Chata spálená na uhel a obydlí téměř neviditelná. Je tu CC Arch a výběr toho nejzajímavějšího ze světa architektury

Hledání skutečně kvalitní architektury se může v dnešní době plné uniformních satelitů a monotónních zástaveb brownfieldů zdát jako hledání jehly v kupce sena. A přesto skutečně zajímavá architektura plná unikátních myšlenek není mrtvá. Ve světě, ale i u nás vznikají objekty, které dovedou potěšit oko znalé i neznalé, stačí jen trocha trpělivého hledání.

V našem architektonickém speciálu CC Arch se za takovými projekty ohlížíme prostřednictvím vizuálního výběru toho nejzajímavějšího z domova i ze světa. Do našeho přehledu se dostávají jednoduché domky i rozsáhlé komplexy, objekty stojící na pevných základech i vznášející se nad zemí, se střechou i volným výhledem do oblak, budovy nové i rekonstruované, ve kterých se bydlí, pracuje i relaxuje.

***

Chata spálená na uhel

Z oparu Jizerských hor nedaleko Jiřetína pod Bukovou vystupuje chata černá jako noc. Dílo libereckého architektonického studia Mjölk je malým fénixem, který povstává z popela předchozí nedokončené březolitové chaty z 80. let.

Objekt, který slouží klientům jako útočiště plné klidu, již na první pohled zaujme svým netradičním vzhledem. O ten se stará jeho fasáda, se kterou architekti z Mjölku spálili mosty mezi podobou chaty staré a té nové.

 „Opálená fasáda je bezpochyby nejpalčivějším, ale zároveň i nejsilnějším momentem domu. Tradiční japonská metoda shou-sugi-ban totiž otestuje trpělivost i těch nejostřílenějších pyromanů,“ říká s úsměvem Tobiáš Hrabec, jeden z členů architektonického uskupení, které je v severočeských luzích a hájích velkým úkazem.

S nápadem na shou-sugi-ban přišel sám klient, který si svou chatu také sám opálil, a rozhodně nelitoval. „Jedna ze zásadních výhod spočívá v čase, který člověk opalováním stráví. Několik týdnů koukání do ohně představuje vcelku radikální způsob meditace. Další výhodou je, že opálením se dřevo de facto konzervuje a uzavírá proti vnějším vlivům,“ vysvětluje Hrabec.

„Na rozdíl od různých nátěrů takové ošetření vydrží klidně i osmdesát let a není potřeba jej průběžně obnovovat. Opálená vrstva také snižuje hořlavost, neboť to, co už jednou hořelo, znova hořet nemůže,“ dodává.

Opalované dřevo si našlo cestu i na plechovou střechu, kterou zcela překrylo, a díky tomu dům působí jako velký černý uhlík, respektive dva černé uhlíky i díky sauně, která je malým dvojčetem objektu.

V interiéru se s ohněm, kromě krbu, tolik nečarovalo, i přesto je neméně okouzlující. Ve jménu jednoduchosti a kontrastu zde najdeme stěny a strop obkládané světlým dřevem, do kterých je zasazena černá kuchyňská linka a černé okenní rámy pouštějící do pokojů světlo a zeleň Jizerských hor.

***

Do sklípku

Sklípek na okraji Prahy? Proč ne! Architekta Eva Vais z Eva Vais Architekti splnila přání klienta a navrhla vinný sklípek v moderním stylu. Vrchní část objektu obloženého světlým dřevem zahrnuje také velkou terasu spolu se zázemím pro relax a koupání. To je jinak možné i v rybníku, u kterého se pozemek nachází.

sklipek-jiri-ernest6

I takto může vypadat moderní vinný sklípek

Foto: Jiří Ernest

Součástí horní části sklípku je kuchyň a také menší koupelna s toaletou. Ta pravá magie však přichází po sestupu do podzemní části objektu po zavěšeném schodišti. Dominantou celého spodního prostoru je mimo dřevěného stolu především masivní konstrukce sloužící pro ukládání lahví vína, které naleznou své místo i ve speciálně navržených lednicích. Pro skladování vybraných archivních lahví slouží samostatná místnost.

„Při návrhu tohoto minimalistického interiéru jsme se snažili o originalitu a nadčasovost. Hlavním prvkem jsou lineární čisté tvary v přírodních materiálech. Dubové dřevo je dominantním pohledovým materiálem, použité je zejména na schodišti, velkoformátových posuvných dveřích a podlaze,“ uvedla Eva Vais pro Archiweb.

„V kombinaci s kontrastními betonovými stěrkami a nábytkem v šedých odstínech vytváří čistý, moderní interiér, který plně koresponduje se svojí funkcí. Celý prostor je doplněný designovým nábytkem a dekorativním osvětlením v černé barvě,“ doplnila architektka detaily o půvabném místu.

