Aby hardware stíhal pokroky v umělé inteligenci. Americký startup Neuronix získal miliony od českých investorů

Peter BrejčákPeter Brejčák

yaron-raz

Foto: Neuronix

Spoluzakladatel společnosti Neuronix Yaron Raz

0Zobrazit komentáře

Nároky na zpracování dat, a to i v souvislosti s pokrokem v oblasti umělé inteligence, každým rokem rychle rostou. Problémem je, že progres v oblasti hardwaru nestačí držet krok, což vytváří nerovnost a tlak na tvorbu řešení, která by data dokázala zpracovávat rychleji a s menší spotřebou energie. Právě to se pokouší vyřešit americký startup Neuronix AI, který teď oznámil investici v řádu milionů korun od českých fondů Grouport a Tensor Ventures.

Technologický problém se dá vysvětlit nejlépe na konkrétním na příkladu. Téměř jakýkoliv prodejce má ve svých obchodech kamerové systémy, v nichž využívá software na analýzu obrazu pomocí umělé inteligence, například na hlídání potenciálních krádeží, nebo Amazon na analýzu nákupů zákazníků, aby tak nemusel využívat pokladny.

S rostoucím objemem sbíraných dat přes kamery se ale zvyšuje náročnost jejich zpracování. Hardware, v tomto případě kamerové systémy s vlastními procesory a úložištěm na místě nebo v cloudu, tento pokrok nestíhá. Neuronix se snaží své technologie aplikovat právě na výpočetní kapacitu hardwaru s tím, že informace zpracovává o 70 až 80 procent rychleji, a to s nižšími nároky na spotřebu dat a energie.

Řešení přitom stojí na dvou základních předpokladech – na akcelerátoru umělé inteligence, jenž eliminuje zbytečné procesy v rámci výpočtů, a zároveň na technologii pro efektivní kompresi videa. To podle startupu umožňuje řadu aplikací, přičemž Neuronix se nyní bude zaměřovat zejména na oblast kamerových systémů, virtuální realitu nebo autonomní systémy v dronech a samořídících autech.

Investice 6 milionů korun

Neuronix je zatím jen ve fázi dokončování produktu a své technologie se teď chystá začít testovat. Zároveň k tomu předložil patent a očekává, že první zákazníci budou moci jeho řešení využít už v červenci letošního roku. Právě k tomu jim má pomoci aktuální pre-seed investiční kolo ve výši 300 tisíc dolarů (6,3 milionu korun).

Participovalo na něm několik andělských investorů, blíže nespecifikovanou částku několika jednotek milionů korun do firmy vložil také tuzemský fond Grouport, který je součástí skupiny Depo Ventures s nedávnými investicemi do startupů Encubate nebo BikeFair, a fond Tensor Ventures s podílem například ve firmě Aireen.

Neuronix, jenž oficiálně sídlí v Silicon Valley a kanceláře má také v Izraeli, už dříve podpořil také prestižní Alchemist Accelerator, který do startupu vložil 24 tisíc dolarů (půl milionu korun) s opcí na další investici. V následujících měsících v závislosti na úspěšnosti otestování prototypu technologie bude Neuronix otevírat další kolo o velikosti čtyř milionů dolarů, tedy přes 80 milionů korun.

„Počítačové vidění se stává součástí našeho života. V podstatě každé zařízení, které má přístup k videozáznamům nebo obrazovým datům, potřebuje určité schopnosti počítačového vidění. Do roku 2025 bude 1,5 miliardy zařízení využívat tzv. Edge AI a Neuronix nemá o nic menší ambici než tuto oblast ovládnout,“ popisuje partner Grouportu Michal Ciffra.

„Investice Grouportu jakožto součást našeho pre-seed financování nám umožňuje dostat se k fungujícímu prototypu a zajistit si naše první strategické partnery a zákazníky. Očekáváme také, že kontakty celé skupiny Depo Ventures nám pomohou odhalit další potenciální zákazníky, partnery a investory v rámci evropské komunity. Prostředí Silicon Valley a Izraele již zmapované máme,“ dodává spoluzakladatel Neuronix a Američan s izraelským původem Yaron Raz.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym