Brány 3Dsima otevřeny. Pražský technologický startup zve nadšené makery do své nové dílny MultiLab

david-paskevic-ceo-3dsimo-min

David Paškevič, zakladatel startupu 3Dsimo

0Zobrazit komentáře

Českému technologickému startupu 3Dsimo se daří. Meziročně vyrostl o 100 procent, dosáhl 20 milionů korun v tržbách a své výrobky, mezi které patří 3D pera i nápadité stavebnice, prodává zákazníkům z 85 zemí světa. Na tyto úspěchy teď navazuje novým projektem – unikátní technologickou dílnou MultiLab, která na prostoru okolo 1 000 metrů čtverečních nabídne vedle výroby také komunitní a kreativní zázemí pro kutily.

CNC frézy, 3D tiskárny, gravírovací lasery a další výstřelky moderního kutilství. Ty tvoří základ nového MultiLabu, nacházejícího se v budově bývalých pražíren kávy v pražské Libni. Právě prostory opuštěné kavárny se české 3Dsimo, které loni prodalo přes rekordních 27 tisíc kusů svých produktů, rozhodlo přetvořit k obrazu svému. Respektive tak, aby zázemí splňovalo potřeby pro výrobu.

„Hledali jsme prostor, který vyhoví našim rostoucím požadavkům na výrobu a zároveň nabídne něco navíc. Opuštěná továrna v Libni nás okamžitě zaujala a jsme rádi, že se nám i po přestavbě podařil zachovat unikátní duch tohoto místa. 3Dsimo od svého počátku stojí na silné uživatelské komunitě a chceme, aby i MultiLab sloužil jako místo setkávání a uvádění kreativních nápadů v život,“ říká šéf 3Dsima David Paškevič.

3dimo-multilab4

Foto: 3Dsimo

Kutilové si zde budou moci vyzkoušet nástroje vyráběné 3Dsimem, a s jejich pomocí vytvářet vlastní projekty

Tovární prostory, do jejichž přestavby 3Dsimo investovalo dva miliony korun, tak nebudou sloužit jen potřebám samotného podniku – popustit uzdu kreativitě tam budou moci i další nadšenci do kutilství ve stylu 21. století. Ti budou moci do 3Dsima zavítat po předchozí domluvě a podívat se tak přímo do kuchyně samotné firmy.

Naše filozofie je až na výjimky ‚open-source‘. Pokud nám někdo z našich fanoušků napsal, že by se rád podíval do výroby, tak jsme ho vždy rádi provedli. Jinak tomu nebude ani teď. Část pro komunitu však bude do jisté míry oddělená, už kvůli bezpečnosti, klidu na práci a fungování core-businessu, tedy výroby kreativních nástrojů a hraček pro nás pro všechny,“ vysvětluje Paškevič.

I tak ovšem budou návštěvníkům k dispozici v podstatě všechny přístroje, které k výrobě používá i samotné 3Dsimo. Ať už půjde o jejich vlastní 3D pera, 3D tiskařskou farmu, velkou CNC frézku, laserovou řezačku, automatickou osazovačku elektronických součástek nebo pájecího robota.

„Nejsme jen ‚manuální dílna‘, máme i vývojové centrum, tudíž umíme nabídnout také kapacity našich programátorů pro setupování minipočítačů a tak dále. Za neméně důležité považujeme zkušenosti, znalosti a zápal pro kreativní tvoření, které od nás při své návštěvě lidé získají. Rádi totiž poradíme a prakticky předvedeme řešení modelářům i začínajícím startupistům s nápadem,“ dodává šéf startupu

S tím souvisí i chystané edukační akce, jež se budou na tomto místě pořádat. Ty budou podle Paškeviče mířit především na mladší generace, které chce nadchnout pro technické obory. Nejdříve by akce měly pořádat pro střední a vyšší odborné školy, na které navážou i pravidelné kroužky pro domovy dětí a mládeže.

3dimo-multilab5

Foto: 3Dsimo

Návštěvníkům MultiLabu budou k dispozici stroje, které běžně využívá i samotné 3Dsimo

Celý koncept je prozatím ve svým počátcích, i vzhledem k tomu, že prostory bývalé libeňské kavárny 3Dsimo obývá teprve od letošního jara. Nicméně již nyní se mohou zájemci přijít podívat, případně něco vytvořit. MultiLab jakožto ucelený koncept by se měl veřejnosti otevřít v příštím roce, kdy už by zájemci měli získat i pohodlný lounge pro debaty nebo pití dobré kávy.

Co se byznysové stránky týká, Paškevič na tomto konceptu nechce vydělávat – jde mu především o propojování komunity a nabídnutí místa, ve kterém se její členové budou cítit dobře. „Rozhodně není primárním cílem na provozu MultiLabu vydělávat. Chceme zde budovat a posilovat komunitu a podněcovat v lidech tvořivost. A kdo ví, třeba v budoucnu budou někteří i našimi novými kolegy,“ uzavírá Paškevič.

3dimo-multilab2

Foto: 3Dsimo

Nové prostory společnosti se mají stát druhým domovem pro všechny makery

Diskuze (0)

Novinka

Anonym