Anonymous se pustili do Elona Muska, návrat Zaklínače a Natland posiluje v módě. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

an-za

Foto: Anonymous / Netflix

0Zobrazit komentáře

Je tady neděle a spolu s ní i rekapitulace článků, které jsme v uplynulém týdnu publikovali. A rovnou začneme videem, které obletělo celý svět. Aktivistická skupina Anonymous si totiž posvítila na Elona Muska a pustila se do něj i proto, že svými vyjádřeními manipuluje s cenami bitcoinu, čímž „ničí životy běžných lidí“.

Velký úspěch sklidil i teaser na druhou řadu oblíbeného fantasy seriálu Netflixu Zaklínač, která má přijít během letošního podzimu, přičemž velké věci se děly i v českém byznysu – například tuzemský Natland totiž k Zootu přikoupil i Bibloo a Urban Store a buduje velkou módní skupinu.

Ostatní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat můžete i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? PPF, Rockaway a Křetínský s Tkáčem na nákupech: Na českém trhu došlo k dalšímu velkému obchodu, o který se postarala ostřílená směsice. PPF, Rockaway a Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem kupují miliardový řetězec Planeo Elektro.

⌚ Apple Watch s eSIM míří do Česka: Po dlouhém čekání přichází zpráva, která potěší všechny majitele Apple Watch. Na český trh zamíří i modely s podporou eSIM a dostupnost bude zajišťovat zatím jen T-Mobile.

? První země, kde je bitcoin zákonným platidlem: O budoucnosti bitcoinu se toho napsalo mnoho, malý středoamerický stát Salvador však této kryptoměně věří natolik, že ji schválil jako zákonné platidlo.

? Kuřecí kousky bez stopy kuřete: Na trh s rostlinnými variantami pro masové pokrmy se dere i startup Simulate, který nabral velkou investici a chce rozšířit své kuřecí kousky, pro které nemuselo trpět kuře.

? Léto s neomezeným internetovým připojením: T-Mobile si pro své zákazníky přichystal novou letní nabídku, v rámci které spustí neomezená data. Reaguje na fotbalové Euro i očekávanou olympiádu.

⏳ Time is Ltd. nabírá novou investici: Čas jsou peníze a každý by ho chtěl mít víc. Jan Řežáb a spol. ho pomáhají se startupem Time is Ltd. šetřit firmám a sami nyní nabírají velkou investici ve výši 117 milionů korun.

? Tesla představila nový model: Americká automobilka Tesla přichází s přepracovaným Modelem S, který je vypilován k dokonalosti. Verze Plaid má být dokonce tak dobrá, že slibovaná lepší varianta Plus už podle Elona Muska vlastně vůbec není potřeba.

✉️ Je tady další CC Watch: Vrátí se oblíbená minisérie Mare z Easttownu? A co nás láká na nové mimozemské invazi? Nejen to se dozvíte v novém vydání newsletteru CC Watch, kde obdržíte i tipy k filmovému a seriálovému sledování.

***

Jsi jen další narcistický boháč, který zoufale touží po pozornosti. Anonymous se pustili do Elona Muska

musk-anonymous

Foto: Anonymous/CzechCrunch

Člen aktivistické skupiny Anonymous kritizuje Elona Muska

Jsi jen další narcistický boháč, který touží po pozornosti, a manipulováním s cenami bitcoinu ničíš životy lidí. Aktivistická skupina Anonymous se v novém videu ostře opřela do šéfa Tesly Elona Muska.

***

Mocný Zaklínač se ukazuje v novém teaseru. Druhá série oblíbeného fantasy Netflixu dorazí na podzim

witcher2

Foto: Katalin Vermes/Netflix

Henry Cavill v seriálu Zaklínač od Netflixu

Druhá řada oblíbeného fantasy seriálu Zaklínač se konečně blíží a Netflix na ni láká novým teaserem. V něm ukazuje Ciri s mečem i náznaky nových tajemných sil.

***

Natland buduje velkou módní skupinu. K Zootu přikupuje za stovky milionů Bibloo a Urban Store

milan-polak-zoot1-min

Foto: Ivan Mladenov/Zoot

Milan Polák, spoluzakladatel módního e-shopu Different a šéf Zootu

Tomáš Raška plánuje ovládnout český internetový módní byznys. Nejprve zachránil krachující Zoot a teď jeho investiční skupina Natland přikupuje za stovky milionů další e-shopy Bibloo a Urban Store.

***

Partner newsletteru:
Probíhající zdravotní a ekonomická krize nám připomíná důležitý fakt: v dnešním globalizovaném světě jsme všichni vzájemně propojeni, jsme součástí stejného křehkého systému, závislí jeden na druhém a na přírodě, která nás obklopuje. Právě na téma udržitelnějšího čerpání energetiky, dopravy, materiálů i potravin bude akce TEDxNárodní, které je CzechCrunch hlavním mediálním partnerem.

image-from-ios-1

***

Chceme být největší investor do blockchainu v Evropě, říká Viktor Fischer z Rockaway. Sám v něm má většinu peněz

viktor-fischer

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Viktor Fischer, zakladatel Rockaway Blockchain Fund

„Naší misí je být největší investor do blockchainu v Evropě,“ hlásí v podcastu Viktor Fischer z Rockaway Blockchain Fundu. Sám o sobě říká, že je tak trochu blázen, protože s reálnými penězi se už dnes potká prakticky jen ve svém baru. Zbytek má uložený ve světě kryptoměn.

***

Daniel Surmař sází na zapomenuté miliardy z kuponové privatizace. Zájemcům je pomůže najít a získat

surmar

Foto: Stock Convertor

Daniel Surmař, zakladatel projektu Zapomenuté miliardy

Ještě po 30 letech na účtech z kuponové privatizace leží ladem 10 miliard korun, ke kterým se majitelé nehlásí nebo o nichž ani netuší. Projekt Zapomenuté miliardy, za kterým stojí Daniel Surmař, nabízí způsob, jak se k nim dostat.

***

Eurowag dává každý rok 1 % zisku na dobročinné účely. Kam, rozhodují sami zaměstnanci díky speciální aplikaci

martinvohanka

Foto: Eurowag

Martin Vohánka, zakladatel a šéf Eurowagu

Eurowag Martina Vohánky každý rok posílá jedno procento zisku na dobročinné účely a do své dobročinnosti významně zapojuje také své zaměstnance. Díky mobilní aplikaci mohou snadno vybrat, kde peníze pomohou.

***

Luxusní Bugatti La Voiture Noire míří po dvou letech ke svému majiteli. Raritní sporťák se prodal za téměř 19 milionů eur

bugatti_-5

Foto: Bugatti

Jediný kus Bugatti La Voiture Noire s cenovkou přes 470 milionů korun

Luxusní, raritní a jedno z nejdražších. Bugatti La Voiture Noire po dvou letech míří ke svému majiteli, který za tajemný hypersport zaplatil v aktuálním přepočtu přes 470 milionů korun.

***

Dračí doupě je zpátky. Vychází nová pravidla Dračí hlídky, nástupce legendární české stolní hry na hrdiny

draci_hlidka_pavel_ondrusz_1

Foto: Dračí hlídka

Pavel Ondrusz, autor nové české hry na hrdiny Dračí hlídka

„Sotva vstoupíte do temné kobky, z prachu před vámi se začne zvedat půl tuctu kostlivců. Co uděláte?“ Pokud vám tato slova připomněla legendární Dračí doupě, čtěte dál. Přichází totiž jeho nástupce, Dračí Hlídka. Takže vzhůru do jeskyně!

***

Vzhůru do hlubin Las Vegas. Elon Musk tam otevřel první veřejný tunel, který je mnohem nudnější, než se čekalo

boring-company-vegas-loop1

Foto: Boring Company

Tesla Model 3 v tunelu Boring Company

Elon Musk ji zakládal jako bokovku, dnes už The Boring Company zajišťuje přepravu v tunelech pod Las Vegas. Jenže projekt pod tamním výstavištěm nepřináší přesně to, co bylo původně slibováno. Dokonce spíš trochu nudí.

***

Bezrealitky jako minideveloper. Za tři měsíce nakoupily nemovitosti přímo od majitelů za 200 milionů korun

hendrik_meyer_ceo_regular-min

Fotoi: Bezrealitky

Hendrik Meyer, ředitel Bezrealitky

Portál Bezrealitky si začátkem roku připravil miliardu korun na výkup nemovitostí přímo od majitelů. Za tři měsíce jich nakoupil 35 s hodnotou 200 milionů korun a po postupných rekonstrukcích je začíná vracet na trh.

***

Správa nemovitostí je zastaralá, hlásí český startup BeiT. Obsluhuje už 25 tisíc domovů a letos míří na tržby 10 milionů

miro-hachlinec-beit-boxed-min

Foto: BeiT

Miro Hachlinec, zakladatel a ředitel startupu BeiT

Správa nemovitostí je zastaralá, konkurence fragmentovaná. Proto Miro Hachlinec s BeiT vyvíjí řešení, které bere data z desítky segmentů, aby informace o energiích a službách byly pro správce budov i rezidenty dostupné na jednom místě.

***

Od úspěchu v CERN k vývoji chytrého domácího skleníku. Díky Plantee si doma vypěstujete i exotické rostliny

plantee3

Foto: Plantee

Ondřej Zbytek (vpravo) a Valery Mezencev u původního prototypu skleníku

Ondřej Zbytek a Valery Mezencev při vývoji svého chytrého skleníku Plantee využili znalostí, které nabrali během práce pro CERN. Výsledkem je technologie, díky níž si doma vypěstuje pomeranč nebo třeba růže i naprostý začátečník.

***

Hrnce a pánve Jana Fabiniho táhnou. V prvním roce jsme prodali nádobí za více než 7 milionů, hlásí mladý podnikatel

fabini

Foto: Fabini

Jan Fabini, zakladatel značky Fabini

Dvaadvacetiletý Jan Fabini se pustil do netradičního byznysu. Rozhodl se vytvořit vlastní značku prémiového nádobí a jeho hrnce, pánve i nože slaví první úspěšný rok. „Utržili jsme o dva miliony více, než jsme plánovali,“ říká.

***

Švýcarský Sequent s českou stopou chystá nové hodinky. Dobíjí se pohybem ruky a na Kickstarteru už získaly 10 milionů

sequent

Foto: Sequent

Nové hodinky od švýcarského startupu Sequent

Hodinky, které dobíjíte pouhým pohybem ruky. Švýcarský startup Sequent s vývojovým centrem v Praze představuje nový titanový model a na Kickstarteru na něj získal už přes 10 milionů korun.

***

Hyperinzerce se budí ze spánku. Noví majitelé z ní chtějí do pár let udělat jedničku mezi online bazary

jaroslav-holy3

Foto: Archiv JH

Jaroslav Holý, provozní ředitel Hyperinzerce

Online bazarům v Česku vládnou Bazoš a Sbazar. Teď se však probouzí ze spánku Hyperinzerce a s novými majiteli v zádech má velké plány – ředitel Jaroslav Holý z ní má do pár let udělat jedničku na trhu.

***

Klarna potvrzuje svou sílu. Švédský fintech po další obří investici vyrostl na 46 miliard dolarů

klarna-1x

Foto: Klarna

Sebastian Siemiatkowski, šéf fintechového startupu Klarna

Odložené platby letí a spolu s nimi i švédský fintech Klarna, který nyní nabral další masivní investici a vyrostl na téměř 46 miliard dolarů.

***

Apple uvádí nový iOS i macOS. Mezi nejzásadnější funkce patří soukromí, FaceTime pro web nebo lepší notifikace

tim-cook-wwdc213

Foto: Apple

Šéf Applu Tim Cook

Apple odstartoval tradiční vývojářskou konferenci WWDC náloží softwarových novinek. Přichází FaceTime pro web, lepší notifikace a Počasí v iOS 15 i nová verze macOS s přídomkem Monterey.

***

Ostravský Shopsys loni vyrostl o polovinu a utržil rekordních 78 milionů korun. Letos chce překonat 100 milionů

kaposvary-svoboda2

Foto: Shopsys

Matěj Kapošváry, provozní ředitel, a Petr Svoboda, CEO a zakladatel Shopsysu

Ostravský Shopsys těží z růstu české e-commerce a za loňský rok hlásí rekordní tržby 78 milionů korun. Tvůrce e-shopových řešení však neusíná na vavřínech, letos chce pokořit hranici 100 milionů.

***

Růst a zisk nejsou vše. Úspěch už se dnes měří i jinak, říká šéfka designového studia Butterflies & Hurricanes

bh0

Foto: Bet Orten

Šéfka designového studia Butterflies & Hurricanes Michaela Thomas

„Peníze se staly náboženstvím a trochu jim otročíme,“ říká Michaela Thomas, šéfka Butterflies & Hurricanes. Její přesvědčení a snaha v podnikání neslevovat z morálních hodnot dovedly designové studio až do výběru Udržitelný byznys roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym