Facebook prozatím vyhrál antimonopolní soud. Jeho tržní hodnota díky tomu poprvé překonala jeden bilion dolarů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

mark-zuckerberg-facebook

Foto: Facebook

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

0Zobrazit komentáře

Na impérium Marka Zuckerberga se valí kritika ze všemožných důvodů, mimo jiné i kvůli údajnému monopolnímu postavení. Na této frontě teď Facebook může slavit alespoň dílčí výhru. Americký federální soud totiž dočasně shodil ze stolu dvojici žalob od Federální obchodní komise (FTC) a od desítek generálních prokurátorů.

Na pozitivní vývoj pro Facebook reagovaly i trhy. Cena jeho akcií vyrostla rychle o čtyři procenta a díky tomu vůbec poprvé největší sociální síť světa překonala tržní hodnotu jednoho bilionu dolarů (21,4 bilionu korun). Facebook zároveň tohoto milníku dosáhl nejrychleji z hrstky světových firem, které stejný titul již drží – za 17 let od vzniku.

Do tohoto exkluzivního klubu tak nově patří celá i takzvaná velká technologická pětka – Amazon, Apple, Alphabet (respektive Google), Microsoft, který před nedávnem pokořil metu v podobě dvou bilionů dolarů v tržní hodnotě, a právě i gigant pod vedením Marka Zuckerberga.

Žaloby, kterým Facebook zatím úspěšně čelí, se pojily také s velkými očekáváními. Federální obchodní komise a 48 generálních prokurátorů (respektive příslušných států a teritorií Spojených států amerických) je podalo v prosinci minulého roku.

Federální obchodní komise tvrdila, že Facebook využil nelegálních praktik, aby si udržel monopol na trhu, když kupoval Instagram a WhatsApp a požadoval tak jejich zpětné oddělení. Považoval také za nelegální, že Zuckerberg koupil obě sítě údajně pouze proto, že pro jeho vlastní firmu představovaly konkurenci.

Předložená žaloba ale nestačila soudci Jamesi Boesbergovi. Ačkoliv sám řekl, že nesouhlasí se všemi argumenty Facebooku, předložené důkazy o monopolním chování byly příliš spekulativní a nepřesvědčivé, než aby bylo možné v legislativním procesu pokračovat.

Třicet dní na přepracovanou žalobu

Soudce tak dal alespoň dočasně za pravdu Facebooku, ovšem fakt, že současné důkazy nejsou dostatečné, ještě neznamená, že by neexistovaly. Obžaloba tak má 30 dní na to, aby předložila nové materiály a žalobu lépe přepsala. Bude to zároveň první velký úkol, který bude stát před novou šéfkou FTC Linou Khanovou. Tu magazín TechCrunch nazval „kritičkou big tech“ a prezident Joe Biden jí do role nominoval v polovině června.

Jeden z hlavních argumentů Facebooku, který Boesberga přesvědčil, spočíval ve faktu, že FTC už jednou o akvizicích Instagramu a WhatsAppu rozhodla. A to přesně opačně, když obě akvizice ve své době povolila. Soudce tak dal za pravdu Facebooku a řekl, že úřad nemůže revidovat své rozhodnutí z takto relativně dávné historie. Khanová nicméně argumentuje (a patrně se bude tento bod snažit rozšířit), že FTC původní rozhodnutí učinilo bez kompletních informací.

facebook-hq-menlo-park4-min

Foto: Facebook

Cedule u sídla Facebooku v kalifornském Menlo Parku

Žaloba Federální obchodní komise na Facebook je už dlouhodobý proces. Jak napsal magazín The Verge, úřad připravoval dokument minimálně od roku 2019. Tehdy tentýž úřad udělil sociálnímu gigantovi rekordní pokutu ve výši pěti miliard dolarů (zhruba 108 miliard korun) kvůli porušování soukromí uživatelů.

Tlak na technologické giganty se však zvyšuje celosvětově. Facebook i Google, Amazon a Apple byly nedávno také vyšetřovány americkým kongresovým antimonopolním podvýborem. Postupně se na ně zaměřuje i Evropská komise. Výkonný orgán EU i ekvivalentní úřad ve Velké Británii nedávno započali vyšetřování, které má ověřit údajné monopolní postavení Facebooku na inzertním trhu.

Google už od orgánů Evropské unie také obdržel řadu astronomických pokut, například v přepočtu 63 miliard korun za zvýhodňování vlastního srovnávače cen nebo 36 miliard korun za nelegální praktiky v online reklamách, jak připomíná magazín Cnet.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym