fotorealistickým zpracováním, které vychází z detailních fotek skutečných prostředí. Na starší, ale stále populární strategie pak v nových trailerech navazují Age of Empires IV a Diablo II: Resurrected.

Nezahálelo ani studio Square Enix – odhalilo totiž zajímavě vypadající herní zpracování Strážců galaxie od Marvelu. Nejde ovšem o navázání na filmy od Disneyho, nýbrž na komiksy. Hrdinové tedy vypadají trochu jinak, než je znají diváci, a nemají tváře hollywoodských herců. Podle ohlasů nicméně trailer slibuje skvělou zábavu. Zájemci se na ni mohou těšit 26. října na PC, PS4, PS5, Xboxu One, Series S i Series X.

Jelikož E3 představuje největší herní konferenci roku s desítkami prezentací v průběhu šesti dnů, tento výčet představuje jen omezený výběr zajímavých věcí, které se zde objevily. Alespoň namátkově je tak třeba zmínit připravované fantasy RPG Elden Ring, na němž se podílí autor Hry o trůny George R. R. Martin. Microsoft ještě přidal upíří sci-fi Redfall nebo duchovního nástupce Left 4 Dead, akční zombie hru Back 4 Blood.

Ačkoliv tím své nové tituly uvedli někteří z největších hráčů na trhu, konference E3 pokračuje až do středečních ranních hodin našeho času. Chystají se tak ještě prezentace Nintenda, Take Two nebo Capcomu stojícím za sérií Resident Evil. Dvojice velkých společností Sony a Electronic Arts (EA) se pak E3 neúčastní a své hry představí na vlastních akcích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym