Microsoft vstoupil do elitního klubu. Jako teprve třetí společnost na světě pokořil hranici dvou bilionů dolarů v tržní hodnotě

Filip HouskaFilip Houska

satya-nadella

Foto: Microsoft

Satya Nadella, výkonný ředitel Microsoftu

0Zobrazit komentáře

Z amerických firem se to zatím povedlo jen Applu, nicméně teď do exkluzivního klubu vstupuje i Microsoft. Technologický gigant, v jehož čele stojí Satya Nadella, včera dosáhl magické hranice dvou bilionů dolarů v tržní hodnotě, za což může děkovat především zvýšenému zájmu zákazníků o jeho produkty v době karanténních opatření.

Microsoft je světově třetí a teprve druhou americkou veřejně obchodovatelnou společností, které se milník s dvanácti nulami podařil. Stalo se tak během úterý, kdy cena za jeden kus akcie povyskočila o 1,1 procenta a uzavřela se na úrovni 265,51 dolaru. Je však zřejmé, že hodnota bude kolísat, tudíž je otázkou, jak dlouho firmě tato tržní kapitalizace vydrží.

Obrovi z washingtonského Redmondu se obecně poslední měsíce daří a vytěžil zejména z pandemie koronaviru, kdy lidé trávili většinu času doma a více používali jeho produkty, od počítačů přes produktivní nástroje až po herní konzole. Ostatně se stačí podívat na tržby za první letošní čtvrtletí, které meziročně vyrostly o 19 % na 41,7 miliardy dolarů.

Během tohoto období se Microsoftu podařilo navýšit i zisk, a to o úctyhodných 44 procent na 15,5 miliardy dolarů, přičemž největší zásluhu na těchto výsledcích mělo jeho cloudové řešení Azure. Dařilo se ovšem i počítačové řadě Surface, herní divizi Xbox i balíčku nástrojů Office, respektive kategorii služeb, kde zaznamenal tržby okolo 13,6 miliardy dolarů.

Za zmínku stojí i dubnová akvizice americké společnosti Nuance, která se specializuje na vývoj pokročilých hlasových technologií. Microsoft se za ni nebál dát 19,7 miliardy dolarů. Díky této obří sumě tak šlo o druhý největší obchod v historii Nadellovy firmy – více peněz Microsoft zaplatil jen za profesní sociální síť LinkedIn v roce 2016.

Spolu s pokořením hranice dvou bilionů dolarů v tržní kapitalizaci se Microsoft stal druhou nejhodnotnější firmou světa, hned po Applu. Ten onen milník pokořil loni v srpnu a nyní má hodnotu okolo 2,2 bilionu dolarů. Nelze ovšem zapomenout na saúdskoarabského ropného giganta Saudi Aramco, který tuto hodnotu v minulosti taktéž pokořil. V první pětce nejhodnotnějších společností planety jsou pak Amazon a Google, ty však na vstup do dvoubilionového klubu ještě čekají.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym