IKEA v Česku spouští vlastní výdejní boxy. Díky jejich obřím rozměrům z nich půjde vyzvedávat i pohovky

ikea-budova

Foto: IKEA

Pobočka IKEA

0Zobrazit komentáře

Společnosti jako Rohlík, Alza či Mall nás v posledních letech naučily, jak pohodlné je objednávat zboží do samoobslužných výdejních boxů. Mimo potravin či elektroniky nyní bude možné touto cestou vyzvedávat i zboží značky IKEA, a to včetně těch největších kusů nábytku, jako jsou postele či pohovky. První boxy IKEA by se měly ještě tento měsíc otevřít na pražském Zličíně, po něm bude následovat také Černý Most a Brno.

Načerpat inspiraci ve vystavených pokojíčcích, posilnit se švédskými masovými kuličkami s brusinkovou omáčkou, zaplout do doplňků a nezapomenout vyzvednout vybraný nábytek, takový je standardní scénář návštěvy obchodního domu IKEA. Již brzy by se však nákup nejen nábytku mohl smrsknout na jednoduché zastavení u obřího plechového boxu, ze kterého si zákazník během chvíle do auta naloží předem objednané zboží, aniž by vůbec musel vstupovat do prodejny.

V případě zličínské pobočky by tento způsob nákupu měl být možný od 28. června, kdy se zde otevřou první samoobslužné výdejní boxy, které budou zákazníkům k dispozici 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Takto bude možné vyzvednout zboží, které lze zakoupit online. Při vyřizování objednávky následně stačí zvolit možnost Klikni a vyzvedni, u níž bude nově dostupná varianta s výdejním boxem.

„Až bude vaše objednávka připravena k vyzvednutí, obdržíte SMS s kódem, který zadáte na obrazovce umístěné na výdejních boxech IKEA. Po zadání kódu se automaticky otevřou dvířka boxu, ve kterém se nachází vaše objednávka. Pokud se nevejde do jedné skříňky, rozdělíme ji a umístíme ji do několika boxů. V takovém případě obdržíte dva kódy, abyste si mohli vyzvednout kompletní objednávku,“ vysvětluje Jana Jakubcová, manažerka projektu z oddělení logistiky IKEA Česká republika.

vydejni_boxy_ikea

Foto: Ikea

Boxy díky svým rozměrům umožňí vyzvedávat i ty největší kusy nábytku

Boxy budou mít šest různých velikostí a vejde se do nich prakticky vše od toho nejdrobnějšího zboží, jako jsou háčky Bängbula, až po skutečně rozměrné výrobky, například pohovky Grönlid či matrace Vatneström. Zákazník si u objednávky bude moci zvolit přesné datum, kdy by si chtěl zboží vyzvednout, na což bude mít k dispozici ještě následující tři dny, pokud by původní termín nestíhal.

Cena služby by se měla rovnat té, za kterou je možné zboží objednané online vyzvedávat přímo na prodejně. V případě objednávek do hmotnosti 15 kilogramů tak zákazníci zaplatí 49 korun, u objednávek nad 200 kilogramů pak 499 korun. „Hlavní výhodou výdejních boxů IKEA je možnost vyzvednout si zboží pohodlně bez ohledu na denní či noční dobu, a s tím spojená úspora času,“ dodává Jana Jakubcová.

„V době pandemie jde navíc i o bezpečné bezkontaktní řešení, protože odpadá nutnost osobního předání. Věříme, že si výdejní boxy naši zákazníci oblíbí stejně jako například v Maďarsku, kde na jedno stanoviště připadá denně v průměru 15 vyzvednutých objednávek,“ přibližuje Jakubcová výhody a zahraniční popularitu tohoto řešení. Stejné množství vyzvedávaných objednávek pak očekává v případě výdejních boxů u českých prodejen Petr Šašek, mluvčí společnosti.

U zličínské prodejny, která nabídne možnost objednávek do boxů jako první, bude k dispozici 44 boxů. U prodejny na Černém Mostu by mělo vzniknout 21 výdejních automatů a v Brně pak 45 boxů, které by podle sdělení mluvčího IKEA měly být k dispozici pravděpodobně již letos v létě. Boxy budou umístěny vždy poblíž vchodu do obchodního domu či na jeho parkovišti.

Výdejní boxy jsou reakcí na fakt, že online prodej začíná být pro IKEA stále důležitějším. Loni jí online prodeje narostly téměř o 100 %, což bylo dáno hlavně pandemickou situací. „V době, kdy naše obchodní domy musely být kvůli vládním opatřením uzavřeny, jsme odbavovali zhruba 35 000 objednávek týdně. Po znovuotevření prodejen tvoří online zhruba 20 % prodejů,“ prozrazuje přesná čísla Šašek.

Díky jarnímu otevírání kamenných výdejních míst si zákazníci opět mohou zboží objednané online kromě Prahy a Brna vyzvedávat například v Liberci, Hradci Králové, Zlíně a dalších městech. V letošním roce by se této služby navíc měli dočkat také v Karlovarském či Ústeckém kraji a další místa budou nejspíš přibývat. Jsme si vědomi toho, že online prodeje budou hrát v budoucnu čím dál tím důležitější roli. Proto v příštích třech letech chceme do rozšiřování kapacit a infrastruktury pro online prodeje investovat miliardu korun,“ uzavírá Petr Šašek.

vydejni_boxy_ikea_2

Foto: Ikea

Boxy ještě budou vybaveny polepy, pro jejich jasné označení

Diskuze (0)

Novinka

Anonym