Českou aplikaci pro péči o duševní zdraví VOS.health používá globálně už 100 tisíc lidí. Od investorů teď získala 20 milionů

Peter BrejčákPeter Brejčák

founders_diblik_kopecky-min

Foto: Qusion

Jiří Diblík a Ondřej Kopecký, zakladatelé studia Qusion a aplikace VOS.health

0Zobrazit komentáře

Mobilní aplikace, jež lidem pomáhá s péčí o duševní zdraví a pro udržení dobré psychické kondice využívá nejmodernější technologie včetně umělé inteligence. To je česká platforma VOS.health, za níž stojí mladé podnikatelské duo Jiří Diblík a Ondřej Kopecký a kterou využívá globálně již přes 100 tisíc lidí. Teď ji v dalším rozvoji opět podpořili investoři.

K tuzemskému fondu Miton, který do VOS.health vložil pět milionů korun loni v září, se nyní přidal také Reflex Capital a společně do startupu investují 800 tisíc eur, v aktuálním přepočtu asi 20 milionů korun. Dohromady tak už financování firmy dosáhlo jednoho milionu eur, tedy 25 milionů korun.

„Několik posledních let se neustále a celosvětově zvyšuje počet lidí, kteří žijí v duševním diskomfortu, nebo dokonce bojují s nějakou formou duševního onemocnění. Aktuální situace kolem COVID-19 na to ještě více upozornila. Data Národního ústavu duševního zdraví i globální čísla ukazují, že téměř každý třetí dospělý se potýká s psychickými potížemi,“ říká Jiří Diblík, spoluzakladatel a šéf VOS.health.

„Vidíme, že mezi lidmi roste popularita technologií, které dokážou efektivně pracovat s mentálním zdravím svých uživatelů. Jsem si jistý, že právě propojení nejnovějších technologií a předních expertů v oblasti psychologie dokáže pomoci ve světovém měřítku,“ doplňuje třiadvacetiletý Diblík, vůbec první Čech, který se nechal kvůli podnikání zplnoletnit.

vos-team-min

Foto: VOS.Health

Tým VOS.Health

Diblík společně s Kopeckým podnikají už více než dvanáct let, během této doby založili několik různých společností, jednu z nich úspěšně prodali a další předali či nechali žít vlastním životem. Jejich digitální studio Qusion, v němž je VOS.health vlajkovou lodí, loni rostlo o čtvrtinu a dosáhlo na tržby 15 milionů korun.

„Pro Reflex Capital je každá investice především sázkou na zakladatele. Jsme rádi, že můžeme podpořit šikovné lidi jako Jirka a Ondra,“ doplňuje Ondřej Fryc, hlavní partner Reflex Capital. Získané prostředky z nejnovější investice teď mladá podnikatelská dvojice využije zejména pro rozvoj platformy, marketing, nábor nových talentů a další zahraniční expanzi.

Aktuálně již VOS.health využívá přes sto tisíc uživatelů po celém světě, nejvíc je jich v Austrálii, Spojených státech a Velké Británii. Startup má ambici se do konce letošního roku přiblížit hranici jednoho milionu uživatelů. Ti si mohou aplikaci na sedm dnů vyzkoušet bezplatně, následně za její využívání platí podle základního ceníku šest dolarů měsíčně (přibližně 130 korun), s předplatným na delší dobu se cena snižuje.

Samotná platforma pomáhá lidem překonávat psychicky náročné situace, udržovat přehled o jejich náladě a pracovat na dlouhodobém zvýšení spokojenosti. Podobně jako v deníku si uživatel může zaznamenávat náladu, pocity a emoce a pracovat na jejich zlepšení.

Aplikace podle svých tvůrců díky využití intuitivní umělé inteligence a strojového učení umožňuje lidem analyzovat sebe samých, a tak se i lépe poznat. Pro dosažení pozitivních výsledků učí VOS uživatele sebereflexi a využívá intervenčních metod, navíc vzniká ve spolupráci s experty na oblast duševního zdraví z Oxfordu a Univerzity Palackého v Olomouci.

„Neustále pracujeme na dalších funkcionalitách a aktualizacích. Umělá inteligence VOS propojuje a vyhodnocuje množství dat, která ovlivňují lidskou psychiku a náladu. Jde například o spánek, pohyb, počasí, dobu strávenou na telefonu či čas, kdy jsme v práci,“ říká Ondřej Kopecký.

„Na jejich základě pak dokážeme uživateli nabídnout personalizovaná doporučení. Součástí je samozřejmě i nadále digitální deník, dechové cvičení, afirmace nebo napojení na terapeuty,“ doplňuje mladý podnikatel.

Pro skupinu Miton přitom VOS.health není jedinou podobnou investicí. Podpořila například platformu pro online terapii Terap.io, psychedelickou kliniku Psyon nebo londýnský startup Wavepaths. Loni zase představila specializovaný fond zaměřený na oblast duševního zdraví pod názvem Psychonauts. Pozornost od investorů pak v poslední době získala i platforma pro online psychoterapeutická sezení Hedepy.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym