Monetizace adrenalinu s českou investicí od Depo Ventures. Služba Pulse se chce stát Twitchem pro sportovce

_armand-du-plessis-2-min

Foto: Pulse

Profesionální běžec a jeden ze zakladatelů platformy Pulse Armand du Plessis

0Zobrazit komentáře

Filmy jako snowboardový Art of Flight, bikový Where the Trail Ends či surfový Surfr Movie jsou neskutečné oslavy umění sportovců, kteří v těchto snímcích vystupují. Člověk se na jejich adrenalinové výkony dokáže dívat stále znova a znova, ale stejně jej nikdy neomrzí. A právě na fascinaci výkony ze světa adrenalinových sportu staví svůj byznys jihoafrický startup Pulse.

Cílem Pulse je vytvořit streamovací platformu obdobnou těm, které známe ze světa esportu, ovšem s tím rozdílem, že namísto počítačových her zde budou streamovány sportovní aktivity. S naplněním tohoto cíle mu pomáhá i česká investiční skupina Depo Ventures, která do nápadu investovala 75 tisíc eur, tedy 1,9 milionu korun.

Monopol na tvorbu neskutečných, byť většinou jen krátkometrážních snímků napumpovaných adrenalinem až k prasknutí drží dosud Red Bull. Jeho tvorba je ovšem založena na pečlivě připravovaných scénách sestříhaných do dokonale vyhlazeného výsledku, při jehož sledování vrní blahem každý audiovizuální hédonista. Pulse se chce vydat podobnou cestou, ovšem své porce vzrušení nabídne v daleko surovějším stavu.

Podobně jako youtubeři baví svou fanouškovskou základnu hraním her, předáváním hlubokých životních poselství a ukazováním nově nakoupených módních kousků, „pulseři“ budou přinášet obsah postavený čistě na sportovních výkonech. Takovým pulserem se navíc bude moci stát každý, kdo se chce předvést.

Pulse tedy využijí profesionální sportovci, poloamatéři, za kterými nestojí velké značky, ale i naprostí „hobíci“, kteří sportují jen pro radost. Práce na platformě jsou již v plném proudu a projekt momentálně běží v beta verzi. Pro svou další činnost teď společnost hledá investory. V aktuálním kole financování sháněla půl milionu eur, tedy bezmála 13 milionů korun, a z této sumy se již podařilo získat 275 tisíc eur.

petr-sima-2-min

Foto: Depo Ventures

Petr Šíma, zakladatel a CEO

Již zmiňovanou částku 75 tisíc eur přitom přinesl andělský fond Grouport spadající pod českou investiční skupinu Depo Ventures, zbylých 200 tisíc eur pochází od syndikace andělských investorů, mezi kterými je také Přemysl Trojan, investor žijící v jihoafrickém Kapském Městě, kde má Pulse svou základnu.

„Pro naše investice sice hledáme partnery zejména v oblasti střední a východní Evropy, spolupracujeme však s několika projekty i mimo tento region. A právě takovým je i jihoafrický Pulse, ke kterému nás dovedl jeden ze členů týmu Pulse a současně člen našeho angel networku, který je z Česka. Nebýt této spojky, pravděpodobně by k investici nedošlo,“ říká zakladatel a CEO Depo Ventures Petr Šíma.

Čas se ukázat

Důvodem, proč je pro investory projekt přitažlivý, je fakt, že v současné době neexistuje žádná podobná platforma, jež by sportovcům umožňovala sdílet své výkony. Ano, je tu YouTube, kde lze nalézt řadu videí, které jsou ovšem fragmentované a těžko dohledatelné. Pro sportovce tak vzniká zcela nový prostor, kde mohou prezentovat své schopnosti, oslovovat sponzory a v neposlední řadě budovat vlastní fanouškovskou základnu, která je může podporovat a vybičovat k ještě lepším výkonům.

„Věříme, že přenášet sport by mělo být stejně snadné jako streamování videoher. Chceme, aby Pulse bylo synonymem pro Twitch v oblasti sportu. Aby sportovci, ať už profesionálové, nebo amatéři, měli možnost prožít výkon v přímém přenosu. Současná investice nám tak pomůže v rozšíření našeho týmu, dokončení nejdůležitějších funkcí a přilákání těch správných sportovců, kteří se stanou motivací pro ostatní,“ říká vytrvalostní běžec Armand du Plessis, který Pulse založil spolu s dalším milovníkem adrenalinu Ryanem Sandesem.

michal-ciffra-4-min

Foto: Depo Ventures

Partner Grouportu Michal Ciffra

V první fázi by měly obsah Pulsu tvořit záběry pořizované z kamer GoPro a jim podobných akčních zařízení. Prostředí platformy nabídne možnost zjednodušeného zpracování natočených záběrů, snadnou synchronizaci a také automatický výběr těch nejlepších momentů. V další fázi chce Pulse nabídnout vlastní zařízení, na jehož vývoji by měla spolupracovat i společnost Haltian, která se podílela například i na vývoji prstenu společnosti Oura, do které investoval také Karel Komárek.

Chystaný přístroj s názvem Pulse Wear by měl představovat řešení, které nebude vyžadovat žádné upínací popruhy či další doplňky, jež by sportovce omezovaly ve výkonu. Hardware také umožní vysílat na platformu sportovní aktivitu přímo z pohledu sportovce, z čehož by se dalo odvodit, že by se mohlo jednat o určitý druh brýlí či čelenky.

„Vždy si vybíráme ty projekty, u nichž jsme přesvědčení, že mají šanci nastartovat odvětví, do kterého by se ostatní ani nepustili. V případě Pulse je to sázka na trend creator economy umožňující profesionálním sportovcům nejen distribuci obsahu novou atraktivní cestou, ale zejména jeho monetizaci. Armand v sobě snoubí unikátní profil profesionálního ultraběžce a zkušeného vývojáře, který již dovedl jeden startup k úspěchu. Těší nás, že u toho s ním a celým týmem můžeme být právě my,“ uzavírá partner Grouportu Michal Ciffra.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym