Během mise si poranil páteř. Proto voják Martin Kofroň vyvinul pomůcku pro úlevu od bolesti zad, na níž vybral už 1,8 milionu

martin-kofron

Foto: Jan Kopřiva

Martin Kofroň, tvůrce cvičebního nástroje Marrko Core

0Zobrazit komentáře

Martin Kofroň by se do podnikání pravděpodobně nikdy nepustil, kdyby si na své třetí misi v Afghánistánu nezpůsobil zranění páteře. Z elitního vojáka se ve třiceti stal válečný veterán, který se snažil doma cvičením rozehnat bolesti zad. Povedlo se mu to s kusem lana s několika uzly, který dal vznik jeho projektu. Na cvičební nářadí už vybral na crowdfundingovém portálu Hithit téměř 1,8 milionu korun a má přes 700 objednávek od prvních zájemců.

Fitness a rehabilitační pomůcka nazvaná Marrko Core je založená na využití odstředivé síly vedoucí k posílení ochablých svalů. Jejímu uvedení v život a výrobě se Martin Kofroň, dnes opět působící v armádě, věnuje už pátým rokem. „Lano mě tenkrát upoutalo v garáži, kde jsem si vybudoval malé výzkumné centrum, v němž jsem zkoušel všechny možné cviky a nářadí slibující úlevu od bolesti,“ vzpomíná.

Bylo přitom štěstí, že pohyb s lanem udělal hned napoprvé správně. Jinak bych ten provaz zahodil a nic by nebylo,“ popisuje prapočátek vyvinutého nářadí s tím, že bolestí zad se mu povedlo zcela zbavit. Původně ale šel do svého nového projektu po hlavě – takřka vše si obstaral a vyběhal sám.

marrko-core

Foto: Jan Kopřiva

Pomůcka Martina Kofroně, díky níž lze ulevit od bolesti zad

Cviky vymýšlel doma, kde má naštěstí vysoké stropy a dost prostoru. V roce 2016 pak prodal dům a peníze vrhl do vývoje. O rok později zkoušel se svým kolegou sehnat potřebné finance na americké crowdfundingové platformě Indiegogo. Sám odhaduje, že dosud do vývoje nalil už zhruba pět milionů a několikrát se spálil.

„Na Indiegogo jsme tehdy vybrali v přepočtu na koruny asi 1,05 milionu, ale to nestačilo,“ popisuje Kofroň s tím, že i když museli peníze vracet, zkušenosti byly úžasné a při vstupu na Hithit už si byl mnohem jistější. Právě na této platformě se jeho nářadí dočkalo velké obliby, což potvrzuje částka, kterou na něj prozatím vybral – přes 1,8 milionu korun. A kampaň stále běží.

Kompletně v Česku

Martin Kofroň své cvičební nářadí kompletně vyvinul v Česku, a to ve spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze a Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. S nimi si spolupráci nemůže vynachválit. Více nervů i peněz ho poté stálo hledání toho správného výrobce ocelových forem plastových komponentů. Ty nakonec vyvíjely postupně hned čtyři firmy.

„Nejdříve jsem se spálil. Dostal jsem se do skluzu, protože první tři firmy ne vždy dodržely zadání a požadovanou kvalitu,“ vysvětluje s tím, že až čtvrtá společnost z Broumova byla ta pravá. „Majitel je opravdu bezvadný člověk s profesionálním týmem. Spolu jsme formy vyladili tak, aby bylo možné začít vyrábět. Navíc jsem od něho dostal doporučení na další specializovanou firmu, kde jsem mohl zahájit lisování jednotlivých plastových komponentů.“

Tím ale špatné zkušenosti nekončily. Své nářadí si Kofroň chtěl nechat patentovat, protože – jak sám říká – na tom vše stojí. První patentový zástupce ale pochybil a náprava chyb ho stála dalších více než 300 tisíc korun. Peníze, které vybere na Hithitu, proto chce kromě dalšího použít i na splacení úvěrů právě v souvislosti s výrobou a řízením kolem patentové ochrany.

Jako nutnost pro další rozvoj vidí i zefektivnění výroby. Se spuštěním webu, kde chce realizovat většinu prodejů, počítá hned poté, co uspokojí objednávky z Hithitu. Plánuje i expanzi značky do zahraničí. V zimě by rád opět zkusil prorazit v Americe, přičemž ho oslovili i zástupci japonského crowdfundingového portálu.

marrko-core-1

Foto: Jan Kopřivva

Pomůcka je založena na využití odstředivé síly vedoucí k posílení ochablých svalů

Martin Kofroň přemýšlí také o tom, zda se nespojit s investorem, který by do projektu vnesl kromě kapitálu i své kontakty a zkušenosti z odvětví rehabilitace a sportu. „Zatím jsem ještě s nikým nejednal, avšak pokud by se našel partner, který by byl pro celý projekt i jeho rozšíření po celém světě opravdovým přínosem, uvažoval bych o tom,“ uvádí.

Na tom, kolik projekt Marrko Core sežene peněz, nyní závisí, jak rychle bude moci realizovat další cíle. Mezi ně patří například spuštění tréninkové akademie, v rámci níž budou zaškolováni certifikování trenéři a fyzioterapeuti. Ti by měli lidem pomáhat se správnou technikou. K tomu budou sloužit i výuková videa nebo mobilní aplikace pro snadnější a efektivnější cvičení.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym