Aukro má nového šéfa. Povede ho Jan Sadílek z Alzy a do čtyř let chce v obratu dosáhnout na 20 miliard

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

sadilekInsider

Foto: Alza/CzechCrunch

Jan Sadílek, generální ředitel Aukra

0Zobrazit komentáře

Největší tuzemský aukční portál Aukro má před sebou smělé plány. Do čtyř let chce v obratu dosáhnout na 20 miliard korun, což je pětinásobek letošního plánu, a aby to dokázal, představuje novou posilu. Generálním ředitelem Aukra se stává Jan Sadílek, který opouští pozici marketingového ředitele Alzy. Vše se přitom bude dál dít pod taktovkou investiční skupiny Pale Fire Capital.

Právě investoři z PFC, v jejichž čele v případě Aukra stojí David Holý, se snaží vrátit tuzemskému aukčnímu portálu poněkud zašlou slávu. Populární službu potkal vinou několika špatných strategických rozhodnutí i složitých majetkových změn před několika lety strmý pád, který se však již podařilo zastavit, a nyní Aukro znovu roste. Pod vedením nového šéfa Jana Sadílka má navíc růst ještě akcelerovat.

Za posledních dvanáct měsíců se přes Aukro prodalo zboží za tři miliardy korun, letos firma míří ke čtyřem miliardám a cílem je, aby do roku 2025 dosáhla ročního obratu okolo 20 miliard korun. Růstová křivka zatím podle Jana Sadílka vypadá dobře, když jen za prvních pět měsíců letošního roku Aukro vyrostlo meziročně o 45 procent.

Dávat věcem druhý život

„Aukce u nás tvoří 85 procent transakcí a mají obrovský potenciál do budoucna, neboť se jedná o nejspravedlivější určení ceny jak pro kupujícího, tak prodávajícího,“ říká nový generální ředitel Aukra. Právě živé aukce, kde se uživatelé předháněli svými příhozy, kdysi udělaly z Aukra tolik populární službu – a pod novými majiteli opět hrají prim.

„Plánujeme růst také v rámci nových vertikál, jako jsou reality nebo auta, a posílit sekci s oblečením či elektronikou. Chceme ale v rámci udržitelnosti dávat věcem druhý život a pomoci e-shopům s použitým či drobně poškozeným zbožím, proto se také zaměříme na maximální zjednodušení procesu vystavení. Máme také ambice expandovat do regionu střední a východní Evropy, první na řadě bude Slovensko,“ říká Jan Sadílek.

Šestatřicetiletý vášnivý rybář a myslivec přichází do Aukra po sedmi letech strávených v Alze. V největším tuzemském e-shopu působil poslední čtyři roky jako ředitel online a offline marketingu, přičemž v oblasti e-commerce se pohybuje od roku 2008. V Aukru nyní bude šéfovat týmu, který je rozprostřený ve Zlíně, Benešově, Brně a také v Praze, kde otevírá novou pobočku.

„Chceme se věnovat také dominantním kategoriím, jako jsou sběratelství, starožitnosti a umění. K těmto vášním a zálibám chceme přivést mnohem více lidí a nabídnout jim odbornou pomoc v různých podobách: od průvodců nákupů v dané kategorii přes sestavené aukční katalogy až po možnost poradit se se znalci v oboru,“ zmiňuje populární kategorie Sadílek, který je sám vášnivým sběratelem vltavínů, nožů či autorského skla a starožitností.

pale-fire-capital-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Dušan Šenkypl, David Holý a Jan Barta z Pale Fire Capital

Právě sběratelské aukce se na Aukru často pohybují v řádech statisíců. Například sada šesti vzácných medailí se vydražila za 1,9 milionu korun. Rekordním měsícem byl pro firmu z pohledu obratu letošní březen, kdy dosáhla na 300 milionů korun. Měsíční průměr návštěvnosti pak letos dle vyjádření Aukra dosáhl na 12 milionů.

Při dalším rozvoji firmy bude Jan Sadílek úzce spolupracovat s Davidem Holým a dalšími kolegy z Pale Fire Capital. Právě investiční skupina kolem Jana Barty a Dušana Šenkypla navyšuje svůj stávající majoritní podíl. Poprvé do firmy vstoupila před dvěma lety, když za více než 100 milionů korun koupila více než polovinu firmy, přičemž zbytek drží skupina Leverage.

„PFC nyní dle dohodnuté strategie s druhým vlastníkem, investiční skupinou Leverage, zvyšuje svůj podíl v Aukru na 82 procent,“ říká David Holý, jeden ze zakládajících partnerů PFC. „Honza Sadílek má mnohaleté zkušenosti, jasnou vizi a sdílí s námi a s partnery z Leverage ambici vystavět novodobý portál Aukro. Věříme, že s týmem špičkových odborníků jsou stanovené cíle dosažitelné,“ doplňuje Holý.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym