Hipsterské podniky a architektura. Ulice Křižíkova v pražském Karlíně byla zvolena jednou z nejvíce cool ulic světa

Filip HouskaFilip Houska

krizikova

Foto: CzechCrunch

Ulice Křižíkova táhnoucí se přes pražský Karlín

0Zobrazit komentáře

Na délku měří zhruba 1,6 kilometru, skrývá řadu hipsterských podniků a táhne se napříč pražskou čtvrtí Karlín od Florence až po Invalidovnu. Ulice Křižíkova je místem, přes které neproudí davy turistů, i tak ale dokáže svým prostředím a nabídkou zaujmout. Dokonce natolik, že bylo magazínem Time Out vybráno jako jedna z nejvíce trendy ulic na světě.

V novém žebříčku, který letos redakce online magazínu vůbec poprvé sestavila, zaujímá pražská Křižíkova ulice jedenácté místo a nechává za sebou i takové lokality jako 30th Avenue, jež byla stejnými lidmi loni vybrána jako nejlepší ulice v New Yorku, berlínskou Mariannenstraße nebo kulturně i společensky hektickou Gran Vía ve španělském Madridu.

„Elegantní secesní fasády a půdní vestavby se střídají s omšelými činžáky. Místní se procházejí se psy, zatímco zaměstnanci nadnárodních společností kupují vietnamské sendviče nebo gruzínské chačapuri, než vlezou zpět do nablýskaných přestavěných továren,“ píše David Creighton, jeden z členů redakce magazínu Time Out, který v minulosti vybral Karlín i jako jedno z nejvíce cool sousedství.

Hodnotitele, kteří měli vycházet ze zhruba 27 tisíc názorů čtenářů a obyvatel měst, na karlínské Křižíkově ulici zaujala nejen okolní architektura v čele s novorománským kostelem sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí a dostatek stromů, ale především dostupnost zajímavých podniků.

Pokud se chcete najíst a napít, doporučují Nejen Bistro. V případě, že jste s přáteli a chcete si někde odpočinout, redakce vyzdvihuje Kasárnu Karlín s rozsáhlým nádvořím určeným i pro letní kino. Z hlediska obchodů ji zaujala Pivní mozaika, kde je možné si nakoupit různé druhy piva, vína či moštů.

Ostatně stejně jako to u podobných žebříčků bývá, jde o názor o velmi úzké skupiny lidí. Je však nutné dodat, že Time Out už s hodnocením nejrůznějších míst po celém světě z hlediska živobytí, práce a podobně má zkušenosti a jejich žebříčky patří mezi oblíbené. Srovnávání ulic z celého světa v jednom seznamu je ale pro redakci první takovou zkušeností.

Pomyslné zlato si pro letošní rok odnáší Smith Street v australském Melbourne, která má podle magazínu Time Out vynikat svou rozmanitostí podniků – od vinných barů přes vietnamské pekařství až po obchod s gramodeskami. Na druhém místě skončila Passeig de Sant Joan ve španělské Barceloně a bronz si vysloužila londýnská oblast South Bank.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym