Česká hra Attentat 1942 zaujala až v Applu a stala se finalistou jeho prestižních designových cen

attentat

Foto: Charles Games

Česká hra Attentat 1942

0Zobrazit komentáře

Není tomu ani měsíc, co vývojáři z českého studia Charles Games oslavovali úspěch svého herního titulu Svoboda 1945: Liberation na festivalu v Brazílii. A nyní mají další důvod k oslavám. Jejich Attentat 1942, který vnáší hráče do prostředí represí odehrávajících se v Protektorátu Čechy a Morava, se stal finalistou letošního ročníku prestižních ocenění Apple Design Awards v kategorii Social Impact.

„Máme obrovskou radost, že naše práce, a především práce našeho grafika Richarda Alexandera a výtvarníka Ticha 762 byla oceněna na elitní soutěži a obstála v konkurenci tvůrců z celého světa. A je skvělé, že se tak důležitá kapitola nejen české, ale i světové historie dostane do celého světa,“ komentuje Ondřej Trhoň z Charles Games.

Attentat 1942 je jedním z prvních titulů herního studia fungujícího pod Univerzitou Karlovou. Neotřelým způsobem nabízí hráčům vhled do prostředí Protektorátu krátce po spáchání atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Přináší tak edukativní obsah, jenž o pohnutých událostech válečné éry v naší zemi interaktivní cestou vzdělává hráče z Česka i zahraničí.

charles-games-apple-design-awards

Foto: Apple

Attentat 1942 je mezi finalisty Apple Design Awards

Již samotná nominace může pomoci základnu těchto hráčů rozšířit. Apple Design Awards mají totiž vysokou prestiž a každoročně oceňují ty nejlepší vývojáře, kteří obohatili produkty Applu o nejzajímavější aplikace a hry. V roce 2016 se takové pocty dočkala i česko-slovenská hra Chameleon Run, za kterou stojí Ján Ilavský, spoluator megahitu Beat Saber.

„Apple Design Awards jsou opravdu prestižní ocenění a už samotná nominace je pro nás velkou motivací pro další projekty včetně Svobody 1945: Liberation, která vychází v srpnu a později ji samozřejmě uvedeme i na mobilní zařízení. V neposlední řadě je to potvrzení, že naše rozhodnutí zapojit do vývoje hry výtvarníky, využít interaktivní komiksy a kombinaci fotografií s ilustrací bylo správné,“ říká k nominaci Trhoň.

„Dostat za hru o české historii takovou cenu by bylo úžasné už proto, že by se skutečné příběhy z doby nacistické okupace dostaly na celosvětové pódium nejlepších her podle Applu. Ale tak daleko nepřemýšlíme, už samotná nominace je opravdu velké ocenění,“ dodává.

Zda se Attentatu 1942 podaří ve své kategorii probojovat až na úplný vrchol a porazit pět konkurentů, se dozvíme 10. července. Kompletní přehled finalistů ve všech kategoriích si můžete prohlédnout na stránkách Applu. Ve výčtu nechybí ani například mobilní verze fenoménu League of Legends, graficky povedená adventura Beyond a Steel Sky nebo aplikace 1Password.

attentat-19421

Foto: Charles Games

Adventura přibližuje život obyčejných lidí v tehdejším Protektorátu

Radostnou novinku se vývojáři z Charles Games rozhodli oslavit i přímo s hráči, pro které si nachystali dvacetiprocentní zlevnění hry Attentat 1942 na platformy Applu. Pro milovníky fyzických nosičů studio ve spolupráci s herním obchodem Xzone.cz připravuje i novinku v podobě designové edice Attentatu 1942 a nadcházejícího titulu Svoboda 1945: Liberation s artbookem, plakáty nebo dobovými předměty.

Pro Charles Games jde navíc o určité zadostiučinění po problémech, které doprovázely vstup hry na mobilní platformy. Konkrétně Google ji nechtěl vydávat na některých trzích, a to z důvodu obsahu vyobrazujícího nacistický režim. Díky zásahu českého zastoupení Googlu se ale hru podařilo dostat na trh v Německu a Rakousku, ovšem v Rusku je stále nedostupná. Přitom právě ruští hráči tvoří významnou část publika na platformě Steam.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym