Kryptoměny vtrhly i do českého umění. Pražská Karpuchina Gallery začala prodávat obrazy za bitcoiny

Filip HouskaFilip Houska

karpuchina

Foto: Karpuchina Gallery

Umělec Julius Reichel a Michal Zatřepálek, nový majitel obrazu

0Zobrazit komentáře

Když slavná aukční síň Sotheby’s minulý měsíc vydražila jedno z nejslavnějších děl pouličního umělce Banksyho Love is in the Air v kryptoměně, ukázalo se, že digitální měny coby regulérní platidla naplno vtrhly do mainstreamového uměleckého světa. Jejich vliv vnímá i pražská galerie Karpuchina Gallery, která se postarala o prodej prvního obrazu v bitcoinech a nyní v kryptoměnách prodala celou uměleckou kolekci.

„Byl to naprosto přirozený proces. Asi je to také tím, že jsme mladá, progresivní galerie a lidé v našem okolí jsou v kontaktu s kryptoměnami čím dál častěji,“ popisuje pro CzechCrunch majitelka galerie Alexandra Karpuchina a reaguje na dosud nepříliš obvyklou situaci, kdy běžný sběratel umění zaplatil za obraz prostřednictvím své kryptopeněženky, v níž měl uchované bitcoiny.

Za 0,14 bitcoinu, což bylo v době prodeje koncem května zhruba 110 tisíc korun, si podnikatel Michal Zatřepálek koupil obraz českého umělce Juliuse Reichela s názvem Run to Ruin, díky čemuž se Karpuchina Gallery může pyšnit titulem první české galerie, která zprostředkovala prodej uměleckého díla oficiálně zaplaceného kryptoměnou.

karpuchina1

Foto: Karpuchina Gallery

Díla Juliuse Reichela

„Je to naše dlouhodobá strategie, nikam nepospícháme a krátkodobé trendy nás nezajímají. Jde tedy o přirozené rozšíření nové generace zájemců o současné umění jejich vlastním jazykem,“ doplňuje Karpuchina a reaguje tak na otázku, zda zájem o kryptoměny nevychází pouze z dočasného „hypu“, který umocnil i trend NFT, relativně nová forma certifikovaného vlastnictví.

Po úspěšném prodeji prvního obrazu od Juliuse Reichela se následně za bitcoiny prodala i celá kolekce skládající se z dvanácti obrazů. Celková suma činila zhruba 1,69 bitcoinu, tudíž zhruba 1,3 milionu korun při kurzu v době prodeje. Část bitcoinů pak bude galerie držet minimálně čtyři roky a nakládat s ní jako s investicí, což má potvrzovat, že kryptoměny nebere jako výstřelek.

Karpuchina Gallery je mimo jiné nakloněna i zmiňovanému kryptotrendu s názvem NFT, kdy si lidé v této formě kupují ryze digitální předměty výměnou za certifikované vlastnictví zanesené do databáze, takzvaného blockchainu. V souvislosti s NFT jmenuje Karpuchina přímo Reichela, který svá umělecká díla vydává i jako nezaměnitelné tokeny.

„NFT jsme nechtěli dělat prvoplánově a myslím, že se nám originální cesta podařila. Právě Julius Reichel byl jako jediný český výtvarník před pár dny oficiálně přijat mezi prvních 100 světových umělců, kteří budou moci zveřejnit svou kolekci NFT na nově vznikající platformě Binance NFT Marketplace,“ dodává Karpuchina.

Do budoucna se pražská galerie bude snažit podporovat nejen NFT, které si našlo oblibu také u hudebních celebrit nebo nedávno u českého motorsportového projektu Automobilist, ale i kryptoměny jako takové. Avšak co dalšího chystá, to zatím nekonkretizuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym