Lesní oáza na kraji asijské betonové džungle. Bangkok dostane udržitelnou čtvrť myslící na rodinné vazby

zelena-ctvrt-v-bangkoku2

Foto: Foster + Partners

Již v roce 2025 by měl Bangkok otevřít brány zcela nové čtvrti, která nabídne život ve městě na zelený způsob

0Zobrazit komentáře

Dostat více zeleně do betonové šedi je trend, který v posledních letech výrazně ovlivňuje práci architektů a urbanistů po celém světě. Týká se to i Asie, konkrétně Bangkoku, jenž představil podobu nové čtvrti, kterou navrhlo studio Foster + Partners. Čtvrť se má stát svěží, energeticky efektivní oázou klidu na okraji metropole, která jde vstříc tradičnímu modelu rodinného života v Thajsku.

Až 32 stupňů Celsia by měly v následujících dnech ukazovat teploměry v Bangkoku. Pohybovat se v takových teplotách ulicemi betonové džungle se může stát poněkud nepříjemným zážitkem i vzhledem k více než 70% vlhkosti vzduchu. Nemuselo by to však platit v nově plánované čtvrti, která se má stát malou oázou klidu v ústraní od pulzujícího dění ve městě.

Alespoň tak působí návrh čtvrti pojmenované The Forestias z pera architektů místního zastoupení společnosti Foster + Partners. Ti pro plochu o výměře 640 tisíc metrů čtverečních navrhli řešení, ve kterém ve vzájemné synergii funguje celá řada typů staveb spolu se zelení, parky, stezkami a dalšími prostory.

zelena-ctvrt-v-bangkoku1

Foto:

Všudypřítomná zeleň se sbíhá v centru čtvrti, které je tvořeno lesem

Prostor pro bydlení budou zájemcům zprostředkovávat tři výškové budovy, které nabídnou bytové jednotky určené především pro mladé rodiny. K dispozici budou i nízkopodlažní domy nabízející co možná nejtěsnější kontakt s okolní zelení. Dle vize autorů by měly zprostředkovat místo pro život vícegeneračních rodin a také pro starší osoby vyžadující ošetřovatelskou péči. Posledním typem domů budou ultraluxusní vily.

„Tradiční thajské rodiny mají často silné mezigenerační vazby, které jsou napjaté kvůli požadavkům městského života. Mladší generace se stěhuje do města za prací, zatímco děti a starší členové rodiny zůstávají doma. The Forestias čerpá inspiraci z dispozice tradičních domů k vytvoření moderní interpretace v podobě flexibilních komunitních prostor zaměřených na zdraví a přírodu, které se mohou rozšiřovat a přizpůsobovat s tím, jak rostou potřeby rodiny,“ uvedl Sunphol Sorakul, ředitel thajského zastoupení Foster + Partners.

Všechny objekty budou rozmístěny okolo srdce čtvrti, kterým v tomto případě není žádná dominantní budova, ale malý les, v němž půjde provozovat celou řadu volnočasových aktivit. Z tohoto zeleného nitra by se měly jako tepny a cévy rozbíhat další zelené plochy, které budou protkávat přírodou kompletně celou čtvrť.

Zelená svěžest by neměla být tak citelná pouze v severní části čtvrti, kterou autoři koncipovali jako více užitkovou a přenesli do ní většinu veřejných budov poskytujících patřičnou sociální vybavenost celého místa, jehož výstavba už byla zahájena s tím, že první rezidenti by se mohli do čtvrti začít stěhovat v roce 2025.

the-forestias9

Foto: The Forestias

Vily by se měly stát domovem pro majetné obyvatele Bangkoku

Zelená čtvrť by však neměla mít toto přízvisko jen pro samotnou přítomnost zeleně. Architekti pracovali s návrhem tak, aby budovy splňovaly standardy LEED Silver a LEED Gold, kterými jsou oceňovány environmentálně šetrné a udržitelné budovy. Do jednotlivých kategorií spadají stavení na základě získaných bodů, které jim jsou přidělovány například za jejich způsob hospodaření s vodou, energiemi, za materiály či inovace využité při jejich stavbě.

Proto by měly být budovy bangkocké čtvrti postaveny z materiálů těžených z lokálních zdrojů, nabízet protipovodňové systémy, zavlažování pomocí šedé vody či rekuperaci tepelné energie. Ve jménu udržitelnosti je navržena také infrastruktura, která má nahrávat překonávání vzdáleností na kole, pěšky, případně za využití elektromobilu.

the-forestias5

Foto: The Forestias

Les se stane nedílnou součástí centra čtvrti

Diskuze (0)

Novinka

Anonym