***

Pěna z Mostu

Architektonické studio ADR se představilo již v minulém vydání seriálu CC Arch, a to se svou palírnou v jihočeské Javornici. O alkoholu to bude i tentokrát, od kroužkujících destilátů se však přesouváme k pivní pěně.

adr-most-bpn4

Nezvyklá stavba je pro ADR již několikátou realizací pivovaru

Foto: BoysPlayNice

Z pera ADRu totiž pochází podoba minipivovaru Most, podlouhlého stavení oděného do cihlového kabátu. Ten na jeho koncích narušují jen okna, která pouštějí světlo do části, ve které se paprsky proplétají trubkami se zlatavým mokem i do té poloviny objektu, ve kterém je pivo čepováno hostům.

adr-most-bpn10

Místo, kde se tvoří zlato

Foto: BoysPlayNice

Vnitřní prostor restaurace pracuje s kombinací černého kovu, vlnitého plechu a surového betonu v ostrém kontrastu k obkladům ze světlého dřeva a k bíle přetřenému zdivu. Vše je řešeno v minimalistickém a funkčním stylu, aby plynulosti provozu restaurace i samotné varny piva nic nepřekáželo. Zprostředkovatelem mezi vnějším světem a interiérem pivovaru je terasa, na jejíž drátěné konstrukci se popíná chmel, který podtrhuje celkový charakter objektu.

***

Na dědině pod Radhoštěm

V Rožnově pod Radhoštěm vyrostly troj- a čtyřpodlažní domy, které nabízejí byty s nádherným výhledem na rožnovský kopcovitý reliéf. Architekti ze studia Acht navrhli stavby v souladu s okolním rázem, bez snahy vytěžit z nabízené plochy maximum. Zároveň dokazují, že i bytová zástavba podobného typu může dokonale zapadnout do svého prostředí.

Samotný vzhled objektů se nese ve jménu lehkosti a kombinuje bílou fasádu s dřevěným obkladem a grafitově šedou střechou. Díky svým bílým štítům v kontrastu se zelenou loukou objekty působí až venkovským dojmem a poskytují svým rezidentům velmi příjemné prostředí pro život. Příjemným detailem jsou škrábané části fasády, které opticky navazují na okna a dodávají domu neotřelý vzhled evokující vrypy v čerstvě tvarované keramice.

***

Parkoviště jako žádné jiné

Parkoviště s nápadem? Projekt, který se zase tak často nevidí, nechalo v americkém Beavertonu ve státě Oregon zrealizovat místní sídlo značky Nike. Architekti z ateliér SRG se rozhodli snoubit účelovost nehnutě stojícího železobetonového objektu s dynamikou pohybu. Výsledkem je unikátní multifunkční parkovací dům, který mimo parkovacích míst nabízí i běžeckou dráhu, skluzavky, kladinu a další možnosti, kde protáhnout své tělo před jízdou vozem nebo po ní.

Onu dynamičnost se snaží podtrhnout nejen přítomností zázemí pro pohyb či velkoformátovými obrazy sportovců, ale také ostrými kontrasty některých prvků budovy s jinak tmavou fasádou připomínající strukturu kevlarových vláken.

***

Nedívej se dolů

Přibližně 80 kilometrů jihovýchodně od portugalského města Porto byla nad hluboký kaňon zavěšena vůbec nejdelší visutá lávka v Evropě. Ta se stala součástí geoparku Arouca, který je zapsán na seznamu světového dědictví Unesco. Celková délka lávky činí 516 metrů a návštěvníci díky ní mohou překonat 175 metrů hluboké údolí řeky Paiva.

most-camara-municipal-de-arouca2

Lávka má na délku 516 metrů a někteří ji označují dokonce za nejdelší lávku na světě. Tento titul však drží lávka v nepálském Baglung Parbatu s délkou 567 metrů

Foto: Câmara Municipal de Arouca

Lávka, jejíž realizaci měly na starosti společnosti Itencons, CondurilEngenharia SA a portugalská národní laboratoř civilního stavebnictví, je svírána dvojicí betonových věží ve tvaru písmena V, mezi kterým se vznáší celkem 127 ocelových profilů visících na ocelových lanech. Testování odolnosti celého konstrukčního řešení trvalo podle autorů několik měsíců, a aby si inženýři byli jisti odolností lávky, bylo dokonce využito i aerodynamického tunelu.

most-camara-municipal-de-arouca3

Lávky rozhodně není ideální pro osoby se závratěmi

Foto: Câmara Municipal de Arouca

Stavba probíhala od roku 2018 a celkové náklady na realizaci projektu se vyšplhaly na částku 2,1 milionu eur, tedy přes 50 milionů korun. Zda se vynaložené finance skutečně vyplatily, můžete posoudit sami. Stačí jen zaplatit 12 eur neboli 300 korun a vydat se po turistické stezce Passadiços do Paiva.

***

Mezi nebem a lesem

Postavit obydlí, které splyne s okolním prostředím tak dokonale, že jej bude možné přehlédnout. Přesně taková je myšlenka architektonického Leckie Studio, které navrhlo soubor několika zrcadlových objektů v lesích nedaleko kanadského Ontaria.

arcana-leckie-studio1

Přesná poloha domů není prozatím známá

Foto: Leckie Studio

Přibližně dvě hodiny jízdy autem severně od Toronta se budou moci hosté ubytovat v domech Arcana. Kde přesně, prozatím nikdo neví, protože lokalita bude hostům odtajněna až po uskutečnění rezervace.

arcana-leckie-studio4

Projekt je prozatím ve fázi koncepce, jejíž realizace by se měla rozběhnout co nevidět

Foto: Leckie Studio

Tuto tajemnou hru objekty podtrhují i svým zrcadlovým obložením z leštěné nerezové oceli. Ta odráží okolní zeleň, a tím nechává objekty téměř dokonale splynout s okolím. Interiér každého z objektů o rozloze 25,5 metru čtverečních nabídne obložení z borovice a obrovské okno s výhledem do širokého okolí.

***

Hledání vzácných míst

Jste-li fanoušky architektury a vždy vám udělá radost, pokud při svých toulkách naší vlastí narazíte na některou ze skutečně povedených realizací, pak vězte, že tato setkání nemusí být náhodná. Web Rare Places přináší přesnou polohu a popis toho nejzajímavějšího, co může moderní česká architektura nabídnout.

„Místa na webu jsou různého charakteru a všemožně se liší. Ale jedno mají společné. Architekturu, design a charisma. Prioritou je, aby stavba byla přístupná veřejnosti. Architektura, kterou prezentujeme, je zejména zasazená v krajině. Z mého pohledu by stavba buď měla být úzce spjata s okolím a být jeho přirozenou součástí, nebo bořit zaběhnuté standardy onoho místa,“ říká zakladatel projektu Ondřej Filgas.

„Takovým příkladem, kdy místo zapadá do krajiny a tvoří přirozený doplněk, je pozorovatelna Durch od architekta Zdeňka Fránka. Za takového bořiče všeho zaběhnutého se dá považovat sídlo firmy Lasvit v Novém Boru, které je ze skla a vedle dřevěnice dělá poměrně zajímavé kombo s dobrým příběhem,“ dává příkladem dva projekty Filgas.

***

Ohlédnutí za architekturou uplynulého měsíce

Studio Perspektiv představilo podobu svého návrhu rekultivace prostoru u Masarykova nádraží. Plánem je vytvořit z místa poklidné náměstí se zelení vytvářející příjemné prostředí pro ty, kteří čekají na vlak. Návrh počítá také s možností modularity v podobě ocelové drážky, kterou lze vybavovat různým mobiliářem.

Prahu brzy zkrášlí také bytový dům, který sází nejen na poutavou architekturu studia Qarta architektura, ale také na umění Davida Černého. Objekt rostoucí nedaleko karlínské Invalidovny chce nabídnout nejen luxusní bydlení, ale také spojení architektury s uměním, což byla ještě v první polovině minulého století zcela nerozlučná dvojice.

fragment2-min

Projekt Fragment bude kombinovat architekturu se světem moderního umění

Foto: Qarta architektura

A Praha do třetice. Populární gastronomický koncept Manifesto na Andělu otevře svou třetí pobočku. Ta mimo 13 restaurací nabídne architektonickou podobu, za kterou stojí známé studio Chybík+Krištof. Místo poskytne mimo příjemného prostředí také kus udržitelnosti v podobě šetrného nakládání s vodou či využívání recyklovaných materiálů.

Hlavní město nyní vyměníme za okolí moravské metropole. Projekt inovativní čtvrti nedaleko Brna jménem Chytré Líchy zná svou finální podobu. Vítězný návrh z pera Pelčák a partner architekti pracuje s minimalizací provozu přímo ve čtvrti, komunitními prvky i udržitelným hospodařením samotných budov.

c_02-placek

Vizualizace plácku v chystané čtvrti Chytré Líchy

Foto: Chytré Líchy

Jaký je život v domě postaveném strojem? Vyprávět by mohli manželé z Nizozemska, kteří se stali prvními evropskými obyvateli domu postaveného pomocí technologie 3D tisku. Součástí celého projektu by se již měly stát další tištěné stavby, které chtějí dokázat potenciál této technologie.

Tam, kde stáli dávní gladiátoři, budou již brzy moci stát i běžní návštěvníci. Koloseum představilo svou podobu po rekonstrukci, která neslavnější aréně světa navrátí původní podlahu. S tou bude možné libovolně manipulovat a návštěvníkům odkrývat i prostory, které se pod ní ukrývají.

Fanoušek projektů Elona Muska a všeho, co dělá z budoucnosti současnost. Milovník historie, dobrého humoru, kostkovaných flanelek a soli ve vlasech.