Výplata kdykoliv jako nový trend. Michal Menšík a spol. posílají 17 milionů korun do českého startupu Advanto

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

advanto-vsharp

Foto: Advanto

Jan Kölbl a Martin Fortelný z Advanta a Michal Menšík z V-Sharp Alpha

0Zobrazit komentáře

Výplata kdykoli začíná být novým trendem, na který v Česku před rokem naskočil startup Advanto. A teď na svou vizi, kdy si budou moci zaměstnanci alespoň část výplaty vybrat prakticky kdykoliv v měsíci, získává novou investici. Své řešení úspěšně otestovali v logistickém startupu DoDo Michala Menšíka a ten jim za to posílá 17 milionů korun. Jde o první investici nově vzniklého investičního vehiklu V-Sharp Alpha.

„Advanto jsme poprvé kurýrům nabídli v létě minulého roku. Popularita služby mezi nimi rostla raketově, naplno se projevila v předvánoční sezóně, kdy se zároveň rozjela další vlna pandemie a lidé řešili spoustu očekávaných i neočekávaných výdajů,“ říká Michal Menšík, který své veškeré aktivity včetně startupu DoDo zaštiťuje skupinou V-Sharp.

V rámci ní se zároveň nedávno spojil se zkušeným podnikatelem a spolumajitelem Accolade Zdeňkem Šoustalem a společně se vydali hledat další nadějné projekty, pro které mají připravené stovky milionů korun. Jejich prvním investičním cílem se stává právě Advanto, jehož zakladatelé Jan Kölbl a Martin Fortelný chtějí vyplácením části mzdy v předstihnu nahradit neefektivní půjčky.

Od výplaty k výplaty už nefunguje

„Naši kurýři spontánně zmiňovali, že jim Advanto pomáhá tyto situace zvládat. Narostl i počet směn, které byli ochotni odpracovat. Dvě třetiny lidí, kteří Advanto používají, chtějí sami pracovat víc a navíc s námi zůstávají déle,“ pochvaluje si spolupráci Michal Menšík, který chce Advantu pomoci zejména v oblasti, kde to se Zdeňkem Šoustalem dobře znají, tedy v logistice a retailu.

Ve V-Sharp Alpha věří, že když se předčasné vyplácení části mezd osvědčilo v DoDu, uchytí se také například v supermarketech, továrnách, na poště či v nemocnicích. Aktuálně má sice Advanto teprve jednotky klientů z oblastí jako maloobchod, logistika, call centra či personální agentury, kde obsluhují zhruba pět tisíc uživatelů, ale za rok a půl se chce dle svého vyjádření dostat na 100 tisíc uživatelů.

advanto

Foto: Advanto

Jan Kölbl a Martin Fortelný, spoluzakladatelé startupu Advanto

„Podle studie EY bude EWA (Earned Wage Access neboli výplata kdykoli) do roku 2023 dostupná v pětině amerických firem. Už teď tam služba patří k nejoblíbenějšímu benefitu vedle penzijního spoření. Věřím, že i u nás je potenciál obrovský,“ míní spoluzkladatel Advanta Martin Fortelný. Přilákat se mu nově podařilo například společnost Up, která patří k největším poskytovatelům zaměstnaneckých benefitů v Česku.

Právě Up obsluhuje přes 300 tisíc zaměstnanců, ve „výplatě kdykoliv“ vidí budoucnost a Advantu může do budoucna přihrát významný počet klientů i uživatelů. „Mění se rozprostření výdajů a měsíční cyklus ‚od výplaty k výplatě‘ je pro mnohé už nefunkční. Lidé z HR oddělení firem to samozřejmě vědí a hledají řešení. Cílíme proto de facto na celou ekonomicky aktivní populaci v Česku,“ dodává Fortelný.

Této vizi důvěřují i investoři. Advanto již stihlo v loňském prvním investičním kole nabrat šest milionů korun od tuzemského fondu Nation 1 a angel investora Davida Bystrzyckého. Nation 1 se připojilo také k aktuálnímu kolu, které vede V-Sharp Alpha, přičemž celkem již Advanto nabralo 23 milionů korun. Tržby firmy se prozatím pohybují ve vyšších desítkách tisíc měsíčně, ale měly by začít růst spolu s počtem klientů.

Plánem mladého startupu je růst každý měsíc minimálně o čtvrtinu a dostat se v blízké době do desítek nových firem. Vylepšovat plánuje Advanto také svůj samotný produkt, do něhož by mělo ještě letos přibýt například automatizované spoření, které povede k tvorbě flexibilní rezervy pro nečekané výdaje. Výhledově je pak v plánu i expanze, se kterou chce Advanto začít na Slovensku. A podle dosavadního byznys plánu je v příštím roce v plánu přetočení do černých čísel.

Pokud vás zajímá, jak se upekla první investice, kterou do Advanto poslal tuzemský venture kapitálový fond Nation 1, nalaďte si v úterý 25. května naši akci Startup vs. Investor, kde budou o všem důležitém hovořit spoluzakladatel Nation 1 Marek Moravec a spoluzkladatel Advanta Martin Fortelný.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym