Apple uvádí nový iOS i macOS. Mezi nejzásadnější funkce patří soukromí, FaceTime pro web nebo lepší notifikace

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

tim-cook-wwdc213

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook

0Zobrazit komentáře

Před pár hodinami Apple spustil druhou výhradně online verzi vývojářské konference WWDC a odstartoval ji tradiční prezentací nových operačních systémů. V nich spíš neproběhly zásadní změny, ale novinky protíná pár hlavních linií. Za prvé je to zvyšující se inteligence jednotlivých funkcí a aplikací, za druhé posilování kontinuity mezi platformami, za třetí důraz na slovo uživatele a nakonec nesmí chybět soukromí.

Jelikož je kompletní výčet ohlášených změn u iOS, iPadOS, watchOS, macOS a dalších opět velice dlouhý, rozhodli jsme se vybrat desítku nejzajímavějších novinek, které Apple v rámci úvodního dne letošní WWDC představil. V nich se protínají zmíněné linie a zároveň nejspíš půjde o funkce s největším dopadem na každodenní používání.

1. FaceTime má nové funkce sdílení a webovou verzi

Z hlediska videohovorů se v posledním roce nejvíce skloňoval Zoom, díky rozšířenosti platforem Applu je ale na tomto poli významným hráčem i FaceTime. Jeho nová verze má přitom ambice si získat ještě více pozornosti – ano, přebíráním některých vlastností Zoomu, avšak také zajímavými vlastními schopnostmi. FaceTime se alespoň trochu oprostí od své exkluzivity v produktech Applu a kdokoliv s iPhonem, iPadem nebo Macem bude moci sdílet odkaz na hovor dostupný na Androidu nebo Windows skrze webový prohlížeč.

macos-monterey2

Foto: Apple

FaceTime bude nově možné spustit na jiných zařízeních také v prohlížeči

Mezi novými funkcemi videohovorů je pak potřeba zmínit přehlednější skupinové zobrazení, možnost rozmazání pozadí a hlavně sdílení. Účastníci hovoru budou mezi sebou moci na dálku sdílet obrazovku, poslouchat hudbu, vytvářet playlisty nebo přehrávat přesně synchronizované video. Pro začátek Apple zmínil například podporu sdíleného přehrávání u Disney+, HBO Max, MasterClass, TikToku, Twitche a pár dalších s tím, že jména podporovaných služeb mají rychle přibývat.

2. Nová podoba notifikací a módy používání (iOS 15)

Orientace v notifikacích je tak trochu věčný problém, takže s dalším rokem přichází jeho nové řešení. Primárně se změnil samotný vzhled notifikací, které budou nově ukazovat větší ikonky aplikací a rovnou zobrazí relevantní kontaktní informace. Apple se ale snaží vylepšit i jejich správu. Pomocí strojového učení (probíhajícího v zařízení) tak bude vytvářet kolekce notifikací například podle tématu nebo důležitosti. Některé dostaneme okamžitě, jiné na sebe upozorní až ve vhodnou chvíli třeba večer.

S tím se pojí i nové profily shrnuté pod společný název Focus. Základem zůstává prostý mód Nerušit, jenž ztišuje všechna nekritická upozornění, k němu se ale připojuje Osobní, Práce nebo Spánek. U každého profilu půjde zvolit, kterým aplikacím umožní zobrazovat upozornění nebo které rovnou skryje z hlavní obrazovky. Pokud základní profily nebudou stačit, uživatel si jich může vytvořit, kolik jen bude chtít.

3. Počasí a Poznámky mají novou podobu (iOS, iPadOS 15)

Apple už před více než rokem koupil oblíbenou aplikaci pro počasí Dark Sky a nyní konečně ukázal, jak její schopnosti zužitkoval ve vlastním systémovém Počasí. To má hlavně zcela nový vzhled s prý až tisícovkou detailních grafik metereologických fenoménů. Přibylo ale také mnoho nových informací jako detailnější přehled o směru větru, viditelnosti, tlaku a podobně. Součástí jsou i celé meteorologické mapy.

ios15-weather

Foto: Apple

Apple v iOS 15 významně vylepšil aplikaci Počasí

Poznámky rozšiřují své možnosti pro organizaci a spolupráci. Zorientovat se v jednotlivých poznámkách bude snadnější díky vlastním tagům, sdílené poznámky zase dovolí zmiňovat jména lidí ze seznamu kontaktů. Ti dostanou na svém zařízení upozornění a budou moci přidat své body nebo si prohlížet kompletní historii změn. Na iPadu pak půjde rychlé poznámky jednoduchým gestem vytvářet odkudkoliv v systému.

4. Nový multitasking a zkratky na iPadu (iPadOS 15)

iPadOS od svého oddělení od iOS získalo mnoho novinek pro efektivnější práci s tabletem, jejich využití ale vyžaduje dobrou znalost systému. V nové verzi softwaru by měl být multitasking snadnější díky speciálnímu menu u každé aplikace. Stačí na něj klepnout a zobrazí se všechny dostupné možnosti jako Slide Over nebo Split Screen. K nim navíc přibyla funkce Shelf, která v malých náhledech u aplikací zobrazí všechna jejich otevřená okna. Pro zkušenější uživatele nechybí ani nové klávesové zkratky.

ipados154

Foto: Apple

iPadOS 15 nabídne přepracovaný multitasking

5. Widgety na iPadu jako na iPhonu (iOS 15)

Apple se konečně rozhodl uživatelům iPadů umožnit umístit si widgety kamkoliv chtějí. Stejně jako na iPhonu. Jelikož přitom tablet má podstatně větší obrazovku, widgety mohou zobrazovat více informací a nabírat nejrůznější tvary. Pokud by to náhodou bylo na úkor prostoru pro ikony aplikací, nevadí – iPadOS dostalo také knihovnu aplikací, dostupnou jedním klepnutím přímo z Docku.

6. Nová podoba Safari (iOS, iPadOS, macOS)

Internetový prohlížeč Applu se v nové verzi snaží co nejvíce ustoupit do pozadí samotným webům a zároveň zjednodušit orientaci v otevřených oknech. To znamená, že horní lišta s nástroji a adresním řádkem a přehled otevřených panelů splynuly v jedno. Prohlížeč také barvu lišty automaticky přizpůsobí barvě otevřeného webu, aby ještě více splynul s obsahem. Lepší přehled pak zajistí možnost libovolně vytvářet skupiny otevřených panelů a přepínat mezi nimi. Vše se samozřejmě automaticky synchronizuje napříč zařízeními.

7. Siri funguje i offline

Apple se před časem stal terčem kontroverze, když se ukázalo, že jeho hlasový asistent odesílá nahrávky povelů ke zpracování lidskými pracovníky, aniž by to sdělil uživateli. Firma tento program okamžitě omezila a nová Siri se nyní snaží co nejvíce povelů zpracovat přímo v zařízení. Díky tomu lze mnohé z nich jako otevírání aplikací, nastavování budíku či změny nastavení provádět i při zapnutém letadlovém módu, tedy zcela bez internetu.

8. Universal Control (macOS Monterey)

Nové iMacy jsou velké iPady s nohou a bez dotykové vrstvy, nové iPady Pro zase kombinují výkon MacBooku Air a obraz monitoru Pro Display XDR. Samo se tedy nabízí oba typy zařízení provázat ještě více, a to pro Apple znamená Universal Control. Když iPad bezdrátově spojíme s Macem, můžeme ho ovládat stejně jako druhý displej, jednoduše přesuneme kurzor mimo plochu počítače a na tablet. Stejně jednoduché je sdílení souborů mezi zařízeními, a to dokonce napříč třemi najednou.

9. Aplikace půjde vyvíjet rovnou na iPadu (iPadOS 15)

Apple už před několika lety představil Swift Playgrounds, zábavnou výukovou aplikaci na iPad zaměřenou na programování v jazyce Swift. Když v ní ale jde vytvářet jednoduché aplikace v rámci učení, proč to nerozšířit také rovnou na vývoj iOS aplikací obecně? Právě to umožní Swift Playgrounds 4 – aplikace pro iOS a iPadOS půjde vytvářet přímo na iPadu a po dokončení a otestování je rovnou poslat ke schválení do App Storu. Samozřejmostí je kompatibilita Swift Playgrounds s Xcode na Macu.

10. Vylepšování ochrany soukromí

Apple nedávno otřásl celým online reklamním trhem, když v iOS 14.5 uživatelům umožnil vypnout sledování aplikacemi. Tím ale zdaleka nekončí a dnes představil například zlepšení soukromí v aplikacích a e-mailu. Aplikace tak budou poskytovat reporty o tom, s kým sdílejí data. V Mailu pak půjde zakázat sledování interakcí se zprávami nebo odesílání reportů o jejich otevření.

tim-cook-wwdc21

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook během konference WWDC 21

Další rozšíření soukromí pro Mail je spojené s novou službou iCloud+. Ta bude bez navýšení ceny součástí všech předplatných iCloudu. Uživatelé služby budou mít přístup k funkci Hide My E-mail, která například při registraci na různé weby automaticky vytvoří náhodnou e-mailovou adresu, která bude přeposílat zprávy do hlavní schránky. Tuto limitovanou adresu půjde kdykoliv zrušit.

Druhá zásadní funkce iCloud+ nese název Private Relay, podle všeho se ale v zásadě jedná o jednoduché VPN. To nejspíš neumožní obcházení restrikcí kolem lokálního obsahu streamovací služeb, ale hlavně skryje IP adresu uživatele. Poslední z trojice bezpečnostních novinek iCloud+ se týká bezpečnostních kamer. Zařízení, která podporují HomeKit, budou moci do cloudu Applu nahrávat data, aniž by ukrajovaly ze zaplacené kapacity daného uživatele.

Kromě našeho výčtu Apple představil mnoho novinek také pro watchOS nebo rozšířil funkce pro monitorování zdraví. Všechny verze bezdrátových sluchátek značky zase dostaly vylepšené rozeznávání hovoru pro lidi se zhoršeným sluchem, možnost hlášení notifikací a několik způsobů, jak lépe předejít ztrátě sluchátka nebo ho pak najít. Na celou dnešní prezentaci se můžete podívat na YouTube.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym