Zpomal, dokud není pozdě. Kampaň 13 minut varuje před nebezpečnou rychlostí a vyvrcholí dokumentem od Víta Klusáka

Patrik SvatošPatrik Svatoš

13-minut_1

Foto: 13 minut

Kampaň 13 minut varuje před nebezpečnou rychlostí

0Zobrazit komentáře

Vysoká rychlost za volantem je velkým problémem nejen na našich silnicích. Právě nepřiměřeně rychlá jízda totiž může za téměř 40 procent všech smrtelných nehod na území České republiky. Na její následky nyní upozorňuje nová kampaň s názvem 13 minut, která vyvrcholí snímkem od Víta Klusáka, autora úspěšného dokumentu upozorňujícího na sexuální predátory V síti.

Cíle kampaně jsou jasné: poukázat na přetrvávající problém i upoutat pozornost především mladších řidičů, kteří mají větší sklony k rychlejší jízdě. Celá iniciativa začala virálním videem, v němž rychle jedoucí vůz srazil kočárek. Na internetu záběry vzbudily velkou diskuzi, nyní však už víme, že šlo o součást kampaně 13 minut, jejímiž partnery jsou Policie ČR, BESIP, Česká asociace pojišťoven, Česká televize, Český rozhlas i Ministerstvo dopravy.

„Během poslední dekády se sice snížil počet smrtelných nehod v České republice téměř o polovinu, v evropském srovnání ale stále máme rezervy a naším cílem musí být co nejbezpečnější silnice. Každá tragická nehoda převrátí život naruby nejen jejím účastníkům, ale i jejich rodinám a nejbližšímu okolí,“ řekl šéf dopravního resortu Karel Havlíček.

„Nová vládní strategie BESIP proto cílí mimo jiné na rychlou jízdu, která je nejčastější příčinou nehod, při nichž lidé umírají nebo jsou těžce zraněni. Doufám, že se nám touto kampaní podaří přitáhnout pozornost veřejnosti a přispět k bezpečnějšímu prostředí na našich silnicích,“ dodal Havlíček.

Statistiky totiž hovoří o tom, že více než 86 procent řidičů jezdí pravidelně nepřiměřenou rychlostí. Důvodů je samozřejmě více: zrychlená doba, stres, pracovní záležitosti, ale také touha po adrenalinu. Název projektu 13 minut pak odkazuje na nikterak významný čas, jenž ušetříte na trase z Brna do Prahy, když pojedete o 20 km/h rychleji, než umožňuje zákon.

Heslo kampaně je Zpomal, dokud není skutečně pozdě a její součástí bude například televizní reklama, která poukazuje na denní aktivity, při nichž ztrácíme čas. Mezi další komunikační kanály patří rádiové spoty i spolupráce s influencery. Vrcholem bude dokumentární film od režiséra Víta Klusáka, který 10. června odvysílá ČT1.

V dokumentu vystoupí pět účastníků, kteří byli v minulosti součástí smrtelné nehody. Právě oni více než kdo jiný vědí, že čas nelze vrátit, avšak alespoň touto formou chtějí přispět k celkově osvětě. Po loňském dokumentu V síti, na kterém spolupracoval s režisérkou Barborou Chalupovou (členka našeho výběru Innovators 20) a jenž ovládl kina, to tak bude pro Klusáka další zpracování ožehavého společenského tématu.

„Přestože řidiči v dokumentu svou vinu nepopírají, jde o oběti vlastní chyby. Na jejich místě se může ocitnout každý z nás. Právě díky tomu se s nimi divák může ztotožnit a zamyslet se, jestli sám nedělá to, co oni. Věříme, že prostřednictvím odvahy těchto řidičů vystoupit ze stínu a sdílet svůj příběh oslovíme širokou veřejnost a přimějeme ji zamyslet se nad svým chováním za volantem,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Na financování kampaně se částkou 45 milionů podílel Fond pro zábrany škod, dalších 21,5 milionu korun přidal BESIP na pokrytí nákladů na televizní i rádiové spoty, spolupráci s influencery i organizaci regionálních akcí pro veřejnost. Ty proběhnou v červenci v Praze, Hradci Králové, Liberci a Pardubicích, další města a termíny budou postupně doplněny.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym